Etusivulle
Suomen kauneimpia Koteja Taloesittelyt Messut RakentajatarinoitaJakso 1
Jakso 2
Jakso 3
Jakso 4
Jakso 5
Jakso 6
Jakso 7

Kannustalo, Helenan nettipäiväkirja osa 1, heinäkuu


Jokakeväinen kuume

Jo useamman vuoden ajan olimme mieheni kanssa poteneet jonkinlaista vapaa-ajan asunnon kuumetta. Aina kevään korvilla kuume nousi korkeimmille lukemille ja sitä kesti pitkälle syksyyn. Sunnuntaiaamujen kohokohta oli Hesarin asuntosivut Myytävät vapaa-ajan asunnot - ja Vapaita tontteja -kohdat. Toki katselin myös kohdat, joissa myytiin loma-asuntoja ulkomailta, mutta hautasimme sen vaihtoehdon Tara-tyttäremme koulun aloituksen ja maalaisjärjellä lasketun asunnon vähäisen käyttöasteen vuoksi. Olimme myös antaneet muutamalle kiinteistövälittäjälle toimeksiannon löytää joko lähelle rantaa rakennettu valmis talo tai vapaa kohtuuhintainen rantatontti.


Muutamia kohteita kävimme katsomassa, mutta mikään ei oikein kunnolla kolahtanut. Hinnatkin tuntuivat euron myötä olevan tarjonnan laatuun nähden todella korkeita. Aikaa kului eikä mitään konkreettista tapahtunut pitkään aikaan… kunnes sain oman työni puolesta toimeksiannon Kannustalolta suunnitella ja ideoida uusi, moderni talomalli yhdessä Kannustalon tiimin kanssa.


Työtehtävä vei minut mennessään, ja olin todella innostunut uudesta projektista. Yhteistyö tuntui sujuvan hyvin Kannustalon porukoiden kanssa ja ideani otettiin hyvin vastaan. Niinpä saimme aikaan kokonaisen Harmaja-malliston, johon sisältyy kymmenen erikokoista mallia. Samaan aikaan malliston suunnittelun kanssa myös oman vapaa-ajan asunnon halu ja tarve vain kasvoi kasvamistaan. Olisin voinut ottaa Harmaja-mallistosta itselleni minkä vain. Tämän seurauksena aloimme hanakasti etsiä sopivaa tonttia. Aluksi katselimme merenrantatontteja pääkaupunkiseudun lähettyviltä sekä Hangon seuduilta. Vapaat tontit tuntuivat kuitenkin olevan kiven takana tai sitten hinta tuli vastaan. Joitakin tarjouksiakin muutamista tehtiin, mutta tuloksetta.


Loppukesä 2005

Vierailimme tuttavaperheen luona kesällä 2005 ja juttelimme tästä aiheesta. Heillä ja meidän toisellakin ystäväpariskunnalla oli kesäpaikka Savossa, puhtaan ison järven rannalla. Keskustelimme myös Itämeren jokakesäisistä sinileväongelmista ja siitä, miten iso riski kasvava laivaliikenne on meren puhtautta ajatellen. Tuttavamme kehuivat Savon seudun leppoisaa ilmapiiriä niin hyväksi, että aloimme Akin kanssa miettiä, olisiko vapaa-ajan paikkamme sittenkin järven rannalla ja tarpeeksi kaukana Helsingin hektisyydestä. Tästä vierailusta ei kulunut kovinkaan kauan, kun saimme toiselta pariskunnalta puhelun, että nyt olisi oikea "timanttitontti" myynnissä täällä Savossa, kiinnostaako? No, alkoihan se kiinnostaa ja niinpä olimme jo seuraavana viikonloppuna ihmettä katsomassa ja nyt kolahti ja oikein kunnolla!
Parin viikon kuluttua olimme jo tontin omistajia.


Minkä Harmaja-mallin ottaisimme?

Tontin koko on 8050 m2 ja rakennusoikeus rantasaunoineen reilut 140 m2. Halusimme enemmän tilaa eli tarvitsimme poikkeusluvan. Harmaja-malliston L-malli olisi kiinnostanut mutta siinä on liikaa neliöitä. Sitten mietimme yksikerroksisista parvellista vaihtoehtoa, mutta jäimme kaipaamaan vielä yhtä makuuhuonetta. Päädyimme malliin 135 m2, jota hieman venytettiin 155 m2:n kokoiseksi. Pakettiin tuli myös 30 m2:n rantasauna, tosin vielä enemmän oman näköiseksi muunneltuna, sekä autokatos kahdelle autolle.
Sitten oli saatava piirustukset pikaisesti valmiiksi poikkeuslupaa ja rakennuslupaa varten ja alettava tiedustella sopivaa vastaavaa rakennusmestaria, rakennusurakoitsijaa, sähkösuunnittelijaa, lvi-suunnittelijaa ja maansiirtotöiden tekijöitä.


Paperisota ja urakkasopimukset valmiit alkukeväällä 2006

Koska tuleva vapaa-ajan asuntomme sijaitsee 330 km Helsingistä, päädyimme talomme rakentamisessa kokonaisuuteen, jossa pääurakointi on yhdellä rakennusfirmalla ja joitakin osioita, kuten LVI ja maanrakennustyöt ovat toisilla urakoitsijoilla. Valitsimme urakkaporukan, joka tekee rakennukset valmiiksi perustuksista aina laituria myöten. Lähes kaikki työmiehemme ovat Savon seudulta ja sattumoisin vielä puolituttuja ja tuttuja keskenään, joten olettaisi työn sujuvan jouhevasti.
Tämä toivottavasti helpottaa myös tulevaa rakennusstressiä, kun tietää että päävastuu on yhdellä ja samalla porukalla ja rakennuksien valmistumisaika on sovittu etukäteen. Meillä se on joulukuu 2006.


Seuraavaksi tehdään talon perustukset, pystytys ja päästään jo suunnittelemaan sisustustakin...


Lehdistö Palaute tilaa tiedote uutta sivustolla Yhteystiedot