Etusivulle
 

JULKAISTUT:
Osa 1
Osa 2
Osa 3
Osa 4
Osa 5
Osa 6
Osa 7

Kannustalon Sisustuskoulu osa 1

Teksti: Katriina Turunen
(www.mysisustus.net)

Sisustussuunnittelun peruslähtökohdat rakentajille ja remontoijilleSisustaminen ei ole uusi keksintö - sitä on tehty vuosituhansia aina antiikin ajoista lähtien. Sisustaminen herättää meissä suomalaisissa vahvoja tunteita ja voimakkaita mielipiteitä - puolesta ja vastaan. Tämän päivän mediayhteiskunnassa sen luonne on muuttunut harvojen yksinoikeudesta koko kansan harrastukseksi.
Tervetuloa Kannustalon sisustuskouluun!

 
Mitä sisustussuunnittelulla tarkoitetaan?

Sisustussuunnittelu voitaisiin määritellä sisätilojen muutos- tai suunnitteluprosessina, jossa käsitellään suunniteltavan tilan käyttötarkoitus, pinnat, muodot, kalusteet ja värimaailma. Parhaimmillaan sisustaminen kertoo asukkaansa elämästä - omista mieltymyksistä harrastuksiin saakka.


Löytääksesi oman sisustustyylisi
sinun täytyy löytää ensin itsesi

Toinen ääripää on luoda pakonomainen puristus omaan kotiin muiden toiveista, ajan trendeistä tai suunnittelemista tavaroista lähtien. Näiden asioiden istuttaminen irrallisena samaan tilaan kadottaa sisustamisen alkuperäisen idean. 
Sisustamisen myytit
Älä ole liian vaatimaton -
jokaisella on oikeus
rakentaa omasta kodistaan
ainutlaatuinen unelma

Ihmiset ajattelivat vielä muutama vuosi sitten, että sisustaminen on muoti-ilmiö, kallista ja turhamaista. Siis harvojen etuoikeus. Todellisuudessa sisustaminen ei vaadi ensisijaisesti rahaa vaan mielikuvitusta. Eri asioiden yhteensovittamista ja luovia ratkaisuja. Onnistuneet sisustusratkaisut ovat sekä kauniita katsella, että kodin käytännön arkea helpottavia. Suunnitelmallisella sisustamisella voidaan säästää parhaimmillaan paljon rahaa ja vielä enemmän hermoja. Toisinaan ja huonosti toteutettuna se voi tulla yllättävän kalliiksikin.


Sisustussuunnittelu voi olla muotivirtausten toteuttamista, mutta ensisijaisesti sen tulisi palvella asukkaansa tarpeita ja kertoa jotakin hänen persoonastaan. Hyvä toteutus kestää vuosia ajattomana ja sitä voidaan aina tarvittaessa päivittää trendikkäillä elementeillä.


Kun sisustustyyliä mietitään tulevaan kohteeseen, on hyvä olla itselleen uskollinen ja miettiä rehellisesti mistä todella pitää ja mistä ei. Kodinhan tulee olla asukkaansa näköinen ja oloinen - sellaisessa tilassa vieraatkin viihtyvät! Ripaus rohkeuttakaan ei ole pahitteeksi - jos pidät ylellisestä ja näyttävästä, valitse kotiisi juuri sitä! Mutta vastapainoksi täytyy olla realisti ja pohtia mikä toimii ja on järkevää.


On hyvä pitää mielessä, että tulevaisuudessa tilan käyttötarkoitus voi muuttua. Tämä on hyvä ennakoida esim. uutta kotia suunniteltaessa, jolloin asiaan voidaan puuttua jo pohjapiirrosta suunniteltaessa.

 

Suunniteltava tila - rakennetaanko uutta vai korjataanko vanhaa

Kun suunniteltava tila otetaan tarkastelun kohteeksi, sitä pitäisi yrittää katsella mahdollisimman objektiivisesti. Huoneessa hahmotettavia asioita ovat tilan koko, muoto, ikkunoiden ja ovien sijainti, ilmansuunnat, kulkureitit sekä yhteydet muihin tiloihin. Huoneen valoisuus/pimeys vaikuttaa mm. värien valitsemiseen.

Asukkaiden toiveet ja mieltymykset
sanelevat tulevan toteutuksen päälinjat

On hyvä pysähtyä miettimään hetkeksi talon yleistä tyyliä - alkaen jo rakennuksen ulkopuolelta. Kun talon ulko- ja sisäpuoli ovat sopusoinnussa keskenään, voidaan puhua harmonisesta vuoropuhelusta ilman riitasointuja.

Tilanteissa, joissa huoneen alkuperäinen käyttötarkoitus muutetaan toiseksi, täytyy ottaa huomioon rakennusmääräysten toteutuminen. Joskus tilassa saattaa olla kiinteitä ratkaisuja, jotka on huomioitava. Tällaisia ovat esim. kantavat väliseinät, joita ei voi luonnollisesti purkaa. Toisinaan ne rajoittavat ratkaisujen toteuttamista, mutta niistä voi myös aikaansaada hienon suunnitteluprosessin. Loppuhuipennuksena voi syntyä ainutlaatuinen ja persoonallinen kokonaisuus.


Lisäksi on tietysti ajateltava huoneen käyttötarkoitusta ja muunneltavuutta. Eri käyttötarkoitukset vaikuttavat luonnollisesti valittaviin kalusteisiin, materiaaleihin, valaistukseen jne. Asukkaiden toiveet ja mieltymykset sanelevat suuren osan tulevasta toteutuksesta.Suunnittelutyön alussa:

 • tilan tarkka käyttötarkoitus ja asukkaiden tarpeet pitkällä aikavälillä
 • mieti, kuka suunnittelee ja/tai toteuttaa
 • käytettävissä oleva budjetti
 • tehdäänkö koko toteutus kerralla vai pidemmän ajan kuluessa
 • mikä on projektin kokonaisaikataulu ja työjärjestys
 • urakoitsijoiden saatavuus ja osaaminen
 • eri vaiheiden yhteensovittaminen ja kirjalliset sopimukset
 • kalustehankinnat - hankitaanko kaikki uutena vai hyödynnetäänkö vanhoja?


 • Lopuksi

  Kaikkeen sisustussuunnitteluun ei aina tarvita ammattilaisten apua. Asukkaan omalla asenteella ja perusperiaatteiden hallinnalla päästään jo pitkälle. Monella on sisustamisen lahja jo äidinmaidosta saatuna. Perusteiden ymmärtäminen luo pohjan onnistuneeseen lopputulokseen.

  Usein pelkkä suunnittelijan konsultointikäynti sisustettavassa kohteessa auttaa asiasta innostunutta sisustajaa eteenpäin. Sisustussuunnittelijaa kannattaa kuitenkin harkita silloin, kun on kyseessä uuden omakotitalon rakentaminen tai vaativan kohteen kunnostus. Suunnittelu pitää sisällään melko paljon asioiden hallintaa, joilla ei ole mitään tekemistä kauniiden tavaroiden shoppailun kanssa. Näihin perusteisiin pureudumme tulevissa jaksoissa.