Uusi rakentamislaki 2025

Mitä kannattaa huomioida

Uusi rakentamislaki tuli voimaan vuoden 2025 alusta. Uusi laki tuo ilmastonmuutoksen torjunnan kattavasti osaksi rakentamisen lainsäädäntöä. Lain pyrkimyksenä on myös sujuvoittaa rakentamista, vauhdittaa kiertotaloutta ja digitalisaatiota sekä parantaa rakentamisen laatua. Samalla rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuu lisääntyy ja rakennustyönaikainen valvonta korostuu.

Yksi uuden rakentamislain tuomista merkittävimmistä käytännön muutoksista on se, että alle 30 neliön kokoiset rakennukset eivät tarvitse rakentamislupaa (uusi termi korvaa vanhan rakennusluvan ja poikkeamisluvan), mikäli rakennus ei ole asuinkäytössä. Tämä koskee esimerkiksi autotallia, aittaa tai pihasaunaa. Rakennus määritellään asuinrakennukseksi, jos siinä on hella.

Rakennusalan ammattilainen kannattaa kuitenkin hankkia myös näihin projekteihin. Rakentajan tehtävä on varmistaa riittävä osaaminen ja ohjaus ammattitaitoiselta suunnittelijalta, joka ratkaisee rakentamisen tekniset vaatimukset ja varmistaa määräysten mukaisuuden. Vaikka rakentamislupaa ei tarvita, tontin rakennusoikeutta ei saa ylittää ja muita kaavamääräyksiä on myös noudatettava. Lisäksi rakentamismääräykset, kuten paloturvallisuus ja rakenteiden kantavuus, on otettava huomioon myös näissä rakennuksissa. Ilman rakennuslupaa rakennettavasta alle 30 neliön rakennuksesta pitää myös tehdä rakennuslupakuvatasoiset suunnitelmat (pääpiirustukset). Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että rantavyöhykkeelle rakentaminen saattaa edelleen vaatia poikkeamisluvan.

Toinen muutos, joka saattaa tuskastuttaa rakentajia liittyy lupapäätösten lainvoiman saamiseen. Lupapäätöksen lainvoimaisuutta joudutaan odottamaan seitsemän päivän tiedoksiantoaika sekä 30 päivän muutoksenhakuaika. Arvion mukaan rakentamiselle tullaan hakemaan aloitusoikeuksia nykyistä enemmän. Tämä edellyttää rakennushankkeeseen ryhtyviltä asian huomioon ottamista rakentamisen aikataulutuksessa.

Uuden rakennuslain esittelyvaiheessa mediassa herätti paljon keskustelua rakennusluvan käsittelyaikatakuu. Sen voimaan tuloa on kuitenkin siirretty vuoden 2026 alkuun.

Lisätietoja löydät Ympäristöministeriön sivuilta: https://ym.fi/rakentamislaki