TEKSTI Hannu Lehto KUVAT Aki Paavola

Vår familj blev genast förtjust i LATO-kollek­tionens stil

Luettavissa myös suomeksi >>

På Kisorvägen i Jakobstad bor den lyckliga familjen Lillqvist-Cederholm. En orsak till att de är lyckliga, är det nya huset ur Kannustalos Lato-kollektion, som har tillverkats enligt deras önskemål.

Familjen Lillqvist-Cederholm i sitt nya hem, Linn och Robert med barnen Milou och Mio. Den bedårande Maxi-hunden kan ses på sista bilden.

– Vi hade drömt om ett eget hus i några år, säger Robert.

Drömmen började förverkligas, när familjen skaffade sig en tomt vid en skogskant på Kisorvägen, några kilometer sydost om Jakobstads centrum. Tomten är på många sätt idealisk för familjen. Mamma Linn är en stadsbo och pappa Robert trivs igen i landsbygdsmiljö.

– Vi skaffade oss en tomt där bådas önskemål uppfylls. Naturen är bredvid och ändå är det t.ex. bara tre kilometer till Jakobstads torg, berättar Linn.

Den vackra fönsterutsikten är som en tavla med växlande motiv allt enligt väderlek och årstid. Vid vardagsrummets gavel finns en glasskjutdörr till den stora terrassen.

Familjen hämtade inspiration till sitt stora projekt från tre bostadsmässor. Målet var att få idéer till det egna drömhuset med tanke på husmodell, rumsplacering och inredning. Drömmen var att hitta en byggstil, som är stilren men ändå passar naturligt in i en lantlig miljö.

– I ett tidigt skede blev vi förtjusta i Kannustalos Pohjanmaa-modell, men i slutskedet föll valet på Lato-stilen på grund av lägenhetsytan. Lato-modellernas lägenhetsyta räcker bra till för vår
familj, fortsätter Linn.

Genomtänkta svarta detaljer: Husets svarta vägguttag och strömavbrytare, den svarta spisen och pardörren i glas i vardagsrummet bryter fint mot de annars naturnära färgerna.

Familjens husprojekt började på allvar i slutet av år 2018 med planering av huspaket och bygglovsärenden. Bostadssytan uppgår till 149 m2. I huset finns ett stort kombinerat kök-matrum-vardagsrum och fyra sovrum. Huset värms upp med jordvärme och vattenburen golvvärme. I huset finns maskinell luftkonditionering med värmeupptagning. Sedan började byggandet. På tomten fanns en gammal byggnad som revs ner och grunden för det nya huset
gjordes. Monteringen av Kannus-talos väggelement var aktuell i början av juli 2019.

– Planeringen och schemaläggningen av elementen framskred utan problem. På torsdag morgon började monteringen av elementen och tidigt på fredag kväll var huset med underlagstak klart. Huspaketet innehöll alla ändringar som vi önskat oss och det är Robert tacksam för.

Linn och Robert ville ha några ändringar till den sedvanliga Lato-kollektionen. T.ex. i det stora kök/vardagsrummet ville de ha större fönster än vad grundmodellen erbjuder.

– Vi ville att man ser naturen genom de stora fönstren. Bara som ett visuellt element var vår önskan, att de stora vardagsrumsfönstren skulle vara spröjsade. På terrassen vid husets sydgavel kommer vi nästa sommar att bygga en pergola, säger Linn.

Den skandinaviska stilen dominerar i det nya husets inredning: stora fönster i nästan varje rum, den minimalistiska och naturnära stilen gör huset modernt.

En liten detalj är att alla vägguttag och strömavbrytare är svarta.
– De kostade en aning mera men jag tycker att de passar in i inredningsstilen, förklarar Linn.

De svarta kaklen passar utmärkt till bastuns panel och lave av klibbal.

Den rymliga köks-/vardagsrums-helheten utgör husets hjärta. En drygt två meter lång köksö delar utrymmet. Bl.a. spisfläkten finns på köksön. Matbordet för ca 10 personer står bredvid köksön när man går över till vardagsrumssidan. Både bredvid matbordet, som också i hela vardagsrummet finns det magnifika rutfönster som når till golvet.

Linn och Robert, vad är det som man särkilt skall ta i beaktande när man börjar planera ett husprojekt?

– I tidtabellen skall man beakta alla möjliga arbetsskeden. För vår del hade vi stora utmaningar när grundarbeten skulle göras på våren i menförestider och den närbelägna vägen belades med
viktbegränsningar, just då alla tunga grävmaskiner och gruslaster skulle transporteras till tomten. Nå…, vi ändrade på tidtabellen, säger Linn.

– Tidtabellen för själva byggandet och elementleveranserna med mera höll perfekt, fortsätter Robert

På sommaren fortsätter familjen med sitt husprojekt med bl.a. att sätta gården i skick. Det är få husmodeller som passar så bra vid skogskanten som Kannustalos Lato i mörkgrått.

Maxi-hunden avbröt för en stund sin beundran av utsikten och poserade för fotografen.

Mera bilder hittar du på familjens Instagram konto @kisorlato.

Mera information och botten bilder