Lapsiperheen Aurora

Joskus vuosia sitten kauhajokinen Kirsi jutteli ystäviensä kanssa maailmasta ja sen kiinnostavista kolkista. Kumpi kiinnostaa enemmän: Amerikka vai Afrikka? Kirsi tokaisi eteläpohojalaisen pontevasti: ”En voisi kuvitellakaan työntäväni lastenvaunuja jossain Niagaralla!”. Kuinkas sitten kävikään?

Kirsi ja Mark Heidt löysivät toisensa netistä kristilliseltä deittisivustolta marraskuussa 2002. Yhteinen sävel löytyi salamannopeasti. Samanlaiset arvot ja vakaumus sekä molempien monipuolinen, taiteellinen tausta antoi vahvat eväät yhteiselle taipaleelle. Sisustussuunnittelija, verhoilija ja teologiaa opiskellut Kirsi löysi rapakon takaa musiikkiin, lavastamiseen ja keramiikkaan orientoituneen kapalevytaiteilijan, jonka työnä oli ison tavaratalon visuaalisesta ilmeestä huolehtiminen. Takaraivossa oli pikkupojasta saakka kytenyt unelma omasta kahvilasta. Vakka löysi kantensa.

Tiiviin yhteydenpidon jälkeen Mark tuli Suomeen parin viikon vierailulle tammikuussa 2003, Kirsin vastavierailulla maaliskuussa Mark kosi. Häitä vietettiin kolmannella tapaamisella Kirsin lapsuudenkodin takapihalla Kauhajoella heinäkuussa 2003.’

Markkinat Suomessa

Häiden jälkeen Kirsi muutti Markin luokse Niagara Fallsseille mukanaan vain kaksi matkalaukkua. Reilun kolmen Niagara-vuoden jälkeen perheessä oli kaksi uutta jäsentä: Hans ja Emma. Mark teki töitä useammalle samaan ketjuun kuuluvalle tavaratalolle ja samalla myös keramiikkaa. Kirsin suunnittelema Hans & Emma -lastenhuoneen valaisin herätti ihastusta muun muassa Kauhajoella.
– Lähetimme äidilleni tekemäämme keramiikkaa, enimmäkseen mukeja ja valaisimia, ne herättivät äidin tuttavapiirissä ihastusta. Äidilläni on työnsä kautta laaja asiakaspiiri, ja hän alkoi myydä tuotteitamme. Huomasimme, että keramiikallemme on Suomessa selvää kysyntää, saimme jopa yhteydenoton yritykseltä, joka olisi halunnut ryhtyä maahantuojaksemme. USA:ssa oman myyntipolun löytäminen tuotti vaikeuksia.

Perhe alkoi suunnitella muuttoa. Vaihtoehtoina oli Niagaralta etelään tai itään, Kauhajoki vei voiton. Alueella, jolla Kirsin lapsuudenkoti sijaitsee, on harvoin taloja myynnissä, ja peltoja viljelevät maanomistajat eivät ole innokkaita lohkomaan tontteja viljelyksiltään. Juuri samaan aikaan, kun Kirsi ja Mark etsivät perheelleen laskeutumispaikkaa Kauhajoelta, oli talon juuri oikealta alueelta vain pari vuotta aiemmin ostanut pariskunta myyntiaikeissa. Asiat loksahtelivat nopeasti paikoilleen ja perhe muutti Kauhajoelle toukokuussa 2007.

Heidtien pihapiiriin kuului myös vanha ulkorakennus, josta Kirsi ja Mark haaveilivat alun perin kunnostavansa työskentelytilat, ja jopa kahvilan.
– Emme olleet ikinä ajatelleet uuden talon rakentamista. Meillä oli ajatus remontoida ja laajentaa kotiamme. Keväällä 2012 meillä oli arkkitehdin suunnitelma remontista, jossa lähes kaikki olisi mennyt uusiksi. Ajatus oli, että remonttiprojektimme vastaavana mestarina olisi toiminut setäni, mutta kun hän tutustui suunnitelmiimme, hän totesi, ettemme me tajua, kuinka vaativaan projektiin olemme ryhtymässä. Hän ei haluaisi olla sen vetäjänä. Setäni lämpimästi kehotti meitä ostamaan uuden talon avaimet käteen -sopimuksella, että neljän lapsen perheenä ja yrittäjinä selviäisimme hengissä talonrankentamisesta. Viimeisen niitin alkuperäisille suunnitelmille antoi runsasluminen talvi 2011–2012. Vanhan piharakennuksen katto romahti.

New England

Kuten avioliiton ripeä solmiminenkin osoittaa, eivät Kirsi ja Mark ole luonteeltaan jahkaajia. Tavoitteena on tarttua tilaisuuksiin ja toimia unelmien eteen eikä jäädä liian pitkäksi aikaa tuumaamaan. Nelilapsinen perhe – Hans, Emma, Klaus ja Hanna – tarvitsi pikavauhtia isomman kodin.

– Setäni kehotuksen myötä aloimme etsiä muuttovalmista ratkaisua. Kannustalo ei ollut minulle kovin tuttu entuudestaan, mutta kaikki mitä tiesin ja olin kuullut, oli hyvin positiivista. Kun löysimme Kannustalon muuttovalmismalliston, se oli siinä. Muiden talotehtaiden mallistoissa, joihin tutustuimme, olisi ollut paljon muutettavaa, Aurora 187 sopi meille sellaisenaan, Kirsi kertoo.
Markille talo tuntui tutulta.
– Kannustalon mallistossa oli selvästi samaa tunnelmaa kuin minulle Uuden-Englannin rannikolta tutuissa taloissa. Tyyli kolahti minuun heti, Mark toteaa.

Ja kun vauhtiin päästiin, asiat etenivät reippaasti. Talokaupat tehtiin Kannustalon edustaja Jarmo Kedon kanssa elokuun alussa 2012, rakennuslupa varmistui syyskuussa, sisustusvalinnat Kirsi ja Mark löivät lukkoon syyskuun puolivälissä ja kodin moduulit rakennettiin Kannustalon Oravaisten tehtaalla marraskuussa. Itsenäisyyspäivän aattona Kirsi ja Mark kävivät tarkastamassa kotinsa moduulit Oravaisissa ja asennus alkoi 10. joulukuuta. Kannustalo luovutti Heidteille täysin valmiin kodin 14. tammikuuta 2013.

– Olemme valkoiseen kotiimme erittäin tyytyväisiä. Rakennusprojektimme oli sen verran vauhdikas, että päätimme heti valintoja tehdessämme, että sisustamme kotimme pääasiassa valkoiseksi. Myöhemmin voimme sitten miettiä ja tehdä uusia valintoja pitemmällä aikajänteellä kaikessa rauhassa, Kirsi kertoo.
Mark hehkuttaa kodin kauneutta ja rakennusprojektin helppoutta. Kun yrittäjällä on aikaa istahtaa alas, hän ihmettelee välillä vieläkin sitä, että he saavat asua näin kauniissa kodissa.
– Tällä tavalla talo pitää rakentaa! Kun ajattelee nykypäivän vaativaa elämää, niin on mahtava asia, että uuden kodin voi saada näin helposti ”Choose Kannustalo – jos haluat elää normaalia elämää myös rakennusprojektin aikana!”
Ripeä rakennusprojekti herätti huomiota myös naapurustossa. Pakettiautokuski ajoi lumipenkkaan katseen kiinnityttyä liian pitkäksi aikaa päivän aikana paikoilleen nousseeseen taloon.
– Ja kotimme valmistuttua koko kylä tuli uuteen kotiimme yllättäjäisiin. He toivat kahvit ja kakut mukanaan ja lauloivat pihalla. Se oli aivan mahtavaa!

Valkoinen puu

Kirsin ja Markin unelmat ovat Etelä-Pohjanmaalla loksahdelleet paikoilleen pala palalta. Valkoinen Puu Cafe & Shop avattiin kesäkuussa 2011 Kauhajoen keskustaan Kauhajoki-seuran omistamaan 1883 rakennettuun Ollonqvistin kauppakartanoon. Tarjolla kotitekoisia leivottuja leivonnaisia, herkullista lounasta ja erikoisuutena Amerikan mummojen ihanat kakkureseptit.
Valkoisen Puun herkut ja keramiikka ovat tulleet suomalaisille tutuiksi myös television välityksellä. Kahvila kisasi ”Suomen Paras Leipomo” -ohjelmassa vuonna 2014 pohjalaisten sarjassa. Ohjelma toi paljon julkisuutta ja uusia faneja.
– Aloimme jo 2013 suunnitella toiminnan laajentamista myös Seinäjoelle. Kolmen vuoden aikana käytiin monia neuvotteluita, mahdollisuuksia katsastettiin ja suunnitelmia muokattiin. Lopulta täydelliset vuokratilat löytyivät Keskuspuiston kulmalta tammikuussa 2016.
– Ajoitus oli nyt monelta kannalta täydellinen. Kevään aikana meille avautui mahdollisuus siirtää leipomotoimintamme entisiin Sööpärin soppakoulun tiloihin. Se mahdollisti nopean etenemisen myös Seinäjoen kahvilan kanssa.
Kirsi Heidt kertoo, että peruskonsepti sekä Kauhajoella että Seinäjoella on sama: suussa sulavia leivonnaisia, herkullisia lounaita, kakkuja ja pannareita.
– Käytämme leivonnassa ainoastaan luomu spelttijauhoja ja mahdollisimman paljon lähituottajien tuotteita. Haluamme luoda aitoja, mutkattomia makuja ja panostamme myös gluteenittomiin tuotteisiin. Seinäjoella meillä on lounasaikaan Mix & Match -konsepti, jossa asiakas voi valita itselleen sopivan kokonaisuuden yhdistelemällä päivän keiton, piirakkaa ja salaattia. Kauhajoella konsepti on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2016.
Kahvila pitää Kirsin ja Markin niin kiireisenä, että keramiikan tekemiselle ajan löytäminen on viime aikoina ollut hyvin haastavaa.
– Kesällä täytyy nipistää jostain muutamia päiviä, että saamme lisää astioita shoppien hyllyille.
Valkoisen Puun suosio räjähti käsiin jo ensimmäisenä päivänä ja yllätti täysin.
– Meidät on otettu Seinäjoella upeasti vastaan ja jouduimme heti alkuun ripeästi palkkaamaan lisää väkeä töihin. Peruskonseptimme on toteutunut hienosti ja visiomme pysyneet kurissa. Seinäjoen kahvilaa suunnittelimme niin pitkään, että kun toteuttamisen aika lopultakin tuli, palat loksahtelivat ripeästi paikalleen. Kiireisen kesän tuoksinassa visioita ja haaveita riittää pitkälle eteenpäin.
– Välillä joudun toppuuttelemaan Markin loputonta visiotulvaa. Jonkun on pakko painaa vähän jarrua Kirsi nauraa.
– Nyt elämme tätä hetkeä ja nautimme tästä, kertoo Kirsi

www.valkoinenpuu.fi

Katso muuttovalmis Aurora 187 A »

Lisää kuvia