Paljonko maksaa rakentaa talo? Näin kokonais­budjetti jakautuu

Karkeasti arvioiden 120 neliön omakotitalon rakennuttaminen tulee maksamaan 250 000–280 000 euroa. Tästä summasta 70–80 prosenttia kuluu itse taloon ja sen rakentamiseen muuttovalmiiksi. Loppukuluista valtaosa aiheutuu tontin vaatimista töistä sekä erilaisista liittymä-, lupa- ja valvontakuluista. Näin talonrakentamisen kokonaisbudjetti jakautuu, kun rakennat yhdessä Kannustalon kanssa.

Tontti ja maanrakennus

Omistustontin hinta lasketaan projektin alkukustannuksiin, vuokratontin kulut ovat asumiskustannuksia.

Tontin sijainti ja maaperä vaikuttavat suuresti maanrakennustöiden määrään: maaperätutkimukseen, puiden kaatoon, louhintaan, salaojiin, rakennuksen ulkopuoliseen viemäröintiin ja routaeristykseen yms. Tonttitöiden budjettiin kannattaa siksi varata liikkumavaraa. Keskimäärin tonttityöt vievät noin 10 prosenttia koko taloprojektin budjetista.

Talon perustuksiin liittyvät kulut kuuluvat Kannustalon Sisusta itse- ja Muuttovalmis-paketteihin. Jos valitset Talopaketti-toimituksen, maksat itse perustusten teon.

Talon rakentamisen lopullinen hinta riippuu valitsemastasi toimitustavasta.

Pääsuunnittelija ja valvojat

Taloprojektilla täytyy olla talotehtaan ulkopuolinen pääsuunnittelija, jolla on rakennusalan koulutus. Hän on rakentajan edunvalvoja, joten hänet kannattaa palkata projektiin alkuvaiheessa. Tarvitset häntä jo kustannusarvion laatimisessa. Lisäksi työmaalle täytyy palkata valvojia, esimerkiksi kvv-vastaava.

Pääsuunnittelijan ja valvojien palkkiot vaihtelevat paikkakunnittain, keskimäärin niihin kannattaa varata yhteensä 10 000–15 000 euroa.

Lue Kannustalon ammattilaisten vinkit rakentajalle

Luvat ja liittymät

Rakennuslupaa varten tarvitaan ammattilaisen tekemät rakennepiirustukset sekä sähkö- ja lvis-suunnitelmat. Erilaisiin lupa-, vakuutus-, liittymä- ja viranomaiskuluihin kuuluvat asiantuntijoiden palkkiot. Nämä ovat melko iso menoerä budjetissa. Niiden arvioimisessa kannattaa kääntyä Kannustalon myyjän puoleen, koska esimerkiksi tontin sähkö- ja lvi-liittymien hinnat ovat paikkakuntakohtaisia.

Ota yhteyttä Kannustalon myyjään

Kaikki Kannustalon pohjaratkaisut voidaan toteuttaa sekä moderneilla että klassisilla julkisivutyyleillä.

Talon rakentaminen

Talon hinta riippuu toimitustavasta. Sisusta itse- ja Talopaketti-toimitushintojen päälle täytyy arvioida kustannukset myös rakentamisen ja sisätilojen työstä sekä summa, joka uppoaa pintamateriaaleihin, kiintokalusteisiin ja kodinkoneisiin. Arvo on myös omalla työlläsi, ellet rakenna vapaa-ajan harrastuksena.

Muuttovalmis-toimitustapa on kustannusarvion kannalta helpoin, koska saat Kannustalolta kaikesta rakentamisesta kokonaishinnan.

Tutustu toimitustapoihin tarkemmin

Piha ja ulkomaalaus

Pihan rakentaminen ja talon ulkomaalaus tehdään yleensä vasta seuraavana kesänä. Pihatöiden kustannukset riippuvat siitä, mitä pihallesi haluat. Ulkomaalauksen urakkatarjoukset alkavat muutamasta tonnista.

Muut kulut

Muista laskelmissasi myös rakennusaikaiset kulut: työmaan sähkö, vesi, mahdolliset laitevuokrat, kaatopaikkamaksut yms. Näihin kuluu hyvinkin muutama tuhat euroa.

Varaa lopullisen summan päälle yllätysvaraa 5–10 prosenttia kokonaishinnasta. Se saattaa kulua ylimääräisiin maatöihin tai sisustusratkaisujen muutoksiin. Jos kaikki toteutuu suunnitelmien mukaan, ylijääneelle rahalle löytyy kyllä käyttöä.

HUOM! Kaikki jutun kuluarviot ovat keskimääräisiä. Kustannukset vaihtelevat paikkakunnittain, projektin ja tontin vaatimusten mukaan. Ne tarkentuvat aina vasta suunnitelmien myötä.

Kannustalon myyjät auttavat mielellään kaikissa kysymyksissä – ota yhteyttä!

HINTAPELI

Laske kotisi hinta

hintapeli