TEKSTI Jutta Ylä-Mononen

Paluu­muutto Lovii­saan

Loviisan ulkosaaristoon merenrantatontille rakentanut perhe kertoo Kannustalon perinnetalon rakentamisesta vanhaan kalastajakylään.

Miksi valitsitte juuri Kannustalon talotoimittajaksi?

Halusimme vanhan kalastajakylän perinnemaisemaan, vanhoihin puutaloihin ja venevajoihin tyyliltään sopivan talon. Kävimme kahdessa Kannustalon kohteessa ennen ostopäätöstämme. Kannustalon talomallisto ja laadukas rakentamisen jälki vakuuttivat meidät. Olimme katselleet pitkään eri talotoimittajien taloja, mutta Kannustalon edustaja ymmärsi hyvin näkemyksemme ja oli myös erittäin perillä rakennusteknisistä asioista. Kannustalon perinnetalomalleista oli helppoa ja kustannustehokasta rakentaa perheellemme ja myös historiallisen kylän maisemaan sopiva talo.

Missä uusi kotinne sijaitsee?

Meillä oli aiemmin arkikoti Helsingin keskustassa ja viikonloppukoti Loviisan vanhassa kaupungissa. Halusimme kuitenkin viettää vapaa-aikaa täällä Loviisan saaristossa. Ensin tarkoituksemme oli rakentaa Tallbackan saaristolaiskylään Gäddbergsön saarelle vapaa-ajan talo, mutta vähitellen kypsyi ajatus muuttaa tänne pysyvästi. Olemme molemmat Loviisasta kotoisin, ja halusimme tarjota myös lapsillemme turvallisen ja luonnonläheisen arjen pikkukaupungissa.

Talomme on rakennettu rantatontille, jossa on luonnonhiekkaranta ja tontin toisella puolella metsää. Kylän talot sijaitsevat rannan läheisyydessä, ennen saaristotien rakentamista täältä kuljettiin veneellä tai talvella jäitä pitkin hevosella Loviisaan. Kylässä on voimassa vanha yleiskaava, joka mahdollistaa ympärivuotisen asumisen, talon sijoittamisen lähelle rantaviivaa sekä venevajan rakentamisen. Kannustalon suunnittelemaa venevajaa emme ole vielä rakentaneet, mutta sille on jo myös rakennuslupa.

Tehtiinkö talon pohjaan tai julkisivuihin muutoksia?

Kyllä, talon pohja muokattiin juuri meille sopivaksi ja julkisivut toiveidemme mukaisiksi. Suunnittelussa auttoi Kannustalon talomyyjä Sera Honkavaara-Tuominen. Sera on ammattitaitoinen ja kuunteli tarkkaan toiveitamme. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. On hienoa, tehtaalla rakennettava talo voidaan räätälöidä täysin asukkaiden toiveiden mukaan. Talomme on Kannustalon kahden perinnetalomallin yhdistelmä. Siinä on sekä Rauhalan että Auroran piirteitä, ja lopputuloksena on perinteinen, aikaa kestävä ulkonäkö. Pidimme tärkeänä että talo on symmetrinen, ympäristöön sopiva sekä malliltaan että tyyliltään klassinen. Poistimme julkisivuista joitain koriste-elementtejä. Talossa on huomioitu myös muunneltavuus tulevaisuuden tarpeita ajatellen, kun lapset kasvavat ja elämäntilanteet muuttuvat.

Millaisena toimituksena tilasitte talon?

Valitsimme Kannustalon kolmesta eri vaihtoehdosta Muuttovalmis-toimituksen, ja sitä se todella oli! Meidän tehtäväksemme jäi ainoastaan talon ulkomaalaus. Olemme laajentaneet terasseja ja lisäksi rakensimme talotoimituksesta ylijääneestä puutavarasta vedenpuhdistusta ja jätehuoltoa varten lämpimän ulkorakennuksen. Muuttovalmis-toimitus teki rakentamisen mahdolliseksi työkiireidemme ja lapsiperhearkemme keskellä. Halusimme mahdollisimman helpon ja tehokkaan tavan rakentaa. Kannustalo on ollut luotettava talotoimittaja, ja lopputulos on viimeistelty ja laadukas.

Kuinka valitsitte värit ja materiaalit?

Valitsimme värit ja materiaalit sisustussuunnittelija Helena Karihtalan kanssa. Hän on suunnitellut Kannustalon materiaali- ja värivalikon, ja sisustuskonsultaatio kuuluu Muuttovalmis-toimitukseen. Ammattilaisen kanssa oli helppo tehdä valintoja. Meillä oli visio, ja Helena tuki meitä ja auttoi yksittäisten materiaalivalintojen sekä värien kanssa. Yhdessä pääsimme ajateltuun lopputulokseen. Valitsimme neutraalit ja maanläheiset värit sekä aikaa kestävät, klassiset materiaalit. Talomme ulkoväri on vanhan ajan harmaa ja koristelistat, kulmalaudat ja ikkunan puitteet ovat valkoiset. Loviisalainen arkkitehti suositteli sitä meille ja kävimme katsomassa saman sävyistä rakennusta Loviisan vanhassa kaupungissa.