TEKSTI Jutta Ylä-Mononen KUVAT Jaanis Kerkis

Valkea kuin kuura

Pirjo ja Mika Fräntilän eteisessä vieraita tervehtii kaksi kermanväristä kultaista noutajaa, Kuura ja Lumikko. Fräntilöiden lokakuussa 2018 valmistunut Kannustalon Aurora tunnetaan myös nimellä Villa Kuura. Se kuvaa hyvin kotia, joka on lähes kauttaaltaan valkoinen.

Fräntilät eivät olleet koskaan ajatelleet ryhtyvänsä talon rakentamiseen. Siitä huolimatta Pirjo oli katsellut jo pitkään Kannustalon talomalleja. Kun aikuistuneet tyttäret Jade ja Janika lähtivät opiskelemaan ja muuttivat pois kotoa, vanhemmat huomasivat, että elämä muuttui paljon. Aiemmin aikaa oli kulunut lasten harrastusten parissa ja perheen yhteisiin matkoihin. Yhtäkkiä vapaa-aikaa ja rahaa tuntui jäävän aiempaa enemmän.

ETEISEN JA AVOIMEN KEITTIÖN VÄLIIN ASENNETTIIN RUUDULLINEN SISÄIKKUNA. SE TUO PALJON LISÄÄ VALOA SISÄÄNKÄYNTIIN. SAMA IKKUNARUUDUTUS TOISTUU KEITTIÖN ASTIAKAAPISSA. MIKA ON INNOKAS RUOANLAITTAJA. RUOKAPÖYDÄN ÄÄRESSÄ VOI SEURUSTELLA KOKIN KANSSA JA VIETTÄÄ AIKAA YHDESSÄ. RUOKAILUTILAN IKKUNA OLI YKSI NIISTÄ, JOITA SUURENNETTIIN SUUNNITTELUVAIHEESSA.

Keittiön ja olohuoneen väliin sijoitettiin takka, josta tulen leimu näkyy molempiin suuntiin. Pirjo ja Mika suunnittelivat itse takan, jonka mittasuhteita mietittiin yhdessä muurarin kanssa. Lopullinen muoto ja mitat päätettiin vasta muurausvaiheessa.

AIKEISSA TALON OSTAMINEN

Perhe oli asettunut Lohjalle vuosituhannen vaihteessa ja asui rivitalossa. Pirjon juuret ovat Joensuussa ja Mikan Helsingissä, mutta molemmat olivat kotiutuneet Lohjalle ja yhdessä oli tehty päätös jäädä asumaan paikkakunnalle.

– Olemme kasvattaneet lapset melko pienissä tiloissa. Lisäksi perheessämme on ollut koiria. Koti on ollut aina siellä, missä perhe on. Tyttärien aikuistuttua aloimme kuitenkin unelmoimaan tilasta ja mietimme omakotitalon ostamista, kertoo Mika.

Molempia miellyttänyt vuonna 2000 rakennettu talo löytyikin ja kaupat oli jo sovittu. Yllättäen myyjä perui kaupanteon kaksi päivää ennen sovittua ajankohtaa. Pirjo ja Mika ajattelivat löytävänsä uuden kohteen, mutta sitä ei tullut vastaan sinnikkäästä etsimisestä huolimatta. Oli lopulta onni, että niin kävi. Siinä vaiheessa syntyi ajatus rakentamisesta. Sopivan tontin löytyminen mietitytti. Kummallakaan ei ollut aiempaa kokemusta talon rakentamisesta.

OLOHUONE ON TÄRKEIMPIÄ PAIKKOJA, JOSSA PERHE VIETTÄÄ PALJON AIKAA YHDESSÄ. AURORA-MALLISTOSTA LÖYTYI HYVÄ PERUSPOHJA, JOTA MUOKATTIIN VIELÄ PIRJON JA MIKAN TARPEISIIN SOPIVAKSI. “KANNUSTALOLLA ON RÄÄTÄLÖITYJÄ VAIHTOEHTOJA NIIN PALJON, SIELTÄ ON HELPPO LÖYTÄÄ OMAN TYYLINEN TALO, JOTA VOI VIELÄ MUOKATA.”

KAHDEN TONTIN YHDISTÄMINEN

Fräntilät ostivat Roution kaupunginosasta kaksi vierekkäistä tonttia, jotka yhdistettiin. Tontti on rinteessä, jossa on viiden metrin korkeusero. Lohjan kaupunki vaati taloon rakennettavaksi kellarikerroksen, että se sopisi paremmin tontin muotoon. Siihen Pirjo ja Mika eivät kuitenkaan suostuneet, vaan saivat lopulta rakennusluvan yksikerroksiselle talolle. Tontti sijaitsee taajama-alueella, mutta maisemat ovat kuin maaseudulla. Lohjan keskustaan ajaa muutamassa minuutissa ja lähellä on Lohjanjärven lisäksi myös kirkasvetinen Hormajärvi.

– Tontin hankintavaiheessa tapasimme Kannustalo-myyjät Arja ja Tapani Saranpään, joiden kanssa yhteinen sävel löytyi välittömästi. Heistä huokui ammattitaidon lisäksi avoimuus ja vilpittömyys, keskinäinen luottamus syntyi heti. Lopulta tarjousta ei pyydetty mistään muualta kuin Kannustalolta. Tosin emme paljastaneet sitä Saranpäille, ennen kuin vasta paljon myöhemmin. Asiat hoituivat helposti – ja huumorilla. Kun vielä saimme Arjan pojan, Tatu Holman, tekemään kirvesmiehen työt, tunsimme olevamme turvallisissa käsissä. Tatulla on yli 20 vuoden kokemus Kannustalojen rakentamisesta, Pirjo kertoo.

Talon ympärille tehtiin kivistä kaarevia muureja. Kivet saatiin yllättäen moottoritiellä Lempolan-liittymässä rapautuneesta kalliosta. Maanrakennusurakoitsija oli kuljettamassa kiviä pois, kun hänelle tuli mieleen tarjota niitä Fräntilöille. Kivet olivat juuri oikean värisiä ja kirjaimellisesti lähikiviä.

Timberwisen Polar-tammiparketti täydentää kodin valkoisen ilmeen. Makuuhuoneen ja pianohuoneen seiniin on asennettu koristelistat vasta äskettäin. Ensin haluttiin elää ja katsella kaikessa rauhassa. Kodista ei haluta liian koristeellista. Pirjo on suunnitellut sisustuksen, ja Mika kertoo olleensa siinä mukana hanslankarina.

HUOLELLISTA SUUNNITTELUA

Ennen lopullisia päätöksiä Pirjo ja Mika kävivät talonäytöissä ja kiinnittivät erityisesti huomiota ikkunoiden kokoon. He ovat sitä mieltä, ettei talon suunnitteluun voi koskaan käyttää liikaa aikaa. Talonäytöt ovat tärkeä apu, kun suunnittelee talon rakentamista. Inspiraatiota haettiin myös Kannustalon rakentajatarinoista.

Pirjo valitsi Kannustalon kuvastosta heille sopivan talotyypin ja pohjaratkaisun ja mietti taloon tehtävät muutokset. Aurora miellytti eniten ulkonäöltään. Talon ja lasikuistin ikkunat piirrettiin isommiksi, pianohuone yhdistettiin olohuoneeseen ja huonekorkeudeksi valittiin 280 senttiä.
Lisäksi yksi sisäänkäynti ja kuraeteinen jätettiin pohjapiirroksesta pois. Lopulliseen ratkaisuun sekoitettiin hieman myös Rauhalaa, sieltä löytyi idea muun muassa ullakon ikkunoista.

Talon pääsisäänkäynti siirrettiin keskelle rakennusta. Keskellä taloa ovat avoimet yhteiset tilat, toisessa päädyssä tyttärien huoneet ja toisessa vanhempien makuuhuone, sauna ja kodinhoitotilat. Koti on suunniteltu sitä silmällä pitäen, että suurimman osan ajasta Pirjo ja Mika ovat siellä kahdestaan, mutta tyttärille haluttiin rakentaa omat huoneet. Koti on koko perheen yhteinen, vaikka tytöillä onkin omat kodit poikaystäviensä kanssa Espoossa ja Jyväskylässä. Tilasuunnittelussa on huomioitu myös se, että Villa Kuurassa voi joskus tulevaisuudessa aikaa viettää kolme sukupolvea.

LASITERASSIN TOISEEN PÄÄTYYN ON SISUSTETTU OLESKELUNURKKAUS. KOTI TOIMII HYVIN MYÖS KESÄMÖKKINÄ, EIVÄTKÄ PIRJO JA MIKA KAIPAA MUUALLE LOMAN VIETTOON. “VOIMME TEHDÄ LOMAMATKAT KOTONA”.

PYSYVÄ SISUSTUS

Pirjo pitää kodissa tärkeänä ensimmäistä näkymää, joka aukeaa ulko-ovelta läpi talon. Kannustalon arkkitehdit piirsivät useita hyviä vaihtoehtoja sisäänkäynnistä. Umpinainen tuulikaappi ja toisaalta täysin avonainen eteinen eivät tuntuneet kumpikaan sopivilta ratkaisuilta. Haluttiin jotain siltä väliltä, joten eteisen ja ruokailutilan väliin asennettiin lasiseinä. Kun ulko-ovi avataan, lasiseinä estää kylmän hohkaamisen suoraan avoimeen keittiö- ja ruokailutilaan.

– Olisimme päässeet vähemmällä, jos olisimme palkanneet sähkö- ja valaistussuunnittelijan sekä pihasuunnittelijan. Mutta on niin hauskaa suunnitella itse, vaikka tulisi tehtyä joitain erehdyksiäkin. Piha muotoutuu vielä ja kasvivalinnat muuttuvat varmasti. Se on jännittävä seikkailu. Sisustus sen sijaan on aika pysyvä. Teippasin rakennustyömaalla kalusteiden paikkoja lattiaan varmistaakseni jääkö tarpeeksi vapaata lattiapinta-alaa. Mika ihmetteli kuinka takan nurkalla oli juuri täydellinen paikka konsolipöydälle. Tunnustin, että olin jo pohjapiirrosvaiheessa päättänyt, mikä kaluste siihen ostetaan, kertoo Pirjo.

Työnjako rakennusurakan aikana oli luonteva. Pirjo keskittyi sisustamiseen ja talon visuaalisen ilmeen miettimiseen. Mika otti vastuun teknisestä puolesta, selvitti maalämpöä ja hoiti lupa- ja muut asiat kaupungin kanssa. Yhdessä päätettiin, että talotekniikka pidetään mahdollisimman yksinkertaisena. Talossa ei ole ilmalämpöpumppua vaan maalämpöpumpun kautta järjestetty viilennys on riittänyt hyvin. Keskuspölynimuri, robotti-imuri ja -ruohonleikkuri, älylukko, langattomat termostaatit sekä himmentimet ovat sen sijaan oiva apu arjessa.

JOULUA VIETETÄÄN YHDESSÄ TYTTÄRIEN JA HEIDÄN POIKAYSTÄVIENSÄ KANSSA. MUSIKAALISEN PERHEEN JOULUUN KUULUU MUSIIKKI, AINA JOKU SOITTAA MUSTALLA PIANOLLA.

URAKASSA MUKANA

Puoli vuotta kestäneen rakentamisen aikana joitain osia urakasta päätettiin tehdä myös itse. Pirjo ja Mika tasoittivat, maalasivat ja tapetoivat seinät sekä urakoivat julkisivujen maalaamisen. Ensi kesänä on suunnitelmissa rakentaa muun muassa puuliiteri. Molempien mielestä on kiva, että kotona on sellaista puuhaa, jota ei ole pakko tehdä tänään tai huomenna.

– Talonrakennus on opettanut kärsivällisyyttä. Olen ollut aina kaikessa ’’mulle kaikki tänne heti nyt’’ -tyyppi. Rakennusprojektissa ei voi aina saada kuuta taivaalta, vaan täytyy ottaa joku alempi tähti ja tyytyä siihen. Lopulta se voi kuitenkin olla täydellinen ratkaisu, sanoo Pirjo nauraen.

Täydelliseltä tuntuu se, että Mika aukaisee päätyterassilla sijaitsevan valkoisen Drop-altaan kannen. On aika pulahtaa nautiskelemaan syysillasta lämpimään veteen tähtitaivaan alle.

Katso virtuaalikierros kodista