Täydellinen aika talon rakentamiselle

Täydellinen aika aloittaa omakotitalon rakentaminen on silloin, kun unelma on vahvasti mielessä ja se on realistisilla keinoilla mahdollista toteuttaa. Näin on ainakin oman kokemuksemme mukaan. Olemme vakuuttuneita siitä, ettei kannata odottaa liian pitkiä aikoja sitä täydellistä hetkeä esimerkiksi raha- ja perhetilanteen näkökulmista. Sellaista ei välttämättä koskaan tule.

Lainarahaa hyödyntämällä voi aikaistaa unelmiensa toteuttamista verrattuna tilanteeseen, jossa olisi ensin säästettävä koko talon toteuttamiseen vaadittava summa etukäteen. Rakennushankkeen kannalta nykyisessä taloustilanteessa on myönteistä historiallisen matala korkotaso. Vaikka nykyinen korkotaso ei olekaan tae tulevasta korkotasosta, on rakentamislainan hoitaminen tänään halvempaa kuin koskaan aiemmin: kuukausittain lähes koko lainarahan hoitamiseen käytettävä summa lyhentää lainaa ja koron osuus on todella vähäinen. Unelmiensa toteutumista voi siis asumisen osalta aikaistaa juuri nyt.

”Jukan työkokemus on tuonut meille näkemystä siitä, milloin omaan kotiin kannattaisi panostaa, jotta se muuttuisi parhaimmillaan myös sijoituskohteeksi”

Tietenkin koronakriisi aiheuttaa epävarmuutta työpaikkojen pysyvyyteen ja siten lainanhoitokykyyn. Onkin selvää, että oma lainanotto kannattaa mitoittaa tähän epävarmuuteen. Lisäksi rakennushankkeen omarahoituksen on oltava riittävällä tasolla. Riskeistä huolimatta omaan kotiin investoiminen näyttää olevan tästä eteenpäin yhä useammalle keskeisin tapa saada kartutettua säästöjä pitkällä aikavälillä. Perheellämme on ollut vuosien ajan useita sijoitusasuntoja, joten asuntoihin investoiminen ja siihen liittyvien mahdollisuuksien ja riskien tarkastelu ovat tulleet tutuksi. Myös Jukan pitkä työkokemus finanssialalta on tuonut näkemystä siitä, miten ja milloin omaan kotiin kannattaisi taloudellisesti panostaa, jotta se muuttuisi parhaimmillaan myös sijoituskohteeksi.

Talon sijainti on yksi näkökulma rakennushankkeen taloudellisen riskin arvioimiseen. Asuntojen ja tontin hintakehitys ovat erkautuneet alueittain. Ilmeisten kasvukeskusten ulkopuolella paikallisesti houkuttelevat alueet voivat madaltaa rakennushankkeen ja omakotitalon omistajan taloudellista riskiä. Meille sijainnilla on kuitenkin aivan erityistä merkitystä arjessa lasten kannalta. Arvostamme sitä, että lähellä on päiväkoti, esi- ja lähikoulut sekä vaivaton kulkuyhteys harrastuksiin. Suuri merkitys on silläkin, että lapsilla on ystäviä kävelymatkan päässä. Kannattaakin miettiä tarkasti, millaista arkea haluaa viettää ja miettiä kodin sijainti myös sen mukaan.

”TÄYDELLINEN AIKA ON SILLOIN, KUN UNELMA ON VAHVASTI MIELESSÄ JA SE ON REALISTISILLA KEINOILLA MAHDOLLISTA TOTEUTTAA”

Meille mieluinen sijainti oli yksi tärkeimmistä asioista tonttia etsiessämme. Ostaessamme vanhan rintamamiestalon Paloheinästä loistosijainnilta, ihastuimme ennen kaikkea tonttiin. Onneksi niin, sillä rintamamiestalo jossa vuoden verran asuimme, purettiin syksyllä 2019. Lähes 70 vuotta vanhan talon kanssa oli lopulta niin paljon haasteita, että oli helpottavaa katsella sen purkamista. Ajatus uudesta kodista, jossa kaikki toimisi, tuntui todella hyvältä. Niinpä unelma oman kodin rakentamisesta vahvistui jälleen. Vanhoissa taloissa on oma ainutlaatuinen ihana tunnelmansa, mutta toisinaan niissä on tunnelman lisäksi nykyperheille epäkäytännöllisiä ja mittavaa remonttia vaativia tiloja. Pyrimmekin uudessa kodissamme minimoimaan hukkaneliöt ja suunnittelemaan tilat niin, että jokaisella huoneella on selkeä käyttötarkoitus. Käytännöllisyys on ollut punainen lanka uutta kotia suunnitellessamme.

”KÄYTÄNNÖLLISYYS ON OLLUT PUNAINEN LANKA UUTTA KOTIA SUUNNITELLESSAMME”

Meidän kohdallamme rakennusluvan saamisessa kesti useita kuukausia. Lupaprosessi olikin pidempi ja mutkikkaampi kuin mihin olimme varautuneet. Jossakin vaiheessa tuli jo tunne, että eikö tämäkään talounelma toteudu. Takaraivossa painoivat epäonniset talon ja tontin etsintäyritykset. Samaan aikaan oli vahva tunne siitä, että tarvitsemme tilavamman asumismuodon ja pysyvän, pitkäaikaisen kodin. Rakennusvalvonnan kommenttien perusteella hioimme suunnitelmiamme kohti lupaehdot täyttävää muotoa tiiviissä yhteistyössä Kannustalon kanssa. Jouduimme esimerkiksi jättämään autokatoksen ja siihen yhteyteen suunnitellun työhuoneen pois, mutta onneksi nämä eivät olleet kovin merkittäviä meille. Nyt on tunne, että ammattilaisten avulla saimme kuitenkin talosta ja myös pihapiiristä toivotunlaisen. Koronakevään aikana tämä saatiin onnistumaan hyvin etätapaamisten ja sähköpostin välityksellä, joskin esimerkiksi materiaalivalintoja kävimme suunnittelemassa Kannustalon sisustusstudiossa pienellä porukalla.

Kippis rakennusluvalle ja toteutuville unelmille.

Rakennusluvan odottaminen on toistaiseksi ollut koko prosessin haastavin vaihe. Kaikki on edennyt hämmästyttävän sujuvasti sen jälkeen, kun vihdoin rakennusluvan saimme. Lupa tuli lainvoimaiseksi heinäkuussa. Maatyöt alkoivat elokuussa ja ne meille teki Vumos. Perustukset tulivat Kannustalon yhteistyökumppanin Perustavan toimesta elokuun lopussa ja syyskuun alussa talon elementtitoimitus saapui tontille, jonka jälkeen pystytys alkoi heti. Pystytys tapahtui kolmen päivän sisällä ja sujui ongelmitta, vaikka Helsingin ahtaat tontit ja vilkkaasti liikennöidyt kadut eivät ole helpoin paikka pitkien elementtitoimitusten siirtelyyn. Suurin jännityksen aihe olikin, että millä tavoin elementtejä tuova rekka mahtuu ajamaan kapeahkoa kirvesvarsitonttiamme pitkin perille. Pystytyksen jälkeen talolla on tehty sekä ulko- että sisätöitä sujuvaan tahtiin.

Merkittävimpiä meille näkyviä edistyksiä sisätöissä on olleet lattiavalut ja väliseinien pystytys. Lattiavaluja valmistellessa OKT Talotekniikka hoiti talollamme putkityöt, lattialämmitykset ja eristykset. Lattiat valettiin lokakuussa. Väliseiniä pystytettiin marraskuun alussa ja sen jälkeen sisätilat hahmottuivatkin kunnolla. Hienoa huomata, että huolella suunniteltu pohja näyttää todellisuudessa juuri sellaiselta, kuin sen ajattelimme suunnitteluvaiheessa. Rakennustarvikkeet ovat saapuneet tontille täsmällisesti ja se on mahdollistanut aikataulussa pysymisen. Tähän mennessä talolla on tapahtunut edistystä pitkin harppauksin. Monta kertaa on käynyt niin, että yllätymme raksalle mennessämme siitä mitä kaikkea on lyhyessä ajassa ehtinyt tapahtumaan.

”RAKENNUSLUVAN ODOTTAMINEN ON TOISTAISEKSI OLLUT KOKO PROSESSIN HAASTAVIN VAIHE”

Viime viikolla talolle asennettiin liukuovet. Liukuovet tulivat meille Kannustalon valikoimasta Profinilta. Tiesimme Profinin ovien olevan laadukkaita ja odotimmekin innolla niiden näkemistä asennettuina. Liukuovet ovat jykevät, mutta ne liukuvat todella kevyesti ja pienten lastenkin on helppoa käyttää niitä. Meille tärkeintä tässäkin valinnassa oli käytännöllisyys, mutta ovathan Profinin liukuovet myös todella tyylikkäät. Vietämme paljon aikaa ulkotiloissa ja pidämme pihajuhlia, joten esteetön kulku terassin ja sisätilojen välillä on merkittävä lisä asumisviihtyvyyteen. Jos lapset saisivat valita, kaikki leikit olisivat ulkona. Siksi halusimmekin ison terassin kiertämään taloa ja sinne kulkemiseen kolmet liukuovet. Kesäisin tulemme varmasti pitämään paljon liukuovia auki ja olohuoneemme laajenee terassille luonnostaan.

Liukuovien asennus tapahtui juuri sovittuna päivänä ja sujui hienosti kaikin puolin. Lapset halusivat heti testaamaan uusia ovia ja kävimmekin liukuovien asennuspäivänä kolme kertaa raksalla. Kaksi nuorinta lastamme haluaisivat aina jäädä puuhailemaan uuden kodin pihapiiriin ja he kyselevät usein, että mitäs hommia olisi tällä kertaa tehtävänä.

Lapset ovatkin olleet raksalla viikoittain mukanamme siivoamassa. He keräilevät laudanpätkiä kasaan, lakaisevat lattioita ja kantavat muoveja roskiin. Lapset lähtevät innoissaan raksalle ja pääsevät osaksi oman kodin rakennusprosessia. Uusi koti tuntuu meillä koko perheen yhteiseltä unelmalta. Unelmien eteen on tehtävä töitä ja sen haluamme lapsillemmekin opettaa. Siksi on ollut hienoa nähdä, miten lapset kantavat kortensa kekoon uuden kodin eteen ikätasonsa mukaisesti. Uskomme kokemuksen yhdistävän meitä perheenä entisestään. Kun emme joudu rakentamaan taloa hartiapankilla, jää energiaa ja voimia siihen, että pystymme nauttimaan rakennusajasta lasten kanssa. Käymme raksalla silloin, kun hyvin ehdimme ja jaksamme, mutta on helpottavaa, ettei siellä koskaan odota valtava määrä tekemättömiä töitä. Välillä on tavaratoimitusten vastaanottoa ja siivoilua, mutta siihen se jää.

”UNELMIEN ETEEN ON TEHTÄVÄ TÖITÄ JA SEN HALUAMME LAPSILLEMMEKIN OPETTAA”

Kun kiertelimme talonäytöissä ennen tontin löytämistä, oli myynnissä useampikin talo, joissa pariskunta oli eronnut joko rakennusaikana tai pian talon valmistuttua. Eräs välittäjä sanoi kerran, että ”mitä vain, mutta älkää alkako rakentamaan.” Näistä kokemuksista on jäänyt mielikuva, että rakennusaika olisi parisuhdetta ja perhe-elämää rankasti koettelevaa aikaa. Ainakin toistaiseksi meille on käynyt juuri päinvastoin. Meille tämä on ollut voimaannuttavaa aikaa, kun saamme yhdessä ideoida ja seurata yhteisen unelman toteutumista.

Oikeastaan taloprojektimme on yhdistänyt perhettämme, sukuamme ja ystäviämme laajemminkin. Lastemme iso- ja isoisovanhemmat Pohjanmaata myöten ovat innoissaan uuden kotimme valmistumisesta. He seuraavat kuvien, videoiden ja puheluiden avulla taloprojektimme edistymistä. Ystävät ovat olleet kantamassa tontilla tavaratoimituksia ja toimineet siivousapuna. Suunnitteluaikana pohjapiirroshahmotelmamme kiersi monta ystäväämme lävitse, jolloin saimme kullanarvoisia vinkkejä. Oikeastaan jo se, että läheisemme ovat vuosia kuunnelleet talohaaveitamme, on ollut merkittävä asia. Ehkä uskollisimmat kuuntelijat jo hengähtävät helpotuksesta, että talohaaveemme vihdoin toteutuvat ja unelmointi saa siltä osin riittää.

”TALOPROJEKTIMME ON YHDISTÄNYT PERHETTÄMME, SUKUAMME JA YSTÄVIÄMME”

Seuraavassa postauksessa käydään talokierroksella ja kurkistetaan huone huoneelta koko talo läpi.

Lisää kuvia

Koti Paloheinässä

Tätä blogia kirjoittavat Jenna, 31, ja Jukka, 33, Oksaharju, jotka rakennuttavat itse suunnittelemaansa Kannustaloa Helsingin Paloheinään. Neljä lasta, koira, harrastukset ja työt pitävät perheen liikkeessä, mutta taloprojektille täydellinen aika on juuri nyt.

Katso kaikki postaukset