H-hetki lähenee

Miten epätodelliselta tuntuukaan, että tuleva kotimme saapuu jo ensi viikolla! Samppanjapullo odottaa jo valmiina poksautettavaksi siihen hetkeen, kun talon elementit alkavat nousta. Loman otimmekin viikolle 11:sta, että pääsemme seuraamaan rakennusprojektia läheltä. Kauhean jännää, ja ihanaa! Tunnelmat ovat siis vähintäänkin sekavat vaihdellen innostuksesta jännitykseen.

Toimettomana emme täysin ole olleet talopakettia odotellessa, vaan lumitöitä tontilla on saanut tehdä harva se päivä. Täysin emme voi lumitöistä kunniaa ottaa, sillä loputtomalta vaikuttavan lumentulon jälkeen tilasimme tontille maaurakoitsijaltamme aurauksen. Nyt perustusten ympärillä jopa mahtuu kulkemaan. Hikoilemaan pääsemme silti vielä varmasti, mikäli säätiedotuksiin on uskominen. Lumitöiden lisäksi olemme tilanneet tontille rakennustelineet sekä huolehtineet roskalavat ja valot valmiiksi talopakettimme asentajille. Tärkeää on, että perustukset ovat puhtaana lumesta ja jäästä. Saa nähdä, kauan perustuksien esiin kaivamisessa kestää – onneksi pressut on laitettu jo syksyllä ja innokkaita sukulaisia on tulossa avuksi lapioiden ja lumikolien kera.

Olisiko sittenkin pitänyt tehdä toisin

Talon pohjapiirustus. Toisaalta se syntyi yllättävän kivuttomasti, mutta on aiheuttanut myös olisiko sittenkin pitänyt tehdä toisin-jossittelua selatessa loputtomia Pinterestin inspiraatiotalokuvia. No, talopaketin tullessa ensiviikolla talomyyjämme Tarmo Turtiainen tuskin innostuisi piirtämään pohjaa uudelleen. Vitsit sikseen, olemme pohjaan todella tyytyväisiä ja mielestämme Ladon parhaimmat ominaisuudet tulevat siinä esiin. Tarmo piirsi pohjan antamiamme toiveidemme myötä, ja ensimmäistä piirustusta tarvitsi muokata yhden huoneen ja käytävän osalta ja siinä pohja sitten olikin (Tarmo saattaa olla asiasta hieman eri mieltä, kun viilasimme loppuvaiheessa pohjaa muun muassa lisäämällä talon leveyttä ja ikkunoita…). Toki mietimme erilaisia variaatioita ja pohdimme, miten saisimme ympäröivän luonnon mahdollisimman hyvin näkyviin, mutta tähän pohjaan palasimme aina uudelleen.

Asuinneliöitä on kaiken kaikkiaan 125 m2. Meille melko itsestään selvää oli saada olohuone ja keittiö samaan tilaan. Halusimme hyödyntää Ladon sisäkorkeuden, ja valitsimme tähän tilaan vinokaton tuomaan avaruutta entistä enemmän. Harkinnassa on asentaa kattoon hirsiset kattoparrut, ja rakennuttajamme ei tätä ideaa tyrmännyt, vaan oli jopa sitä mieltä, että tilaan ne sopisivat hyvin ja asentaminen on melko vaivatonta. Makuuhuoneita tulee olemaan kaksi ja työhuone sijaitsee olohuoneen vasemmalla puolella. Olohuoneen ikkunat suuntaavat rantaan päin ja saunaan oli myös tärkeää saada suuri maisemaikkuna, vaikkakin rantasauna on toiveessa rakentaa mahdollisimman pian. Eteisestä pääsee pienempään makkariin ja eteisen yhteydestä löytyy myös vaatehuone ja wc. Vaatehuone on erityisen kätevä, koska sinne saa metsästysvaatteet- ja varusteet liukuoven taakse piiloon.

Mielestämme pohjasta onnistuttiin karsimaan hukkaneliöt minimiin ja parhain ominaisuus meistä on se, että maiseman pystyy näkemään osittain talon läpi vastakkain asetetuista ikkunoista. Yksityisyyttä luonnon keskeltä onneksi löytyy. Tämä tuntuu ihan meidän kodilta. On päätähuimaavaa, että seuraavaksi saamme näyttää teille miltä pystytys näyttää ja miten talo tontillemme asettuu.

Maallemuuttajat

Olemme Riina Vauhkonen, 27, ja Markus Karttunen, 27, ja edessämme on elämämme ensimmäinen rakennusprojekti. Perheeseemme kuuluu lisäksi saksanseisoja Hulda, 2,5. Rakennamme omakotitaloa ”Kuopion kuppeeseen” järven rannalle puolen hehtaarin tontille.

Katso kaikki postaukset