Lomahommia

Ihana loma! Kesälomamme alkupuolisko on sisältänyt ainakin paljon herkullista grilliruokaa, mansikoita ja litroittain jäätelöä. Dekkareiden lukumäärä huitelee jo lähempänä kymmentä, ja viikonpäivissä ollaan menty jo sekaisin. Kuulostaa siis jo ihan onnistuneelta rentoutumiselta?

Ihan täysin toimettomana emme ole olleet, sillä lomalla meillä on ollut aikaa puuhastella itsekin raksalla, ja näin erinäisten projektien myötä on meille iskenyt kunnolla tajuntaan, että kyllä, meidän ensimmäinen omakotitalomme on pian muuttovalmis. Sisäpuolen urakoitsijamme Moniremontti Oy on ahkeroinut tauotta tinkimättä laadusta, ja saimmekin kehotuksen irtisanoa nykyisen kotimme vuokrasopimuksen. Voi, mitkä fiilikset (hyvin malttamattomat)! Koska väliaikaiskotimme on raksaamme lähellä, jää jompi kumpi meistä jatkuvaan kiinni talon kauhoisesta katselusta – yleensä haaveilijalla sulkeutuu myös korvat, kun pää on täynnä ideoita, unelmia sekä sisustus- ja pihasuunnitelmia.

Jahkailua

Ensimmäinen loman aikainen projektimme oli talon ulkomaalaus, ja maalin sävyksi valitsimme Tikkurilan Soran. Sävyn valintaa voi vähintäänkin kutsua mutkikkaaksi prosessiksi, ja kerrottakoon että maalipöntöt sävytettiin edellisenä iltana ennen talkooporukan saapumista, tunti ennen rautakaupan sulkeutumista. Valintaa helpotti sentään se, että tiesimme maaliksi valikoituvan kuultomaalin, mutta lopullisia testisävyjä kertyi jopa yhdeksän.

Päättömän jahkailun ja läheisten mielipiteiden kartoituksen jälkeen päädyimme lopulta siihen sävyyn, mikä on ollut Top1-vaihtoehtomme, no, varmaan jo ennen koko talonrakennuksen alkua. Haavekuvamme tulevasta talosta on ollut ympäröivään luontoon sulautuva, luonnollisen puun sävyinen talo. Toinen vahva ehdokas oli valita harmaanruskea sävy, joka näyttäisi kuin auringossa ajan saatossa haalistuneelta maalaisseudun ladolta. Testisävyjen maalaamisesta ja lopullisen sävyn valinnasta on vielä sen verta lyhyt aika, ettei ihan vielä naurata, mutta melkein. Ainakin ollaan täysin varmoja, jos ei muuta.

Talon ulkomaalaus oli tarkoitus tehdä heti heinäkuun alussa, mutta aloitusta viivästytti useita päiviä kestänyt hehkuvan kuuma hellejakso. Viimein päästiin kuitenkin toimeen, kun lämpötila putosi hieman kohtuullisempaan – lähemmästä 30 asteesta vain 23 asteeseen. Talon pinnassa oli kertaalleen tehtaan suojakäsittely, joten pohjamaalauksia ei meidän onneksi tarvinnut ajatella. Tämä säästi aikaa melkoisesti, ja ahkera kahdeksan hengen talkooporukkamme (suurkiitos rakkaille vanhemmille, sisaruksille ja sisaren puolisolle) sai ulkomaalauksen valmiiksi 18 tunnissa. Talo maalattiin kahteen otteeseen, mikä kuultomaalissa onkin suositeltavaa.

Ennen ja jälkeen

Lisää kuvia

Maallemuuttajat

Olemme Riina Vauhkonen, 27, ja Markus Karttunen, 27, ja edessämme on elämämme ensimmäinen rakennusprojekti. Perheeseemme kuuluu lisäksi saksanseisoja Hulda, 2,5. Rakennamme omakotitaloa ”Kuopion kuppeeseen” järven rannalle puolen hehtaarin tontille.

Katso kaikki postaukset