TEKSTI Jutta ylä-mononen KUVAT Jaanis Kerkis

Kohti unelmaa

Yrittäjäpariskunta Suvi ja Juha-Pekka Viitanen haluaa asua maalla, metsän reunassa ja järven rannalla. Matka kaupunkiin ja sen tarjoamiin palveluihin täytyy olla kuitenkin lyhyt. Tampereen Teiskossa kaikki nämä toiveet toteutuvat.

Suvi ja Juha-Pekka Viitanen muuttivat paritaloon Tampereen Teiskoon etsiäkseen alueelta kallioista järvenrantatonttia. Paritalon puolikas keskellä metsää oman lammen rannalla remontoitiin täysin lattiasta kattoon, vaikka asunnossa ajateltiin asua vain sen aikaa, kunnes jostain naapurustosta löytyisi sopiva tontti. Teiskosta on kuitenkin erittäin haastavaa löytää tontti, varsinkin järven rannalta. Siellä on vakituisten asuntojen lisäksi myös paljon vapaa-ajan asutusta. Viitasilla kesti lopulta kahdeksan vuotta tontin löytämisessä. Vihje siitä saatiin paikallisessa kukkakaupassa.

Terassilla on erilaisia oleskeluun ja löhöilyyn tarkoitettuja kalusteita. Perheen kolme koiraa viihtyvät myös hyvin suojaisalla ja lämpimällä terassilla.

Löysimme vihdoin tontin, joka sijaitsi kahdeksan kilometrin päässä edellisestä kodistamme. Tontti ei ollut meille ollenkaan mieleinen. Päätimme kuitenkin ostaa sen ja rakentaa oman näköisemme talon tälle tasamaatontille. Meillä oli mielessämme talo, jonka olimme suunnitelleet rakentavamme kalliotontille, mutta se ei sopinut tietenkään tähän ympäristöön. Minimalistisen, kuutiomaisen kivitalon sijaan päätimme rakentaa puutalon, joka istuisi luontevasti juuri tälle tontille, kertoo Juha-Pekka.

Lehtikuusesta tehdylle terassille paistaa aurinko lähes koko päivän.

MIELESSÄ HARMAJA

Suvi ja Juha-Pekka olivat nähneet Kannustalon Harmaja-malliston taloja, eivätkä harkinneet tontilleen mitään muuta vaihtoehtoa. He ajoivat vielä Kannukseen talonäyttöön katsomaan valmista Harmajaa. Sen jälkeen aloitettiin neuvottelut Kannustalon kanssa. He eivät pyytäneet tarjousta muilta talotoimittajilta. Varsin pian ajatuksena oli rakennuttaa muuttovalmis-toimituksena. Sopimus allekirjoitettiin marraskuun puolivälissä 2018 ja tavoitteena oli päästä muuttamaan uuteen kotiin seuraavan vuoden jouluksi.

Harmajan pohjaratkaisu oli Suville ja Juha-Pekalle mieleinen eikä huonejärjestystä tarvinnut muuttaa alkuperäisistä piirroksista kovinkaan paljon. Ainoastaan kahdesta wc:stä jätettiin suihkutilat pois ja ne hyödynnettiin muunlaiseen käyttöön. Toisesta saatiin työhuoneeseen tarpeellinen arkistonurkkaus ja toisesta vaatehuoneeseen tila Suvin kenkä- ja laukkuhyllylle. Lisäksi talon pulpettikatto käännettiin toisinpäin. Korkeat ikkunat haluttiin avautuvaksi pihan ja metsän suuntaan.

AVOINTA TILAA

Suurin muutos oli olohuoneen laajentaminen, kasvatimme sitä reilusti saadaksemme avoimeen olohuone-keittiö-ruokailutilaan lisää neliöitä. Halusimme muuttaa sen neliönmuotoiseksi, joten syvyyteen tuotiin metrejä lisää. Halusimme ison yhtenäisen tilan, koska tässä oleskelemme ja vietämme aina aikaa niin kahdestaan kuin vieraidenkin kanssa. Lopulta siitä tehtiin noin 120-neliöinen. Jo olemassa olleet, aiempiin koteihimme ostetut huonekalut eivät olisi mahtuneet normaalikokoiseen olohuoneeseen. Rakastan erityisesti tuoleja ja valaisimia, Suvi nauraa.

HT Collectionin konjakinvärinen Air-sohva löytyi Habitaresta. Isoihin ikkunoihin on asennettu sekä markiisit että kaukosäätimellä toimivat verhot. Helteisinä, aurinkoisina päivinä on lisäksi mukava laittaa ilmastointi päälle.

Viitasten tontti sijaitsee niemellä, kaavattomalla alueella, järven rannassa. Tontti rajautuu yhdestä kulmasta Näsijärveen. Tontti oli naapurustossa ainoa, johon oli vielä olemassa rakennusoikeutta. Alueella on vaikea saada rakennuslupia, taloa varten jouduttiin anomaan poikkeuslupa. Järveä suojellaan ja rakennuksen etäisyys täytyy olla vähintään 200 metriä rannasta. Makuuhuoneen kulma on mitattu tarkkaan mittanauhalla rantaviivasta. Rakennuksen pinta-ala ei saanut ylittää 500 neliötä. Nyt tontille voi vielä rakentaa 100-neliöisen piha- tai rantasaunan. Haaveena on pulahtaa lähivuosina oman rantasaunan laiturilta järveen uimaan.

Alvar Aallon suunnittelema Tankki-tuoli on yksi Suvin lempikalusteista. Vierellä Zanotan keraaminen Zeus-pöytä.

Suvi harkitsi oleskelutilaan ja keittiöön aluksi mikrosementtilattiaa, mutta ajatus ei saanut kannatusta Juha-Pekalta. Lopulta valittiin yksimielisesti betoninharmaa laatta.

AKUSTISIA HAASTEITA

Halusimme kotiimme loftimaista tunnelmaa. Tärkeä osa sitä ovat korkea huonetila ja isot, harmaat neliömetrin kokoiset, betonia muistuttavat lattialaatat. Alunperin mietimme mikrosementtilattiaa, mutta päädyimme lopulta laattoihin. Lapsuudenkodissani oli kaikki koivua lattiasta kattoon. Mielessäni on vieläkin kuva koivuparketista, paneelikatosta ja -seinistä. Sen vuoksi en ole voinut ajatella puuta materiaaliksi omaan kotiimme. Juha-Pekalla on onneksi samanlainen näkemys asiasta, kertoo Suvi.

Mattamusta keittiö sijaitsee heti ulko-ovesta tullessa vasemmalla. Keittiösaarekkeessa on induktioliesi, johon on on integroitu liesituuletin. Tasojen materiaaliksi valittiin graniitti. Mustat keittiökaapit ja suurikokoiset, harmaat laatat luovat selkeän, loftimaisen kokonaisuuden. Kaapistossa on piilossa aamiaiskaappi kaikkine keittiökoneineen.

Ruokatilan kruunaa Kuutti Lavosen tumma maalaus ja italialainen Flosin kattokruunu.

Puu olisi ollut hyvä materiaali akustiikan kannalta ja tuonut myös lämpöä tilaan. Kova lattiamateriaali ja isot ikkunapinnat saavat äänet kaikumaan isossa tilassa. Emme osanneet ottaa sitä tarpeeksi huomioon rakennusvaiheessa, ja isot 12-neliöiset matotkaan eivät auta siinä. Ongelmaa täytyy vielä ratkoa. Seinään kiinnitetyt Stuan akustiikkapaneelit ja iso näyttö auttavat tv-nurkkauksen kaikuongelmaan. Eniten meitä kuitenkin harmittaa, ettemme asentaneet isoa liukuovea aukeamaan olohuoneesta terassille. Muutama porrasaskelma keittiön ja olohuoneen välillä olisi myös tuonut tilaan hyvää jännitettä. Nyt se tuntuu liian isolta ja tasaiselta. Rakentaessa täytyy tehdä paljon ratkaisuja ja helposti jää joku asia miettimättä. Tämä on vasta ensimmäinen kokemuksemme talonrakentamisesta. Tähän asti olemme ainoastaan remontoineet ostamamme kodit, Suvi jatkaa.

Sininen on ollut aina Suvin lempiväri. Nyt sitä on alkanut hiipimään myös uuden kodin sisustukseen. Vitran sininen Panton-tuoli on nostettu ruokapöydän päähän Eamesin DSR-tuolien seuraksi. Ohuet verhot luovat ruokailutilaan pehmeän valon.

ESTETIIKKA EDELLÄ

Suvi ja Juha-Pekka ovat olleet alusta asti yksimielisiä siitä, että kodin täytyy näyttää heidän näköiseltään ja olla viihtyisä. Aina mennään laatu ja estetiikka edellä. Tärkeää heille on ajattomuus. Jokaisella kalusteella on oma tarkkaan harkittu paikkansa, mutta kaiken pitää silti olla muunneltavissa. Useimmat kalusteet ovat seuranneet heitä kodista toiseen.

Makuuhuoneen matala, massiivitamminen Kaakkuri-vuode teetettiin puusepänliike Havuneessa Ylöjärvellä. Huoneen seinät maalattiin Tikkurilan sävyllä N429 Denim. Makuuhuoneeseen luo pehmeää tunnelmaa harmaa kokolattiamatto.

 

Jos kalusteet ja valaisimet eivät enää miellytä meitä, on kiva että niillä on vielä arvo jonkun toisen kodissa. Emme halua tehdä mitään väliaikaisia ratkaisuja, vaan etsimme niin kauan, että löydämme juuri mieleisen kalusteen tai esineen. Sen takia olemme hankkineet paljon muotoilun klassikoita. Haluaisin kaikki maailman ihanat designtuolit ja -valaisimet. Kodissamme alkaa olla kaikki eri paria ja isosta tilasta on vaikea saada yhtenäistä, nauraa Suvi.

Molemmille on omat hyllyt ja laatikostot vaatehuoneessa, jossa myös kengät ja käsilaukut ovat hyvässä järjestyksessä. Penkki on päällystetty Johanna Gullichsenin sinivalkoisella kankaalla.

METSÄN KESKELLÄ

Eero Aarnion Kupla-tuolista Suvi oli haaveillut jo pitkään. Kupla on hänen mielestään yksi maailman kauneimpia esineitä. Kupla onkin luonnonvärisellä nahalla päällystettyine istuintyynyineen kodin katseenvangitsija ja kaikkien lempipaikka. Suvi toivoo, että he saavat avattua tontiltaan järvinäkymän. Ikkunanurkkaukseen sijoitetusta Kuplasta voi ihailla maisemaa ja vaihtuvia vuodenaikoja.

Saunan seinät rakennettiin mustaksi käsitellystä kuusesta. Kontrastina toimivat vaaleat lauteet ja paneelikatto. Saman sävyinen harmaa laatta kuin isossa oleskelutilassa jatkuu myös wc:ssä, mutta pienemmässä koossa. Kalusteen värit ovat myös samat kuin keittiössä, mattamusta ja graniitti.

Vierashuoneen lattiassa on sama harmaa kokolattiamatto kuin Suvin ja Juha-Pekan omassa makuuhuoneessa. Greigellä maalilla maalatut seinät halutaan maalata uudestaan puhtaamman harmaalla sävyllä. Tapio Anttila Collectionin vuodesohva on helppo levittää tuplaleveäksi sängyksi.

Mielessämme välkkyy edelleen kallioinen järvenrantatontti. Jos sellainen joskus löytyy tältä alueelta, olemme valmiit myymään tämän talon ja ryhtymään uuteen rakennusprojektiin. Olemme maalaiskaupunkilaisia, haluamme asua lähellä Tamperetta, mutta maaseudun rauhassa. Meillä tulee aina olemaan koiria, ja haluamme että koirat pääsevät luontoon. Olemme asuneet jo kymmenen vuotta metsän keskellä. Metsässä ja järven rannalla mieli rauhoittuu, Suvi sanoo.

Suvi ja Juha-Pekka olivat katselleet jo aiemmin Harmaja-malliston taloja, vaikka mielessä olikin kivitalon rakentaminen kallioiselle rantatontille. Pulpettikattoisen talon korkea puoli ja suuret ikkunat osoittavat kohti metsän reunaa ja puiden takana siintävää järveä.