TEKSTI JUTTA YLÄ-MONONEN KUVAT JAANIS KERKIS

Pikimusta Lato

Anu ja Jari Tuomikoski olivat päättäneet rakentaa mustan Kannustalon Ladon jo kauan ennen kuin löysivät tontin Espoon Tillinmäestä. Bo LKV:n päästailistina työskentelevän Anun varma kädenjälki näkyy kauniille, kiilamaiselle kalliotontille rakennetussa kodissa.

Anu ja Jari Tuomikoski olivat asuneet vuodesta 2010 kahden poikansa kanssa Tillinmäessä kolmeen tasoon rakennetussa valkoisessa kivitalossa. Anulla oli ollut Kannustalon Lato haaveissa jo siitä lähtien, kun hän näki ensimmäisen kerran Ulla Koskisen perheelleen suunnitteleman Ladon. Rakentamisen edellytyksenä oli talomalliin sopivan tontin löytäminen. Ajatus pikimustasta Ladosta oli kytenyt jo pitkään molempien mielessä.

Olohuoneen molemmissa päissä on symmetrisesti neljä ikkunaa, joista tulee tilaan runsaasti valoa. Etupihan puolella yksi ikkuna on muutettu oveksi, josta on suora käynti terassille. Pitkän seinän viereen sijoitettiin musta Witka Woodin Piccolo-takka.

Olohuoneen rottinkiovinen, leijuva kaapisto on tilattu Blausta omien toiveiden ja mittojen mukaan. Olohuoneesta on käynnit perheen poikien huoneisiin.

TONTIN ETSINTÄÄ

– Olimme seuranneet monta vuotta Espoon Tillinmäen alueen tonttitilannetta. Alueella ei tule kovinkaan usein tontteja myyntiin ja rantatontit Saunalahden puolella taas ovat tosi kalliita. Olimme käyneet katsomassa Tillinmäessä muutamaa tonttia, mutta mikään ei ollut sykähdyttänyt emmekä olleet edenneet asian suhteen sen pidemmälle. Halusimme pysyä tällä alueella, koska viihdyimme hyvin ja poikien koulu sijaitsi lähellä, Anu kertoo.

Anu huomasi myynnissä olevan tontin, joka oli vajaan puolen kilometrin päässä heidän kodistaan. Omistaja myi tonttia itse, kadulle siitä ei näkynyt muuta kuin laho aita. Myynti-ilmoituksessa oli aidasta kuva ja tontin tiedot, jotka eivät juuri houkutelleet. Anu ehdotti kuitenkin Jarille tutustumista tonttiin paikan päällä. He olivat jo aiemmin ihailleet keskellä asuinaluetta sijaitsevaa rauhallista katua ja naapuritalojen kauniita pihoja.

– Kun tulimme katsomaan tonttia, ihastuimme siihen saman tien. Tiesimme toki, että tontti on vähän hankalan mallinen, kapea ja kiilamainen. Tontista puolet oli kalliota, ja tiedossa oli aika paljon maanrakennustöitä. Päätimme tehdä tarjouksen, ja monien sattumien takia tonttikauppa venyi. Vasta jälkikäteen kuulimme, että toinenkin pariskunta oli ollut kiinnostunut tontista ja jättänyt siitä tarjouksen. Voitettuamme tarjouskilpailun laitoimme talomme myyntiin ja muutimme rakennusajaksi Saunalahteen. Halusimme poikien koulun takia väliaikaisen asunnon tästä läheltä, kertoo Anu.

Hakolan Lazy-sohva ja Adean Plateau-sohvapöytä sointuvat hyvin pelkistettyihin keittiön kaappeihin. Oikealla avautuu eteinen.

Blaun toimittaman keittiön sävy on Tikkurilan X487 Laasti. Ohut työtaso on kestävää kvartsikomposiittia. Jarin toinen rakas harrastus musiikin lisäksi on viinit. Saarekkeen tason alle saatiin sijoitettua viinikaappi. Talossa on integroitu äänentoistojärjestelmä, joka piti suunnitella heti alkuvaiheessa.

PIENI JA KOMPAKTI TONTTI

– Kannustalon talomyyjä Sirkku Kontinen, joka on koulutukseltaan arkkitehti, pystyi hienosti asemoimaan heti ensimmäisen ehdotuksensa tälle hankalalle tontille. Hän näki tontin mahdollisuudet suhteessa siihen, mitkä olivat toiveemme. Se auttoi meitä tekemään päätöksiä. Lopulta talosta tuli pitkälti juuri Sirkun ensimmäisen idean mukainen. Hänellä oli hyvä näkemys maan ja tontin käytöstä. Pystyimme säästämään myös kaunista kalliota talon päädyssä. Tontti on hyvä ja kompakti, vaikka ensin ajattelimme sen olevan aivan liian pieni. Takapiha on varsin kapea alue, mutta poreallas saatiin sijoitettua sinne hyvin. Siihen vaikutti myös hyvä pihasuunnittelu, kertoo Jari.

Perheen toiveena oli rakentaa päärakennuksen lisäksi erillinen pihatalo. Ajatuksena oli studiotila ja pihasauna, jonka yhteydessä olisi vierashuone. Tontin tilankäyttö ja rakennusoikeus eivät kuitenkaan mahdollistaneet sitä. 

– Meidän oli tyytyminen siihen, että rakennamme 138-neliöisen päätalon, jonka vieressä on autokatos ja päädyssä 17 neliön studiotila, jossa on myös lattialämmitys ja koneellinen ilmanvaihto. Se toimii musiikki- ja harrastetilana sekä teen siellä myös jonkun verran etätöitä. Tilassa on äänieristys, desibeliovet ja lisävillaa seinien välissä. Säilytän siellä soittimia ja vahvistimia ja soitan sekä kuuntelen musiikkia aika lujaa. Desibeleistä huolimatta en häiritse perhettä enkä naapureita. Studion vieressä on vielä lämmin ja kuiva säilytystila. Olisimme rakentaneet vähän isomman talon, jos tontilla olisi ollut enemmän rakennusoikeutta, kertoo Jari.

Aamiaiskaappi on sijoitettu jääkapin ja pakastimen viereen. Aamiaiskaappi on keittiön sydän ja sen sijoittelusta lähti koko keittiön suunnittelu. Keittiöön ei haluttu yläkaappeja, jotta tila on ilmavampi ja rauhallisempi. Seinällä on ainoastaan pieni, musta avohylly. Anun haaveena oli yhdistää keittiöön myös iso ruokakomero, pantry.

Saarekkeen baarituolit ovat kovassa käytössä. Pojat tekevät usein saarekkeen ääressä läksyjä ja perheenjäsenet syövät siinä iltapalaa. Tuolien taakse saatiin suunniteltua vielä noin 25 senttiä syvät säilytyskaapit.

RAKENNUSLUVAN ODOTTELUA

Kun lupakuvat olivat valmiit, Maanrakennus Puttonen Oy hoiti tontin salaojitukset ja louhinnat mallikkaasti ja nopealla aikataululla. Maanrakennustyöt ajoittuivat myös saumattomasti sokkelin valun kanssa, jonka hoiti Kannustalon yhteistyökumppani. Talopakettia päästiin pystyttämään alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Tosin rakennuslupaa oli jouduttu odottelemaan muutama kuukausi.

Kannustalon kanssa oli jo sovittu talopaketin toimitus joulukuulle 2019. Tilanne oli jännittävä, koska rakennuslupa tuli vasta samana päivänä, kun talotoimitus piti lopullisesti vahvistaa Kannustalolle. Kokonaisuudessaan talon rakentaminen kesti seitsemän kuukautta. Tontin louhinta aloitettiin lokakuun lopussa 2019, ja perhe pääsi muuttamaan valmiiseen kotiin toukokuun lopussa 2020. Ajoitus oli täydellinen, sillä korona ei ehtinyt vaikuttaa materiaalitoimitusten aikatauluun eikä hintoihin. Ja perhe pääsi muuttamaan uuteen kotiin ahtaasta vuokra-asunnosta koronaeristysten alkaessa. 

Makuuhuoneen nurkkaan suunniteltiin Anulle rauhallinen etätyöpiste. Blaulla mittojen mukaan teetetty kaluste on sävytetty seinien kanssa saman sävyiseksi. 

Nella päivystää lempipaikallaan, josta on hyvät näkymät isosta ikkunasta talon etupihalle.

Poikien huoneiden seinät on sävytetty lämpimällä greigellä. Huoneissa ei ole kiinteitä kaappeja, koska vaatesäilytystä varten pojilla on yhteinen vaatehuone. Sängynpääty on itse tehty, ompelija on ommellut siihen kankaan ja samanvärisen helmalakanan.

TOIMIVIA MUUTOKSIA

Suunnittelussa ei haluttu tinkiä poikien tiloista. He olivat jo teini-iän kynnyksellä, ja Anu ja Jari pitivät tärkeänä, että myös pojilla olisi oma rauha. He tekivät muutoksia Lato 136 -malliin, jossa on talon päädyssä kolme makuuhuonetta rinnakkain. Keskimmäisen makuuhuoneen tilalle suunniteltiin poikien oma kylpyhuone ja vaatehuone, joihin on suora käynti molempien poikien huoneista. Koko perhe on kokenut sen toimivaksi ratkaisuksi. Lisäksi olohuoneeseen saatiin tämän muutoksen ansiosta ehjä pitkä seinä, johon sijoitettiin takka.

– Drop-poreallas oli myös hyväksi osoittautunut päätös. Se sijoitettiin katetulle, lasitetulle terassille talon taakse. Ennen olimme innokkaita saunojia, mutta nyt käytämme allasta paljon enemmän kuin saunaa, varsinkin talviaikaan. Saunomme toki edelleen, mutta sen käyttö on vähentynyt huomattavasti. Drop on lasitetussa tilassa, jossa ei ole lämmitystä. Kun ulkona on kymmenen astetta pakkasta, on huikeaa istua +38-asteisessa vedessä. Lasitettu terassi on suojainen, eikä vesisade, lumi tai tuuli haittaa, kertoo Jari.

Kodinhoitohuoneeseen valittiin samat kalusteet ja kvartsikomposiittitasot kuin keittiöön. Yksityiskohtana mustat kolikkovetimet. Kaikki talossa käytetyt laatat ovat samaa Villeroy & Bochin sarjaa, kahta eri sävyä eri koossa. Pesutiloista on käynti lasitetulle terassille ja porealtaaseen. Saunasta haluttiin vaalea ja moderni. Talon sisätyöt hoitanut timpuri on tehnyt lauteet leveästä haapapaneelista. Päätyseinä ja katto on Siparilan Vire-paneelia, jota käytettiin myös wc:n ja kylpyhuoneen katossa. Pyöreä, valkoinen kiuas upotettiin lauteisiin.

Saunan ja pesuhuoneen välissä on lattiasta kattoon ulottuva lasiseinä. Pesuhuoneen lattia- ja seinälaatat ovat samaa Villeroy & Bochin laattaa. Suihkujen alla Unidrainin linjalattiakaivo. Wc:n seinälaatat ovat samaa sarjaa kuin lattiassa, mutta vaaleampana sävynä. Sävytetty kiintokaluste ja ledillä valaistu peili ovat Iconic Nordic Roomsin mallistosta. 

SISUSTA ITSE -TOIMITUS

Alusta asti oli selvää, että rakentaminen jätetään kokonaan ammattilaisten huoleksi. Anulla ja Jarilla ei ollut aikaa eikä myöskään kokemusta ja osaamista rakentamisesta. He ulkoistivat kaiken, ja huolehdittavaksi jäi ainoastaan nostaa rakennusjätteet siirtolavalle ja tilata jätteille kuljetus. Laatoitukset, parketin asennuksen ja muut sisätyöt teki pariskunnalle tuttu ammattimies, ja keittiön ja kodinhoitohuoneen kiintokalusteiden asennuksen hoiti Blaun asentaja. Kannustalon Sisusta itse -toimitus oli perheelle ihanteellinen, sillä sisustusalan ammattilaisena Anu hoiti mielellään materiaali- ja kiintokalustevalinnat ja toimitusten aikataulutuksen. 

– En voisi kuvitella, että olisimme ottaneet Muuttovalmis-toimituksen, koska meille oli tärkeää että saimme valita materiaalit ja kiintokalusteet itse markkinoilla olevista vaihtoehdoista. Koska olen alalla, olen innostunut sisustamisesta ja halusin suunnitella juuri meidän näköisemme kodin. Muuttovalmis-toimitus olisi rajoittanut liikaa valintojen tekemistä. Sisusta itse -pakettiin kuului talotekniikka: ilmastointi, ilmanvaihtokoneet, lämmitys sekä lvi- ja sähkökalusteiden asennus, kertoo Anu.

Perhe viettää aurinkoiset kesäpäivät isolla lehtikuusiterassilla talon etupihalla. Ovi olohuoneeseen ja keittiöön on auki kaiken päivää. Mustaan taloon haluttiin yhdistää vihreitä ja punaisia kasveja, havuja ja heiniä. Pihasuunnittelun teki Suvi Tuokko-Harmoinen Green Ideasta. Suvin suunnittelemat kiinteät penkit teetettiin mittojen mukaan puusepällä.

MATERIAALI- JA VÄRIVALINTOJA

– Rakennusprojektissa kannattaa olla kaiken suhteen ajoissa liikkeellä. Ennen kuin tontille oli kaivettu kuoppa, täytyi jo tietää sähköpistokkeiden paikat. Meillä ei ollut vielä edes rakennuslupaa, kun suunnittelin jo kotimme keittiötä Blaun Pirjo Mäntysalon kanssa. Toiveissamme oli tietynlainen keittiö, kalusteiden sävyä mietimme kuitenkin jonkin aikaa. Aluksi harkitsin hiekan värisiä keittiökalusteita. Tein koemaalauksia keittiön seiniin, mutta tehtävä osoittautui mahdottomaksi, koska tilassa ei ollut mitään valmiita materiaaleja ja ikkunoissa olevat siniset muovit vääristivät valon värin. Lopulta päädyimme keittiökalusteissa samaan värisävyyn kuin edellisessä kodissamme, olimme pitäneet ajattomasta harmaan sävystä. Sama  lämmin harmaa valittiin myös kodinhoitohuoneen kalusteisiin. Kalusteista sain ajatuksen kodin muihin väreihin, keittiöön valittiin vaaleampi ja makuuhuoneeseen tummempi seinäväri, kertoo Anu.

– Edellinen kotimme oli grynderin rakentama, ja asuimme ulkomailla, kun ostimme sen. Silloin pääsimme vaikuttamaan ainoastaan pintamateriaaleihin. Sisustus oli tosi valkoinen, valtaosa seinistä oli valkoisia ja lattia valkoista laminaattilankkua. Nyt halusimme aitoja materiaaleja ja lämminhenkisen tunnelman. Harkitsin lattiaa pitkään, mutta lopulta päädyin klassiseen, vaaleaan Timberwisen tammilankkuparkettiin. Vaikka uusi kotimme on sävyiltään hyvin vaalea, ei meillä ole ainuttakaan valkoista seinää. Rakastan mustaa ja sitä tuotiin ripauksena mukaan sisustukseen. Tyylimme oli selvillä jo kun ostimme tontin. Totta kai se, että olimme rakentamassa modernia puutaloa, vaikutti valintoihimme, Anu kertoo.

Kesäkeittiön yllä on kirkasta, sileää valokatetta, joka suojaa syödessä ja kokatessa kesäisiltä sadekuuroilta. Kesäkeittiöstä on käynti keittiöpuutarhaan, jossa kasvatetaan hyötykasveja ja kukkia istutuslaatikoissa. Myoutdoorkitchenin kesäkeittiössä on iso grilli, allas ja vesihana.

Talon kallioiseen päätyyn sijoitettiin Kannustalon Pihapuodista hankittu Harmaja-pihakaappi, johon mahtuu hyvin säilöön multaa ja puutarhanhoitoon tarvittavat välineet. Leveästä lehtikuusilankusta tehty terassi kiertää koko talon.

Drop-allas upotettiin Jamarin katetulle lasiterassille, jossa se on tuulelta sekä vesi- ja lumisateelta suojassa. Monikäyttöinen tila on käytössä ympäri vuoden. 

Liimapuu sävytettiin talon väriin sopivaksi. Katosta roikkuvissa Parolan Rottingin tuoleissa on mukava istuskella altaan ääressä.

Tontilla pystyttiin säilyttämään osa korkeista männyistä. Kadulta katsoen talon vasemmalle puolelle jää katettu kesäkeittiö ja oikealle puolelle autokatos ja erillinen studiotila.

 

LATO 136

Perheen koti perustuu Lato 136 malliin

tutustu tästä