Purolan Rauhala

Perhe rakensi unelmiensa Kodin perintömaille, jossa suku on asunut jo viiden sukupolven ajan. Perhe ihastui messuvoittaja Rauhalaan, joka kuuluu Rauhala-mallistoon. Kannustalon suunnittelijat räätälöivät talon perheen toiveiden ja tontin vaatimusten mukaan. Perhe sanoo, että muutto pienestä kerrostaloasunnosta isoon taloon oli huima hyppäys, mutta tärkeintä on ollut se, että lapset saavat asua nyt luonnon keskellä lähisuvun ympäröimänä.

Nuuksion maalaismaisemassa vanha ja uusi elävät sopusoinnussa keskenään.

Kun iso-isoisäni Sven Selroos hankki espoolaisen Purolan tilan yli 80 vuotta sitten, hän tuskin aavisti, että sukupolvi toisensa jälkeen tulisi ankkuroimaan itsensä suvun maille. Halusin palata takaisin juurilleni, kun oman perheen aika koitti. Onneksemme saimme lohkaistuksi tulevalle kodillemme peltotontin lapsuuteni leikkipaikoilta. Kartanomaiseen Rauhalaan olin monen muun tavoin ihastunut jo Tuusulan asuntomessuilla, ja tiesin sen sopivan täydellisesti omaan sielunmaisemaani.

Rakentaessamme perintömaille tiesimme heti, että Rauhalasta muodostuu loppuelämämme koti. Sillä oli varmasti vaikutuksensa projektiin sitoutumiseen sekä päätymiimme ratkaisuihin. Oli hurja hyppäys lähteä kaksiovuosien jälkeen rakentamaan isoa taloa, ja vei myös aikansa, ennen kuin tilan sai hahmotettua sisustuksen näkökulmasta. Projektin suurin arvo meille oli kuitenkin se, että saimme tarjota lapsillemme mahdollisuuden elää luonnon äärellä ja lähisuvun ympäröimänä.

Rakentamisen filosofia

Ei ole itsestään selvää, kenen käsiin oman kotinsa rakennusurakan luovuttaa. Pääkaupunkiseudun kirjava tarjonta näkyi niin urakkatarjousten hinnoissa kuin ammattilaistenkin tasossa. Opimme sen, että tarjousten vertailuun ja neuvotteluihin kannattaa panostaa. Mieheni Micke omistautui projektin tähän puoleen täysin, ja yllätyin rakentamisen edetessä monesti hänen taidoistaan ja tietämyksestään. Myös Kannustalo-edustajaltamme saatu tieto oli korvaamatonta rakentamisen ensimetreillä, sillä hänen Rauhalansa oli noussut Karjaalle vuotta aikaisemmin.

Palkkasimme ulkopuolisen urakoitsijan hoitamaan perustukset ja rakentamisen suurimmat työvaiheet. Onneksemme lähipiirissämme on monia rakentamisen ammattilaisia, jolloin pystyimme tekemään ja valvomaan projektia myös itsenäisesti. Autotalli pystytettiin suvun miesten voimin, isäni hoiti sähkötyöt ja setäni auttoi sisätöissä ja viimeistelyissä.

New England viehättää

Rakennusprojektin edetessä iski kipinä myös sisustamiseen. Rauhalan kartanomainen tunnelma, ympäröivä luonto sekä viehätys New England -tyyliin toimivat punaisena lankana sisustusratkaisuja valittaessa. Pidän siitä, että kotiimme tulvii valoa joka ilmansuunnasta. Vuodenaikojen vaihtelu luonnossa näkyy, ja jokainen niistä luo oman vivahteensa kodin ilmeeseen valon ja värien kautta. Halusin jatkaa samaa tunnelmaa sisustuksessa muun muassa materiaalivalinnoilla.

Jokainen koti kuvastaa sen asukkaiden persoonia ja olen laittanut kotia ennen kaikkea perheemme näköiseksi, mutta ilokseni Rauhalastamme ovat inspiroituneet myös muut. Vuodenaikojen mukaan keräännymme ystäviemme kanssa joko terasille grillailemaan tai sisätiloihin syömään ja tunnelmoimaan.

Purolan Rauhala on vilahtanut MTV3:n sisustusohjelmassa sekä sisustuslehdissä. Oma viestintäalan yritykseni Oi Ihana Oy (mia.selroos@gmail.com) tekee lisäksi mm. kuvausjärjestelyitä ja kodin stailauksia. Meille koti ja ystävät ovat kaikki kaikessa, ja viiden Rauhala-vuoden ajalta on pelkästään hienoja muistoja. Ikimuistoisin elämys on heinäkuinen viikonloppu, kun avioliittomme siunattiin kotimme terassilla, pergolan alla. Toivon, että Sven-vaari näki sen.

Lisää kuvia