TEKSTI Jutta Rissanen KUVAT Ofer Amir

Valon leikkiä

Riittävä ennakointi ja hyvä suunnittelu takaavat unelmien kodin toteutumisen. Marin ja Timon kodin keskeisin tila eli keittiö suunniteltiin viimeistä piirtoa myöten jo ennen kuin lopulliset talokaupat tehtiin.

Perheen asuinpaikka on muuttunut useampaan otteeseen reilun kymmen vuoden aikana ja pariskunta on kokenut matkan varrella lähes kaikki asumismuodot: vuokralla kerrostalossa, ryhmärakentamishankkeena tehdyssä rivitalossa ja ulkomailla. Kun lopulta palattiin Suomeen, virisi ajatus omakotitalosta. Pariskunnan ensimmäinen lapsi oli tuolloin taaperoikäinen ja toinen ilmoitti tulostaan, joten perhe tarvitsi suuremman kodin.

Sopivalle tontille asetettiin toiveita: mielellään metsään tai puistoon rajautuva ja tienvarteen sijoittuva – ei kirvesvarsitonttia. Lisäksi sen haluttiin olevan kehä kolmosen sisäpuolella ihan käytännöllisyyden vuoksi.

– Jouduimme tarkistamaan budjettiamme sen vuoksi, mutta meille sijainti oli tärkeä kriteeri, Mari kertaa lähtötilannetta.

Kaavan ohjaamana tontin ehdoilla

Tontti löytyi lopulta parin kilometrin päästä aiemmasta kodista ja se rajautuu suojeltuun metsäalueeseen. Siinä välissä on vielä kostea hulevesialue, jonne alueen sadevedet valuvat ja imeytyvät maaperään. Ostohetkellä tontti vietti melko runsaasti sekä sinne että naapurin suuntaan.

– Mutta sen sijainti ja malli oli optimaalinen. Se mahdollisti talon sijoittamisen toiveidemme mukaan, jolloin saimme maisemaikkunat lännen suuntaan. Aikaisemmassa kodissamme olohuone paistatteli keskipäivän kuumassa auringon paisteessa ja sitä halusimme nyt välttää, pariskunta kertoo.

Mari ja Timo palkkasivat arkkitehtitoimisto Studio Rosbergin suunnittelemaan taloa pariskunnan toiveiden pohjalta. Asuinalueella on tarkka kaava, joka asetti monenmoisia vaatimuksia.

– Talon piti olla kaksikerroksinen ja sen korkeus oli tarkoin rajattu. Rakennuksen peittoala sai olla enintään 8 x 13 m ja autotalli maksimissaan 25 neliöinen. Nämä rajoitteet käytännössä rajasivat muun malliset taloratkaisut pois, Timo muistaa.

Kun talon muoto oli selvä, perhe toivoi, että kodin alakerta pyhitetään pelkästään yhteisille tiloille ja makuuhuoneet sijoitetaan yläkertaan omaan rauhaansa.

– Halusimme olohuoneen viereen vielä erillisen tv-huoneen, joka eristetään lasiovin muusta tilasta. Sitä voidaan käyttää myös vierashuoneena. Virallisen sisäänkäynnin rinnalle tarvitsimme myös käytännöllisen arkieteisen.

Pariskunta ei halunnut ryhtyä itse vetämään rakennusprojektia. Vastuu projektista luovutettiin laadukkaaksi tiedetylle talofirmalle, Kannustalolle. He pystyivät toimittamaan arkkitehdin suunnitelmien pohjalta tehdyn, täysin yksilöllisen talon muuttovalmiina.

– Meillä ei olisi ollut resurssejakaan pienten lasten vanhempina vetää rakennusprojektia. Kannustalon muuttovalmissopimuksella olisimme saaneet kaiken tarvittavan, mutta rajasimme sopimuksesta muutamia meille erityisen tärkeitä toimituksia kuten keittiön, kiintokalusteet, sekä portaikon, jotka hoidimme itse.

Hyvä suunnittelu ja ennakointi

Tässä rakennusprojektissa on ymmärretty ennakoinnin ja etukäteissuunnittelun merkitys.

Mitä tarkemmin asioita on suunniteltu, sitä varmemmin ovat suunnitelmat toteutuneet mieluisalla tavalla.

Keittiö suunniteltiin valmiiksi hyvin varhaisessa vaiheessa. Itse asiassa keittiösuunnitelma viimeisteltiin jo arkkitehtisuunnitelmien pohjalta, ja se oli valmis jo ennen kuin Kannustalon kanssa oli lyöty edes kauppoja lopullisesti lukkoon. Tämä varmisti, että ihan viimeiset rakennepiirustukset voitiin tehdä valmiin keittiösuunnitelman ehdoilla keittiötiloista nipistämättä.

– Keittiö on meille todella tärkeä. Kokkaamme paljon ja vietämme aikaa sen ympärillä. Lisäksi se on niin iso osa alakertaa, että halusimme siitä tismalleen omannäköisen. Löysimme Kalustetukku Charmian keittiövalikoimista valkaistun, koivuviiluisen kalusteovimallin, johon ihastuimme. Keittiön terrazzotasot, takka ja saunan kiukaan ostimme taas Tulikiveltä.

Ennen perustustöiden aloittamista pariskunta palkkasi vielä pihasuunnittelija Lean Pihailosta tekemään suunnitelman tontille.

– Talon maatöitä tehdessä otettiin huomioon valmiina oleva pihasuunnitelma, mikä oli kustannustehokasta ja käytännöllistä. Kaivinkoneen ollessa tontilla ja maata muokatessa tehtiin jo pohjat valmiiksi jo istutusalueille, kulkuväylille ja paikka leikkimökillekin.

Muokkaustöissä tonttia muun muassa nostettiin viettävistä kohdista tasaiseksi ja tarvittavat kivilouheet reunoihin saatiin talon perustuksia varten tehdyistä kallion räjäytyksistä.

Skandinaavista harmoniaa ja valoa

Studio Rosbergin arkkitehtisuunnitelmien pohjalta toteutettu Kannustalokoti hyödyntää maksimaalisesti luonnonvaloa, sillä kotiin saadaan ristivaloa kolmesta eri ilmansuunnasta. Tämä yhdessä hulppean huonekorkeuden kanssa tekee tiloista erityisen valoisat ja avarat.

– Esimerkiksi yläkertaan noustessa tullaan pieneen avotilaan, jossa on ikkuna. Se on merkityksellinen, sillä sen ansiosta saamme aurinkoisina päivinä valoa runsaasti ihan alakertaan saakka.

Kodin tyyli on selkeän skandinaavinen harmonisine väreineen ja harkittuine yksityiskohtineen. Kannustalon muuttovalmis konseptiin kuuluva sisustuskonsultaatio saa pariskunnalta paljon kiitosta.

– Kävimme Helena Karihtalan kanssa läpi tarkoin pintamateriaaleja, sekä sävymaailmaa.

Lattiaksi valitsimme vaaleasävyisen, saarnipuisen parketin, joka on kaunis pari viilupuiselle keittiöllemme. Alakerrassa seinäpintojen sävymaailma on hillitympi, makuuhuoneissa taas käytimme hieman vahvempia värisävyjä.

Valmiiseen kotiin päästiin muuttamaan juuri ennen pandemian pahentumista viime vuoden maaliskuussa. Kodin joustavuus poikkeavassa arjessa onkin tullut testattua useampaan otteeseen Marin ollessa koko ajan etätöissä.

– Lopullinen piha-alueiden viimeistely tehtiin heti talon valmistuttua Pihailon Lean tarkkojen ohjeiden avulla. Pihasuunnittelun kustannus on maksettu monta kertaa takaisin jo pelkästään sen ansiosta, että kaikki istutettavat kasvit on suunniteltu tälle tontille. Tulevasta kesästä odotetaan viime kesää rennompaa, nyt saamme vain nauttia valmiista kodista.

Virtuaalikierros

Tutustu Marin ja Timon kotiin virtuaalisesti!

Astu sisään