5 vinkkiä etätyöpisteen suunnitteluun

Yhä useampi meistä tekee töitä kotona. Etätyö kannattaa huomioida jo kodin suunnitteluvaiheessa. Tässä Kannustalon suunnittelijoiden viisi vinkkiä, kuinka sijoitat toimivan työpisteen kotiin.

ETÄTÖISSÄ KOTONA – SUUNNITTELIJOIDEN VINKIT. NÄIN SIJOITAT ETÄTYÖPISTEEN KOTIIN.

Kodin pohjaratkaisun joustavuus mitataan elämäntapojen muuttuessa. Yhä useampi meistä tekee töitä kotona. Etätyö kannattaa huomioida jo kodin suunnitteluvaiheessa. Avara yhtenäinen tila on mukavaa. Kotiin kannattaa kuitenkin myös miettiä rauhallisia paikkoja etätyön tekemistä varten. Tässä Kannustalo-suunnittelijoiden viisi vinkkiä etätyöpisteen sijoittamiseksi kotiin:

1. ERILLINEN TYÖHUONE.

Jos kodissa on tilaa ja teet säännöllisesti etätöitä, kannattaa yhdestä huoneesta tehdä rauhallinen työhuone. Suosittelemme lukittavaa väliovea, jotta voit pitää häiriöittä etäpalavereita.

”Olen tehnyt aina paljon etätyötä. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että ehdottomasti paras ratkaisu on tietenkin oma työhuone. Vaimonikin on osan viikkoa kotona etätyössä ja paljon puhelimessa, niin ei siitä tulisi mitään, jos meillä kummallakin ei olisi omaa rauhaa. Joka tapauksessa etätyöpisteen täytyy olla vähintään yhtä viihtyisä kuin työpiste toimistolla.” Jarmo Ahomäki, suunnittelupäällikkö

TYÖHUONE PARVELLA. Lato-kodin yläkertaan rakennettiin erillinen työtila, joka toimii myös vierashuoneena. Vanerikatto ja lattiamatto pehmentävät korkean tilan akustiikkaa.

Katso virtuaalikierros kodista

2. MIETI TODELLISTA TILANTARVETTA.

”Avarasta tilasta ja makuuhuoneiden koosta voidaan tinkiä, jotta saadaan useampi makuuhuone, joista yksi voi toimia työhuoneena. Jos työhuone on hieman suurempi, se sopii hyvin myös asiakastapaamisiin. Erillinen ulko-ovi työhuoneeseen, desibeli-väliseinät ja -ovi lisäävät käyttömukavuutta”, rakennussuunnittelija Riikka Matilainen sanoo. ”Arjessa toimivat tilaratkaisut ovat suunnittelumme lähtökohta.”

3. TYÖPISTE VOI OLLA MAKUUHUONEESSA.

Jopa vaatekomeroon voi tehdä työpisteen. Tämä ratkaisu toimii erityisen hyvin, jos etätyö ei ole kokopäiväistä. Työpisteestä tulee myös ergonomisesti toimiva, kun komeroihin varataan riittävästi syvyyttä ja työtasoon leveyttä. Kotitoimisto on helppo sulkea päivän päätteeksi vetämällä kaapin ovet kiinni.

TYÖPISTE KOMEROSSA. – Kodissamme on iso makuuhuone. Siksi halusin työpisteen tänne komeroon, joten luovuin vähän vaatetilasta, Lato-kodin rakentanut Marjo Ahola sanoo. Hän on ratkaisuunsa tyytyväinen. – Saan kaikki tavarat piiloon. Kun menen nukkumaan tai kun en tee paperitöitä, tämä ei näytä toimistolta. Haluan että kaikki on siististi. Tämä on toiminut tosi hyvin.

KATSO VIRTUAALIKIERROS KODISTA

4. TYÖpistE VAATEHUONEESSA.

Makuuhuoneen yhteydessä oleva iso vaatehuone voi olla tarvittaessa myös työpiste. Jos muutat koko vaatehuoneen työtilaksi, saat säilytystilaa lisäämällä makuuhuoneeseen komeroita. Voit myös konmarittaa – luopua turhista tavaroista. Vähemmän on enemmän – ja pysyy paremmin järjestyksessä.

TYÖPISTE VAATEHUONEESSA. ”Tässä asiakkaalle tekemässäni luonnoksessa työhuone sijoitettiin ison vaatehuoneen perälle”, suunnittelijamme Riikka Matilainen kertoo. ”Tykkäsin tästä luonnoksesta, koska tämä on kuin kaksikerroksinen talo – lapsilla on oma olohuone. Vanhemmat ja lapset kaipaavat omaa rauhaa, kun ollaan enemmän kotona.”

5. TYÖHUONE PIHAPIIRISSÄ

Erillinen piharakennus sopii hyvin myös rauhalliseksi kotitoimistoksi. Siitä saadaan myös kätevästi vierashuone tai kakkosasunto nuorille aikuisille tai isovanhemmille perheen elämäntilanteiden muuttuessa.

MOLEMMILLE TYÖRAUHA. Perheen äiti on muotoilija, joka tekee työkseen kuosisuunnittelua ja kirjojen kuvituksia. Hänellä on työhuone kaupungin keskustassa, mutta kotona on myös erillinen työtila. Isä opettaa musiikkia ja toimii musiikkituottajana. Mustan Lato-talon halki kulkee puunvärinen pystylaudoitettu katettu tila, jossa on vastakkain sisäänkäynnit kodin puolelle ja perheen isän 30-neliöiseen musiikkistudioon. Studion tilalle oli alun perin piirretty autotalli, mutta keskusteluissa Kannustalon suunnittelijan kanssa pariskunta muutti mieltään. Studio tuntui tärkeämmältä kuin autotalli.

TUTUSTU LATO-MALLISTOON

TOIMIVASSA TILASSA ON MUKAVA TYÖSKENNELLÄ

Mieti huolella, mitä työpisteessä tehdään. Suunnittele tilantarve sen mukaan. Varaa riittävästi lasku- ja säilytystilaa. Pieni tila pysyy siistin näköisenä, kun tavarat ovat poissa silmistä kaapeissa ja laatikoissa. Kaiken lähtökohta on toimiva ergonomia. Hyvä työtuoli ja kunnollinen valaistus vaikuttavat terveyteen ja ovat investointeja omaan hyvinvointiin. Niistä ei kannata tinkiä. Mieti myös ennakkoon tietokoneen ja muiden tarvitsemiesi laitteiden paikat. Sijoita ne mahdollisimman toimivasti, jotta niitä on helppo käyttää. Varaa riittävästi pistorasioita. Niitä tarvitaan yllättävän paljon.

AMMATTILAISEMME OVAT APUNASI KODIN SUUNNITTELUSSA

Valitse alueesi allaolevasta valikosta ja ota yhteyttä Kannustalo-myyjääsi.
Tehdään yhdessä unelmiesi koti!

Ota yhteyttä Kannustalo-myyjään