Talvi – haaste vai mahdollisuus? 

Meille oli selkeää, että haluamme lähteä rakentamaan kohti tulevaa talvea. Pääsisimme kevään saapuessa pihatöiden pariin ja muuton lähestyessä myös ulkopuoliset työt olisi saatettu loppuun. Saimme rakennusluvan syyskuun puolivälissä, jolloin meidän talon toimitus tontille voitiin vahvistaa Kannustalon puolesta. Talomme toimituspäiväksi vahvistui talvinen helmikuun alku. Ihan mahtavaa!

Omat ajatukset olivat vielä edellisessä talvessa, jolloin eteläisimmässä Suomessa talvea ei juurikaan ollut.  Vastaavanlainen talvi laitettiin tilaukseen!

Aurinkoinen sää hemmotteli meitä loka-marraskuussa niin maatöiden kuin perustusten valamisen osalta – kaikki oli valmista ja olimme valmiita odottamaan talon saapumista.

Perustusten valmistumisen jälkeen meidän tehtävänä oli pitää valua ja sisäpohjaa suojaavan pressun päällinen ja perustuksen ympäriltä kahden metrin kaistale puhtaana lumesta, jotta rakennustelineet saadaan paikalleen turvallisesti ja sisäpuoli pysyy suhteellisen kuivana. Käytimme paljon aikaa erilaisissa rakentamiseen liittyvissä ryhmissä niin nettisivuilla kuin Facebookissa. Suosittelemme lämpimästi tutustumaan varsinkin Facebookissa oleviin ryhmiin – sieltä myös ensikertalainen saa rahan arvoisia vinkkejä kokeneilta rakentajilta.

Myös Kannustalon työpäälliköltä ja omalta vastaavalta työnjohtajalta saimme kullan arvoisia vinkkejä talvirakentamiseen liittyen, jotka sitten jalostuivat käytännössä meille toimiviksi.

Tässä meidän perheen vinkit talvirakentajille:

  • Pyydä talotoimittajaa toimittamaan ennen  perustusten valamista sisäpuolen lattiastyroxit, jotta saat suojattua talvea varten tehdyt pohjat. Lado styroxit tasaisesti, isoja korkeuseroja ei kannata jättää. Helpompi ylläpitää lumitöiden osalta.
  • Hanki riittävästi pressuja sekä kuormalavoja, jotta saat styroxit suojattua.  Huom! Pressut on hyvä olla mieluummin suuria kuin pieniä, kaikki raot / limityskohdat keräävät jäätä ja sitä saattaa valua pohjaan.
  • Rakentajien yhteisöllisyys on huikeaa, apua löytyy, joten kuormalavoja sekä pressuja kannattaa kysellä myös alueella rakentavilta / rakentaneilta.
  • Lumikola, lumenpudotin, lumilapio ja lehtipuhallin ovat meidän talvirakentamisen neljä ällää
  • Jos on runsasluminen talvi – ylläpidä tonttia puhtaana koko ajan, se palkitsee ennen talon elementtien saapumista pienemmillä lumitöillä. Meillä tämä meni oikein hyvänä hyötyliikuntana
  • Jos lumimäärä yllättää ja omat voimavarat loppuvat -> anna töitä paikalliselle reippaalle nuorelle, joka varmasti taskurahaa vastaan auttaa enemmän kuin mielellään.
  • Tarvittaessa kutsu paikallinen traktomies/nainen apuun.
  • Valmistele rakennustarvikkeille lumettomat paikat – pressut, kuormaliina / naru ja kuormalavat käyttöön!

Tammikuussa tontille alkoi tulemaan rakennustarvikkeita, jota varten olimme varanneet runsaasti pressuja, kuormalavoja, sekä kuormaliinoja/narua, jotta saimme huolellisesti suojattua saapuneet tarvikkeet. Myös työmiesten oli mukavampi aloittaa työt, kun tarvikkeet olivat lumesta ja jäästä vapaina.

Helmikuussa, kun elementit saapuivat tontille, niin tietyllä tapaa meiltä tippui hanskat käsistä – tiesimme, että kolmen kuukauden lumiurakka olisi sisäpuolelta ohi ja pääsemme keskittymään ulkopuolen lumitöihin. Kolmen kuukauden aikana lumitöistä oli meille tullut rutiinia ja koko perheen yhteinen ohjelmanumero, myös puolison isä oli usein apuna. Joskus jopa yllätimme ukin lumitöiden parista ilman, että olimme pyytäneet. Kunto kasvoi, housun puntit löystyi ja puolison äiti laittoi usein myös eväät, sekä lämpimät juomat termariin mukaan – yhdessä tekemisen voimalla kohti omaa kotia.

Kevään koittaessa ja lumien sulaessa lumikolat yms. vaihtuivat haravaan ja roskien kerääjään. Lumen alta paljastui toisenlainen työmaa, ruuveja, nauloja ja laudan palasia yms., joten saimme kivan jatkumon meidän omalle puuhastelulle. Meinasi jo tulla huoli siitä, että mitäs me nyt tehdään, kun lumityöt loppuu!

Alkukeväästä aloitimme myös pihatöiden suunnittelun, jossa luotimme ammattilaisen apuun. Paikallinen puutarhuri Kukkahuone Linnean Heidi riensi avuksemme, vaikka lunta vielä pihalta löytyikin.

Heidin kanssa sparrailun jälkeen lukitsimme pihasuunnitelmat, jonka jälkeen aloitimme kilpailutuksen siirtonurmikosta terassiin. Tämä vaiva kannattaa nähdä – hintaerot ovat huimia!

Nyt elämme jo toukokuussa ja pihatyöt ovat vauhdissa, pian saapuvat nurmikot. Voimme vaan todeta, että meille talvirakentaminen oli lähes lottovoitto – nyt ollaan jo voiton puolella, kun moni vasta aloittaa rakentamisen.

Seuraa kodin valmistumista Instagramissa @villa_metsakalteva.