Ensimmäinen Lato

Lato-talomallimme on hurmannut kansainvälisen lehdistön. Siinä on jotain ikiaikaista ja samalla hyvin modernia. Lato on esitelty tähän mennessä ainakin kymmenessä maailman johtavassa sisustus- ja designlehdessä. Lato puhuttelee ihmisiä asuinmaasta ja -kulttuurista riippumatta.

Lato-mallisto syntyi sisustussuunnittelija Ulla Koskisen ja hänen miehensä, valokuvaaja Sameli Rantasen itselleen suunnitteleman kodin pohjalta. Perhe haaveili pitkään valkoisesta, minimalistisesta kivitalosta kaupunkimiljöössä. Luovan työn tekijöiden päätös muuttaa kaupungin vilinästä maaseudulle muutti kuitenkin suunnitelmia. Automatkoilla maalle Ulla ja Sameli huomasivat ihailevansa yhä uudelleen vanhoja latoja. Niiden äärimmäisen konstailematon, aikaa kestävä muotokieli viehätti. Perinteinen lato antoi puitteet heidän omalle modernille kodilleen.

Talo on hahmoltaan selkeä suorakaide, jota terassit reunustavat. Rakennuksessa ei ole ulokkeita eikä sisennyksiä. Harjakatto on jylhän jyrkkä. Ladossa, kuten kaikissa Kannustaloissa, on kiinnitetty erityistä huomiota ikkunoiden sijoitteluun. Valo virtaa sisään toisiaan vastapäätä olevien ikkunoiden läpi.

lato-koskinen-019

”Talomme on reilu ja perheen kaikkien jäsenten elämää kestävä koti, jossa parasta ovat tila, tunnelma ja näkymät. Kodin sydän on yhtenäinen keittiö- ja oleskelutila – moderni tupa – jossa me kaikki viihdymme yhdessä tai rinnatusten omiamme puuhaillen. Lapset tekevät edelleen läksynsä suuren pöydän ääressä”, Ulla Koskinen sanoo.

”Olimme hahmotelleet unelmakotimme vuosien varrella melko valmiiksi työstäessämme lukuisia huoneisto- ja taloprojekteja asiakkaillemme. Omat tarpeet, tavat ja arvot olivat selvät: selkeää, väljää ja konstailematonta, vahvaa materiaalintuntua ja arjen luksusta, karheutta viimeistellyn rinnalla, sävykkyyttä.”

lato-koskinen-010

“Olemme halunneet satsata yksinkertaisiin ja kestäviin ratkaisuihin. Talomme lämpiää maalämmöllä ja sen lisänä on pari uunia. Pienpuhdistamon saoste on kompostitavaraa ja suuri osa tarvittavasta sähköstä saadaan tulevaisuudessa katolle asennettavista aurinkopaneeleista. Rakennus- ja sisustusmateriaalit käsittelytapoineen ovat suurelta osin ekologisia. Kodin puulattiat, portaat ja kookkaat tasot keittiössä ja kylpyhuoneessa on tehty tontilta rakennuksen tieltä kaadetuista puista. Kiertävän sahurin avustuksella tukit sahattiin laudoiksi, jotka sitten kuivattiin, höylättiin ja asennettiin paikoilleen.”

lato-koskinen-016

Tutustu Lato-mallistoon!


Lisää kuvia