Julkisivut ja piha

Nyt päivien pidentyessä ja lumien sulaessa on ollut loistava aika keskittyä pihasuunnitteluun ja talon ulkokuoreen. Haluamme panostaa viihtyisään ja toimivaan pihaan, koska olemme paljon ulkoileva perhe ja kotipihamme tulee olemaan erittäin aktiivisessa käytössä. Pihasuunnitelman aioimme alun perin teettää ammattilaisella, mutta päädyimmekin suunnittelemaan sen itse. Koko rakennusprojektin ajan juuri suunnitteleminen on ollut antoisinta ja siksi pihasuunnitelman teko oli luonteva jatke sille, että piirsimme talonkin itse. Pihatoiveistamme kirjoitimme aiemmin täällä.

Julkisivu länsi-lounas.

Pihasuunnittelumme lähtökohtana ovat olleet talon julkisivut. Taloa piirtäessä mietimme toimintoja ulkona ja esimerkiksi lasiliukuseinien paikat määräytyivät sen mukaan, mistä olisi järkevintä päästä kulkemaan tiettyyn paikkaan pihassa. Yritimme miettiä kulkemiset sisä- ja ulkotilojen välillä mahdollisimman sujuviksi – vaikkapa leikkimökkiin ja porealtaalle pääsee kävelemään suoraan terassia pitkin ja ne sijoitetaan lasiliukuseinien yhteyteen eri puolille taloa. Lämpimällä säällä lasiliukuseinän voi jättää auki ja pienimpien leikkijöiden valvominen on helppoa myös sisältä käsin.

Julkisivu pohjoinen-luode.

Talon julkisivusuunnittelun yhteydessä pohdimme jo valaisinten, sähköpistokkeiden ja vesipostien paikat. Aiemmissa kodeissa on tuntunut siltä, että pihatoimintojen osalta suunnittelu on jäänyt kesken. Ei ole ollut riittävää valaistusta, vaikka jokainen suomalainen tietää, kuinka pitkään pimeä aika kestää. Pimeällä pihalla ei ole mukavaa rakennella hiekkakakkuja eikä lumilinnoja – niinpä kiinnitimme valaistukseen erityistä huomiota. Sähköpistokkeitakin lisäsimme talon ulkoseiniin useita. Samoin vesipostit löytyvät talon molemmilta pitkiltä sivuilta.

Julkisivu itä-koillinen.

Talomme väriksi valikoitui valkoinen. Vielä toistaiseksi talossamme on vain tehtaalla maalattu pohjamaali ja kertaalleen tehty välimaalaus. Olikin aivan mahtavaa, että talomme välimaalaus saatiin tehtyä jo tehtaalla, mikä vähentää maalaustarvetta tontilla myöhemmin. Nyt kevään aikana talon valmistuessa se maalataan vielä viimeisen kerran. Mitään varsinaista tehosteväriä emme julkisivuun halunneet, mutta valkoiselle värille kontrastia tuovat tummanharmaa katto, kattoturvatuotteet, talotikkaat, vesikourut, syöksytorvet, ikkunat, lasiliukuovet ja terassin sekä terassin ja parvekkeen kaiteet. Kaiteet maalataan talon kanssa samaan aikaan.

Kattona meillä on Ruukin Classic-mallin harjakatto kattokaltevuudella 1:3. Alkujaan suunnittelimme kattomalliksi pulpettikaton, mutta talon keskikorkeus olisi sillä ratkaisulla noussut liian korkeaksi asemakaavan vaatimukseen nähden, joten ainoa vaihtoehto oli päätyä harjakattoon. Asemakaavan mukaan tontillemme saa rakentaa kaksikerroksisen talon siten, että keskikorkeus on enintään 7 metriä. Tämä lasketaan alkuperäisestä maanpinnasta. Nyt harjakattoon tottumisen jälkeen ei toisenlaista kattomallia enää osaisi edes kuvitella. Harjakatto sopii taloomme hyvin ja se tuntuu myös turvalliselta valinnalta, sillä se on ollut yleisin kattomalli Suomessa jo pitkään.

Kattoa ei turhaan sanota kodin tärkeimmäksi julkisivuksi: paitsi siltä osin, että katto näkyy joka ilmansuuntaan tontilla, se on myös koko kodin suoja. Erityisesti Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa laadukkaan katon merkitys varmasti korostuu. Ruukki antaa teräskatoilleen 50 vuoden takuun, mikä on hieno asia – meidän asumisaikanamme taloon tuskin joudutaan kattoremonttia tekemään. Korkealaatuinen teräskatto on kestävä valinta pitkän ikänsä vuoksi myös siksi, että se kuormittaa ilmastoa muita kattoja vähemmän.

Palotikkaat ja poistumisputket.

Kattoturvatuotteet, sadevesijärjestelmät ja hätäpoistumistiet meille asensi Kannustalon yhteistyökumppani Sadex Oy. Näiden asentaminen oli erittäin sujuvaa kestäen hieman reilun työpäivän. Meillä on talon pohjoispuolella kolme makuuhuonetta, joista on hätätilanteissa päästävä avattavan ikkunan kautta ulos. Kolmet isot tikkaat yhdellä seinällä ei kuulosta lainkaan tyylikkäältä tai toimivalta ratkaisulta esimerkiksi terassin sisustusta ajatellen, mutta hätäpoistumistiet on kuitenkin saatu toteutettua nerokkaasti ja tyylikkäästi, turvallisuudesta tinkimättä.

Varsinaisten palotikkaiden lisäksi meillä on kahden makuuhuoneen kohdalla avattavat poistumistikkaat ja yhden makuuhuoneen kohdalla kaksi pientä poistumisputkea, joita pitkin pääsee helposti siirtymään sivuttaissuunnassa isoille palotikkaille. Poistumisputkien tai avattavien tikkaiden olemassaoloa ei juurikaan huomaa, sillä ne vievät vain vähän seinätilaa avattavuutensa ansiosta. Meillä nämä elementit erottuvat värinsä puolesta, mutta ne olisi halutessaan voinut ottaa myös täsmälleen talon värisinä. Yläkerrasta käsin tikkaat on helppoa avata vetämällä sokka irti ja auki ollessaan ne ovat tukevat ja turvalliset. Lapsiperheelle onkin tärkeää, että tikkaat ovat lastenkin toimesta helposti avattavia.

Sadevesijärjestelmä.

Turvallisuus on ykköskriteeri, mutta jos turvallisuuden voi toteuttaa tyylikkäästi, se on aina plussaa. Sadexin valikoimista löytyi onneksemme tuotteet juuri toivomallamme sävyllä siten, että ne eivät heikennä yhtään talon toivottua ulkonäköä. Kattoturvatuotteet, eli käytännössä lumiesteet ja kattotikkaat, ovat täsmälleen kattomme väriset eikä niitä erota katolta kuin lähietäisyydeltä.

Meille valikoitui perinteinen pyöreä sadevesijärjestelmä, mutta sen olisi saanut halutessaan myös kantikkaana – ja kaikissa mahdollisissa väreissä. Me päädyimme kantikkaan sijaan pyöreään, sillä se on paljon suositumpi juuri toimivuutensa ansiosta. Sadevesijärjestelmä kannattaakin valita huolella ja jatkossakin varmistaa, että se on hyvässä kunnossa ja oikein mitoitettu juuri oman kodin tarpeisiin. Kosteusongelmaisessa talossa asuneena emme halua enää koskaan kokea samaa. Onneksi ne huolet ovat nyt takana ja uusi kotimme on turvallisesti suojattu!

Koti Paloheinässä

Tätä blogia kirjoittavat Jenna, 31, ja Jukka, 33, Oksaharju, jotka rakennuttavat itse suunnittelemaansa Kannustaloa Helsingin Paloheinään. Neljä lasta, koira, harrastukset ja työt pitävät perheen liikkeessä, mutta taloprojektille täydellinen aika on juuri nyt.

Katso kaikki postaukset