Piha valmistuu vauhdilla

Viimeisen viikon ajan olemme lähes asuneet uuden kotimme pihalla. Olemme voineet hyvillä mielin keskittyä pihan laittamiseen, koska kodin sisällä kaikki on tehty valmiiksi. Piha onkin vaatinut paljon enemmän aikaa ja tekemistä kuin olimme ajatelleet, mutta positiivisella tavalla siten, että talon ympärille jäi kunnolla tilaa, jota suunnitella ja rakentaa pihapiiriksi.

Onneksemme pihatyöt ovat kuitenkin pääosin olleet mukavaa yhdessä puuhaamista, erityisesti aurinkoisina päivinä. Sen sijaan leikkimökkiä pystytimme sadesäässä ja se olikin aikamoinen homma. Onneksi kyseinen homma tehtiin parhaassa mahdollisessa seurassa, sillä lastemme molemmat papat olivat avustamassa leikkimökin kasaamisessa. Näin leikkimökkiin liittyy tarina.

Kun tutkailimme eri leikkimökkivaihtoehtoja projektimme alkutaipaleella, oli jo lähtökohtaisesti selvää, että haluamme ison leikkimökin. Sellaisen, jonka huonekorkeus on myös aikuisille sopiva. Kannustalon iso moderni leikkimökki nousi heti ykkösvaihtoehdoksi. Kun saimme sovitettua sen mittojensa puolesta pihapiiriimme, emme enää edes miettineet muita vaihtoehtoja. Koska talon suhteen saimme juuri sitä mitä tilasimme, tuntui turvalliselta valita myös leikkimökki ja muut piharakennukset ja -rakennelmat samalta toimijalta eli Kannustalolta. Näin ollen laadun lisäksi myös yhtenäinen ulkonäkö pihalla säilyy kaikkien rakennusten kesken.

Leikkimökki saapui Kannustalolta tontillemme valmiina elementteinä niin, että seinät oli helppoa kiinnittää pohjaan neljän aikuisen voimin ja tämän jälkeen katto nostettiin kahdessa osassa paikoilleen. Ainoastaan kattohuovat ja lopulliset maalaustarvikkeet hankimme itse. Erityisen positiivinen yllätys leikkimökin elementtitoimituksessa oli tapa, jolla eri asennusosat oli pakattu lavalle. Jokainen osa oli kiinnitetty itsenäisesti kiinni kuljetusalustaan, minkä vuoksi tavaran purkamisessa ei tarvinnut kantaa huolta siitä, että ”paketin avatessa” kaikki osat olisivat kaatuneet dominoefektillä pitkin pihamaata. Elementit oli myös suojattu hyvin, joten leikkimökin asennusporukan ei välttämättä tarvitse olla heti valmiudessa asennushommiin.

Leikkimökin seinät ja katto painavat paljon, joten apukäsille todellakin oli tarvetta. Toisaalta näin vankkaa tekoa olevan leikkimökin pitäisi pysyä pystyssä. Sinänsä leikkimökin kokoaminen on helppoa, kunhan elementit saa kohdilleen ja on riittävästi apukäsiä nostamassa. Eniten meille tuotti haasteita saada painavat kattopalat kohdilleen korkean mökin päälle, mutta sekin sujui lopulta nopeasti.

Seuraavaksi meillä on ohjelmassa mökin maalaaminen sekä ulkoa että sisältä. Tämän jälkeen koittaakin paras osuus: ikkunasuojauksien poistaminen ja sisustaminen! Ikkunoissa on suojamuovit, mikä helpottaa maalaamista kovasti, koska ikkunoita ei tarvitse enää omatoimisesti erikseen suojata.

Meillä on jo valmiina odottelemassa leikkikeittiö ja pöytä tuoleineen. Leikkimökin parvelle lapset haaveilevat patjasta ja tyynyvuoresta. Avattavat pikkuikkunat toimittavat mainiosti kioskin virkaa ja uskommekin, että tänä kesänä jäätelökioskille ei tarvitse lähteä kotipihaa kauemmas. On hienoa, että leikkimökki mahdollistaa monenlaisia leikkejä!

Ulkopinnat mökistä tulevat maalauksen myötä mattamustiksi. Sisällä ajattelimme maalailla raikkaan valkoisella pois lukien yhden seinustan, jonka toteutamme lasten toivomilla sateenkaaren väreillä. Katsotaan, että millaisen lopputuloksen saamme aikaiseksi. Mielestämme leikkimökki saa näyttää leikkijöiltään ja lasten mielikuvitusrikkaita ideoita mökin sisustuksen suhteen olemmekin kuunnelleet huolella.

Leikkimökin ilmestymisen lisäksi pihalla on tapahtunut muutakin. Teimme terassille paikan Dropin Lähde-ulkoporealtaalle, jonka juuri tilasimme. Altaan myötä viihtyisyys pihalla kasvaa huippuunsa ja altaassa tulee varmasti vietettyä aikaa ympäri vuoden. Altaan sijoittelua mietimme jo taloa piirtäessä. Halusimme ilta-auringon paistavan altaalle ja kulkemisen altaalta suihkutiloihin olevan helppoa. Altaalle on suora reitti suihkutilojen viereisen leffahuoneemme lasiliukuovilta.

Yksi eniten odottamamme asia pihallamme on laavu, joka meille saapuu lähiaikoina. Meillä on perhettä ja sukua Pohjanmaalla. Ajoittain kaipuu pohjoiseen on kova koko perheellä. Pohjanmaalla käydessämme menemme joka ikinen kerta laavulle paistamaan makkaraa ja nauttimaan metsän rauhasta. Pohjanmaata tai metsää emme voi helsinkiläiselle omakotipihallemme tuoda, mutta Kannustalon Laavun myötä saamme pienen palan Pohjanmaan tunnelmaa takapihallemme – metsän laitaan.

Laavua reunustamaan meille on tulossa kunttaa. Pienehkö takapihamme saa muutoin jäädä täysin luonnontilaan. Takapihan kallioita olemme puhdistaneet ja pesseet, eikä homma tunnu loppuvan vielä hetkeen. Pesuoperaation edetessä on ollut mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea luonnon muovaamia jälkiä kalliossa on. Tähän mennessä olemme jo löytäneet jälkiä ja viitteitä sota-ajoista – olihan tontilla aiemmin vanha rintamamiestalo ja asuinalueemme on tiedetysti toiminut yhtenä Helsingin ilmatorjunnan tukikohtana. Takapihaltamme alkavassa metsässä on juoksuhautoja.

Pihahommat jatkuvat lähipäivinä upeassa auringonpaisteessa ja tavoitteemme siitä, että piha olisi valmis kesäloman alkuun mennessä, näyttäisi toteutuvan. Hiekkalaatikko ja keinu ovat seuraavina kokoamislistalla ja lapset pitävät huolen, ettei niiden kokoaminen pääse viivästymään. Kesäkukat on istutettu, terassikalusteet koottu ja grillikin on ollut tulilla monta kertaa.

Ensimmäinen kesä uudessa kodissa saa tulla!

Koti Paloheinässä

Tätä blogia kirjoittavat Jenna, 31, ja Jukka, 33, Oksaharju, jotka rakennuttavat itse suunnittelemaansa Kannustaloa Helsingin Paloheinään. Neljä lasta, koira, harrastukset ja työt pitävät perheen liikkeessä, mutta taloprojektille täydellinen aika on juuri nyt.

Koti Paloheinässä