Tilaa ja avaruutta uuteen kotiin

Omakotitalojen ikkunoiden koot ovat kasvaneet selvästi vuosikymmenten aikana. Ikkunoilla nähdään nykyisin olevan suuri merkitys kodin viihtyvyyteen. Monessa kodissa ne kuuluvatkin jo tärkeisiin sisustuselementteihin, joiden ulkonäköön halutaan satsata.

Suurilla ikkunoilla voi saada lisää kaivattua tilantuntua ja avaruutta huoneisiin talojen kokojen pienentyessä. Ikkunoiden tiukentuneet energiamääräykset ja tehtaiden tuotekehitys mahdollistavat sen, että uudistuotannossa pystytään käyttämään hyvin erilaisia ikkunoita.

Ikkunoiden suunnittelussa ja valinnassa kannattaa huomioida useita seikkoja. Energiatehokkuus, toimivuus ja ulkonäkö ovat tärkeitä huomioitavia asioita. Esimerkiksi ikkunoiden sijoittelulla, koolla ja karmien värillä on paljon merkitystä kodin yleisilmeeseen. Ikkunoiden toiminnallisuus ja lasin ominaisuudet vaikuttavat toimivuuteen. Nykyaikaiset ikkunat voivat vähentää lämmityskustannuksia, parantaa ääneneristystä ja lisätä asumismukavuutta.

Kannustaloa rakentaessamme olemme huomanneet, että ikkunoiden suhteen on paljon valinnanvaraa. Toisaalta ensikertalaisen rakennuttajan voi olla haastavaa muodostaa omaa käsitystä siitä, millaiset ikkunat olisivat oikeanlainen valinta tulevaan omaan kotiin. Saatavilla on esimerkiksi avattavia sekä kiinteitä ikkunoita, tuuletusmekanismeilla varustettuja ikkunoita, huurtumattomia ikkunoita, auringonsuojalaseja ja erilaisia ääntä eristäviä ikkunoita – sekä paljon muuta.

Ikkunoiden koko, karmisyvyys, kätisyydet ja kaikki lisävarusteet voidaan yleensä valmistaa asiakkaan toiveiden mukaisesti mittatilaustyönä. Koimmekin suurena helpotuksena, että talomme suunnitteluvaiheessa Kannustalon kokenut talomyyjä osasi kertoa meidän kotiimme sopivista ikkunoista oleelliset asiat. Myös toivomamme suuret ikkunat olivat mahdollisia Kannustalon kautta. Kaikissa markkinoilla tarjolla olevissa talopaketeissa näin ei ollut.

Ikkunat olivat asia, jotka huomattavassa määrin ohjasivat talomme suunnitteluvaihetta. Meille oli tärkeää saada kodin sisälle mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Myös taloa ympäröivän pihapiirin näkymiä halusimme katseltaviksi ikkunoiden läpi. Joka kerta jo nyt raksa-aikana talolla käydessä olohuoneen suurista ikkunoista näkyvä kaunis luonto ja sisään tulviva valo saavatkin hymyn huulille.

Ikkunoissamme on vielä suojamuovit ja niiden poistamisen jälkeen valon määrä vielä moninkertaistuu. Suomen vaihtelevat sääolosuhteet ja neljä vuodenaikaa tekevät kodin oleskelutilojen ikkunoista kuin vaihtuvan taulun, jota pääsemme ihailemaan keittiöstä, ruokailutilasta, olohuoneesta ja yläkerran aulasta käsin.

Talollamme on ikkunapinta-alaa paljon. Yhteensä koko talosta löytyy 18 ikkunaa. Suurimmat ikkunat ovat kooltaan 4,4 neliömetriä (2 metriä x 2,2 metriä). Näitä ikkunoita talostamme löytyy kahdeksan kappaletta. Lasten makuuhuoneissa on kahden neliömetrin kokoiset avattavat ikkunat, joista pääsee tarvittaessa hätäpoistumistietä ulos. Näitä samoja kahden neliömetrin ikkunoita meiltä löytyy myös eteisestä ja keittiöstä. Kapeampia ikkunoita olemme sijoittaneet WC:hen, kodinhoitohuoneeseen, kylpyhuoneeseen ja eteiseen. Saunan ikkunaa lukuun ottamatta kaikki ikkunamme ovat vähintään kaksi metriä korkeita.

Ikkunat meille toimitti Kannustalon yhteistyökumppani Tiivi. Tiivi on meille tuttu jo aiemmista kodeistamme ja tiesimme Tiivin ikkunoiden olevan laadukkaita. Valikoima Tiivillä on hyvin kattava ja saimmekin toivomamme kokoiset ikkunat tummanharmailla karmeilla. Valitsimme saman tummanharmaan sävyn sekä sisä- että ulkopuolen karmeille, mutta nämäkin olisi ollut mahdollista saada eri väreillä.

Ikkunoiden lisäksi halusimme lasia myös oviin luonnonvalon maksimoimiseksi. Tästä syystä meillä on kaikissa ulko-ovissamme lasia. Talosta löytyy kolmet lasiliukuovet, yhdet lasiset pariovet ja osittain lasinen ulko-ovi. Lasiliukuovet, tai tarkemmin ilmaisten lasiliukuseinät, tulivat Profinilta ja makuuhuoneemme lasiset pariovet sekä ulko-ovi tulivat Kaskipuulta. Kaikki edellä mainitut saimme Kannustalon kautta valmiiksi neuvoteltuina talopakettiimme. Kaskipuun ulko-ovessamme on lasiruudut luonnonvalon maksimoimiseksi.

Ulko-oven saimme juuri samalla värillä kuin ikkunat ja myös katto on samaa tummanharmaata. Pääsimme näkemään Kannustalon toimistolla toivomamme ulko-oven juuri haluamassamme värissä ja se helpotti päätöksentekoa. Tämä meille tuleva Kaskipuun kaunis ovimalli on suunniteltu vain Kannustalolle. Ulko-oven valintaan kannattaakin käyttää aikaa. Sen lisäksi, että se on käyntikortti taloon, sitä myös käytetään päivittäin paljon. Siksi ulkonäön lisäksi kannattaa varmistaa, että ovi on kestävä, turvallinen, helppokäyttöinen ja mahdollisimman hyvin lämpöä eristävä. Ainakin toimistolla testatessamme meille tuleva Kaskipuun ovi täytti nämä kriteerit täysin.

Ulko-ovea ei vielä ole asennettu raksallamme paikoilleen, jottei esimerkiksi tavaroiden sisään kantaminen aiheuta siihen pysyviä kolhuja. Sen sijaan lasiliukuovia ja lasisia pariovia olemme päässeet jo käyttämään. Olemmekin todella tyytyväisiä kaikkiin ovivalintoihimme, sillä ne ovat ikään kuin lisäikkunoina juuri kuten toivoimme: valo pääsee kiertämään huoneissa.

Rakennushankkeemme kokemusten valossa ikkuna- ja ovivalintoihin on syytä panostaa jo varhaisessa vaiheessa talosuunnittelua – huomioiden kaikki edellä esitetyt näkökulmat. Ikkunat nimittäin ovat lähtökohtaisesti upotettu kiinni seinäelementteihin jo rakentamisvaiheen alkaessa. Toisin sanoen ikkunavalinnat pitää olla tehtyinä jo ennen ensimmäistä tavarantoimituserää tontille. Monta muuta valintaa talonrakentamisessa voi hienosäätää vielä raksaprojektin aikana, mutta tähän aihealueeseen kannattaa ja pitääkin panostaa suunnittelun osalta jo varhain.

Seuraavana pohdinnoissamme vuoron saavat eri kaihdinvaihtoehdot – niitäkin kun löytyy monia erilaisia. Perinteiset sälekaihtimet olisi saanut tilattua jo talopaketin mukana ja sitä harkitsimmekin. Päädyimme kuitenkin odottamaan ja katsomaan, tarvitseeko muihin kuin makuuhuoneiden ikkunoihin edes kaihtimia. Upeita ikkunoita ja maisemaa emme haluaisi peittää, ellei se ole välttämätöntä.

Lisää kuvia

Koti Paloheinässä

Tätä blogia kirjoittavat Jenna, 31, ja Jukka, 33, Oksaharju, jotka rakennuttavat itse suunnittelemaansa Kannustaloa Helsingin Paloheinään. Neljä lasta, koira, harrastukset ja työt pitävät perheen liikkeessä, mutta taloprojektille täydellinen aika on juuri nyt.

Katso kaikki postaukset