Väliovet

Talomme ilme muuttui jälleen astetta valmiimmaksi, kun sekä pääovi että väliovet kiinnitettiin ja listatkin ovat paikoillaan koko talossa. Viimeviikkoisen postauksemme to do -lista on siis lyhentynyt hienosti ja aikataulussa on pysytty. Ovien myötä huoneet näyttäytyvät taas paljon selkeämmin ja on jo helppoa hahmottaa tilojen todellinen koko.

Halusimme talomme sisäänkäynnistä kotoisan. Pääovelle johtaa leveät portaat ja sisäänkäynti on parvekkeen alla suojassa. Pääovesta halusimme sellaisen, että se näkyy jo heti pihaan tultaessa ja erottuu selkeästi esimerkiksi teknisen tilan ovesta. Vielä sisäänkäynnin ilme tulee muuttumaan, kun talo maalataan toisen kerran ja terassin sekä parvekkeen rimakaiteet saavat värikseen tummanharmaan. Näin koko pääsisäänkäynnistä tulee yhtenäinen, kun värit ovat harmoniassa keskenään.

Päädyimme valitsemaan pääoveksi tummanharmaan Kaskipuun oven, jonka Kaskipuu on suunnitellut Kannustalolle. Ovi on väriltään juuri sama kuin ikkunamme, RAL 7024. Teknisen tilan oveksi valikoitui myös samanvärinen Kaskipuun thermorakenteinen ovi. Ulko-ovien valinnassa ratkaisi laatu ja ominaisuudet, mutta siinä sivussa saimme tyylikkäät ovet ja hyvä niin, sillä onhan ulko-ovi koko talon käyntikortti. Suoranapysymistakuu näillä Kaskipuun ulko-ovilla on jopa 15 vuotta.

Makuuhuoneissa, kodinhoitohuoneessa ja alakerran WC:ssa meillä on Jeld-Wenin Unique-mallin massiivikehysovet. Nämä Suomessa valmistetut ovet ovat todella tukevat massiivirakenteen ja pintakäsittelyn ansiosta. Meille tärkeää on myös se, että ovet eristävät ääntä vähän enemmän kuin kevytrakenteiset ovet.

Kirjasto-elokuvahuoneeseen halusimme lasiovet, koska ne tuovat tilantuntua ja avaruutta. Valo pääsee kiertämään huoneesta toiseen ja jotenkin koko alakerta tuntuu yhtenäisemmältä lasiovien myötä. Jeld-Weniltä löytyikin meille täydellisesti sopivat Steady-mallin pariovet, joissa on juuri sopivasti lasia. Lasiovi ei eristä ääntä ihan niin hyvin kuin umpiovi, mutta ainakin meidän testiemme mukaan tähän tilaan eristys on riittävä.

Peseytymistiloihin valitsimme saman valmistajan mallistosta Bath -laakaovet. Ovet on käsitelty niin, että ne kestävät roiskeveden, mutta näyttävät aivan normaalilta sisäovilta. Nämä ovet ovatkin todella tyylikkäät. Edellytyksenä tällaisen oven käytölle on, että oven ja suihkun väliin on jäätävä 1,5 metrin välimatka. Meillä tämä onneksi toteutui, sillä lasista ovea emme olisi halunneet.

Sisäovet ovat koko talosssa valkoiset, mutta halusimme oviin ripauksen mustaa kahvojen muodossa. Valitsimme Jeld-Wenin Stockholm-mallin mattamustat painikkeet, jotka ovat malliltaan yksinkertaiset ja ajattomat. Onneksi päädyimme tähän ratkaisuun, sillä pieni ripaus mustaa tuo kivasti kontrastia ja ryhtiä valkoiselle ovelle. Takuuta näillä mustilla painikkeilla on 10 vuotta, jonka aikaa ne toivottavasti pysyvät kauniin mustina.

Halusimme kaikkiin makuuhuoneisiin lukot ja näihin painikkeisiin sisältyvätkin mustat avaimet. Ehkäpä ne värinsä puolesta pysyvät paremmin myös tallessa. Teini-ikäinen tyttäremme onkin onnellinen saadessaan huoneensa oven lukkoon aina välillä, ettei pienemmät sisarukset tee jatkuvasti yllätysvisiittejä.

Ovien lisäksi talollemme on juuri asennettu kaikki listat. Nyt joka puolella näyttää viimeistellyltä ja odotammekin innoissamme, että pääsisimme jo ottamaan lattiansuojaukset pois ja näkemään kunnolla kokonaisuuden. Listoittaja teki todella tarkkaa työtä ripeään tahtiin, vaikka helpoin kohde tämä meidän yli 5,5 metriä korkea olohuone-ruokailutila ei varmasti ollut.

Vielä on hetki maltettava suojausten kanssa, sillä to do -listan mukaisesti talolle odotetaan vielä portaita, sähkötöiden viimeistelyä ja muutamaa pienempää hommaa tehtäväksi. Jännittävät ja mielenkiintoiset viikot on tulossa, kun talo valmistuu kovalla vauhdilla.

Koti Paloheinässä

Tätä blogia kirjoittavat Jenna, 31, ja Jukka, 33, Oksaharju, jotka rakennuttavat itse suunnittelemaansa Kannustaloa Helsingin Paloheinään. Neljä lasta, koira, harrastukset ja työt pitävät perheen liikkeessä, mutta taloprojektille täydellinen aika on juuri nyt.

Katso kaikki postaukset