Viikko ennen muuttoa

Talomme on aivan pientä viimeistelyä vaille valmis. Täysin asumiskunnossa se on jo nyt, sillä kaikki sähköt ja vedet toimivat normaalisti, keittiö ja kaikki kiintokalusteet ovat paikoillaan ja makuuhuoneet ovat valmiit. Muuttaa ei kuitenkaan voi ennen käyttöönottokatselmusta ja onkin hienoa, että jokainen pienikin tehtävä hoidetaan huolella loppuun ennen katselmusta. Meidän tarkoituksenamme on pitää käyttöönottokatselmuksen yhteydessä myös lopputarkastus, koska talossa kaikki on lähes valmista.

Rakennuslain määräämiä uudisrakennuksia koskevia katselmuksia on useampi. Ensimmäinen katselmus on ihan alussa, kun merkitään rakennuspaikka tontille. Sitä seuraa erilaisia tarkastuksia aina sitä mukaa, kun jokin kokonaisuus on saatu valmiiksi.

Enää meidän talollamme on kaksi tarkastusta tekemättä. Ensimmäinen on muuttoluvan saamisen edellyttävä käyttöönottokatselmus, jota kutsutaan myös osittaiseksi loppukatselmukseksi. Tämän jälkeen on koko rakennusajan virallinen päätös, loppukatselmus. Sitten ei tule enää mitään katselmuksia eikä tarkastuksia viranomaisten toimesta.

Ennen kuin käyttöönottokatselmus voidaan pitää, on talon oltava asumiskelpoinen. Talolla ja pihassa on oltava kaikki turvallisuuteen vaikuttavat asiat kunnossa. Talon ei tarvitse olla valmis, mutta sieltä täytyy löytyä kaikki asumiseen tarvittava käyttökunnossa, kuten toimivat kylpyhuone ja keittiö. Sisäportaiden on oltava turvalliset, kaiteiden ja hätäpoistumisteiden on oltava kunnossa ja palovaroittimien on oltava paikoilleen asennettuna. Mikäli osa rakennuksesta on vielä kesken ja selkeästi työmaata, on se erotettava käyttöönotettavasta tilasta.

Lopputarkastus taas edellyttää, että kaikki on tehty rakennusluvan ja -määräysten mukaisesti valmiiksi sekä talossa sisällä että pihalla. Usein tämä viimeinen tarkastus pidetäänkin vasta myöhemmin, kun on rauhassa asetuttu taloon ja saatu pihatyötkin valmiiksi. Me ajattelimme kuitenkin vastaavan mestarimme suosituksesta varata lopputarkastusajankin jo nyt ennen muuttoa.

Ennen tarkastusta tehtäviä asioita ei talollamme ole montaa ja se mitä uupuu, on helposti toteutettavissa. Aikaisemmin kirjoitimme viimeisen kuukauden to do -listan ja kun listaa katsoo nyt, on helpottavaa todeta jokaisen asian olevan huolella tehty. Reklamoitavia asioita on ollut hyvin vähän, pääosin ne ovat kuljetuksessa tulleita pieniä kolhuja. Varsinainen työnjälki on ollut todella hyvää koko talossa. Rakennusviranomaisten tekemässä tarkastuksessa ei oven kolhulla ole mitään merkitystä, mutta joka tapauksessa kaikki nämä pienetkin asiat hoidetaan kuntoon ennen tarkastusta ja talon luovutusta. Meidän alkuperäinen toiveemme oli, että kun muutamme uuteen kotiin, se on aivan täysin valmis. Tämä toive näyttää toteutuvan hyvin.

Yksi loppukatselmuksen kannalta tärkeistä asioista on piha. Se täytyy olla kaavan määrittelemässä kunnossa. Meidän tontillamme pihatyöt käynnistyivät viikko sitten Kivilinja Oy:n toimesta. Viikossa koko piha onkin saanut aivan uuden ilmeen ja hommat on edenneet todella tehokkaasti. Meillä ei ole mitään ammattilaisen tekemää pihasuunnitelmaa, vaan olemme suunnitelleet pihan itse. Kivilinjalta olemme onneksemme saaneet loistavia ideoita ja vinkkejä, jotka menivätkin heti toteutukseen. Kaivinkonekuskilla on pitkän kokemuksensa ansiosta homma niin hyvin hallussa, ettei meidän ole tarvinnut murehtia ollenkaan. Hienoa katsella, kuinka pihatyöt menevät joka päivä ison harppauksen eteenpäin ammattilaisten toimesta.

Lapsille ikkunoista näkyvät kaivurit ovat olleet suuri riemunaihe. Vielä enemmän riemua tuottaa tieto siitä, että kaivinkone teki juuri paikan leikkimökille, joka saapuikin juuri sovitusti pihaamme. Tiesimme heti rakentamisen alkuvaiheilla, että haluamme Kannustalon ison modernin leikkimökin, joka onkin ollut yksi iso pihaunelma perheessämme pitkän aikaa. Korkeutensa ansiosta leikkimökissä mahtuu olemaan niin lapset kuin aikuisetkin ja leikkimökin parviratkaisun ansiosta siellä on tilaa useammallekin leikkijälle yhtä aikaa.

Ajatus kesäpäivistä omalla valmiilla pihalla on sellainen kantava voima, jonka avulla jaksaa loppurutistuksen ennen muuttoa ja varmasti myös itse muuton. Toivottavasti muuton jälkeen voisimme vain pysähtyä nauttimaan valmiista ja toimivasta pihasta, eikä kukkaistutuksia suurempia hommia olisi enää tekemättä. Samat haaveet on talon suhteen ja ne oikeastaan ovat jo toteutuneet. Vaikka muuttaisimme tänään, emme muuttaisi työmaan keskelle, vaan toimivaan ja kiiltävän puhtaaseen kotiin. Työmiehet ovat pitäneet talostamme oikein hyvää huolta, eikä tilat ole koskaan olleet sotkuisessa kunnossa heidän työskentelynsä jälkeen. Rakennusaikaista pölyä on toki ollut, mutta ei koskaan roskia missään muualla kuin roskiksessa, ei irtonaisia nauloja siellä täällä lojumassa tai mitään muutakaan mainittavaa. Olemmekin päässeet siivouksen suhteen todella vähällä, sillä hyvin usein työmiehet ovat siistineet työstä tulleet jäljet niin hyvin, että olemme tienneet heidän käynnistään vain nähdessämme valmiin lopputuloksen.

Meillä kävi viime viikonloppuna Kodinhoitaja päiväksi -yrityksestä tehokas siivoustiimi siivoamassa raksapölyt nurkistamme. Koko valtava pölymäärä hävisi seiniltä, lattioilta, katosta, ikkunoilta ja kaappien sisuksista kolmessa tunnissa! Siivoajia oli yhteensä kahdeksan ja paikalla oli myös yrityksen omistaja. Ihana tunne paitsi raikkaasta ja siististä uudesta kodista, myös siitä, että pystyimme tukemaan pienyritystä tämän koronakriisin aikana. Emme olleet aiemmin palkanneet siivousapua, mutta tämän upean kokemuksen jälkeen tulemme taatusti käyttämään siivouspalveluita osana arjen helpotusta, ainakin silloin tällöin. Kyllä ammattilaiset osaavat hoitaa tämänkin homman niin paljon paremmin koulutuksen, kokemuksen ja oikeanlaisten välineiden ansiosta!

Onkin ollut mahtavaa huomata rakennusprojektin aikana, kuinka monenlaista osaamista ja vankkaa ammattitaitoa omaavia ihmisiä meidän raksallamme on työskennellyt. Jokainen kodin nurkka, terassit, koko piha: kaikkialla näkyy ammattilaisten kädenjälki. Siitä arvostamastamme työstä on syntynyt meille koti, johon reilun viikon kuluttua pääsemme muuttamaan!

”ON OLLUT MAHTAVAA HUOMATA PROJEKTIN AIKANA, KUINKA MONENLAISTA OSAAMISTA JA VANKKAA AMMATTITAITOA OMAAVIA IHMISIÄ RAKSALLAMME ON TYÖSKENNELLYT”

Koti Paloheinässä

Tätä blogia kirjoittavat Jenna, 31, ja Jukka, 33, Oksaharju, jotka rakennuttavat itse suunnittelemaansa Kannustaloa Helsingin Paloheinään. Neljä lasta, koira, harrastukset ja työt pitävät perheen liikkeessä, mutta taloprojektille täydellinen aika on juuri nyt.

Katso kaikki postaukset