Miksi Lato

Kun kipinä oman kodin rakentamiseen syttyi, ei se enää ottanut laantuakseen. Kaikki vapaa-aika käytettiin tonttien netissä selaamiseen ja viikonloput ajelimme eri asuinalueilla. Pinterest täyttyi talokuvilla ja erityisesti hakusana ”Modern barn house” oli kovassa käytössä. Unelmatalomme sijaitsisi luonnon keskellä, järven rannalla ja sulautuisi hyvin ympäristöönsä. Kun vastaamme tuli ensimmäistä kertaa Kannustalon Lato-malli, loppui talomallien- ja toimittajien vertailu oikeastaan siihen.

Suunnittelua ja talomallien vertailua.

Ladossa meitä viehätti sen perinteiset muodot, helppo pohjan muunneltavuus ja maalle sopiva ulkoasu. Isot ikkunat talon molemmilla puolilla takaisivat, että ympäröivän luonnon näkee joka puolelta. Tiesimme tulevista Rakenna&Asu-messuista, että Kannustalolla olisi siellä esittelypiste. Seuraavaksi suunta olikin Kuopio-halli. Koska olemme ensirakentajia ja tiedon määrä rakentamisesta on päätä huimaava, ratkaisisi talomyyjän tapaaminen ja hänen ammattitaitonsa paljon. Kun itsellämme ei ole aikaisempaa kokemusta rakentamisesta, tarvitsimme henkilön, joka auttaisi kokonaisuuden muodostamisessa. Ensitapaaminen talomyyjämme kanssa saikin polttavan kiireen tunteen tontin löytämiselle, jotta taloprojekti voisi viimein alkaa.

Rakennusprojektin ensivaiheet

Tontin etsimisen aikana pidimme yhteyttä talomyyjäämme talomallin, kustannusten ja meille sopivimman toimitustavan osalta. Kun sopiva tontti viimein löytyi, sovimme ensimmäisen tarkemman suunnittelupalaverin, jossa kävisimme läpi meidän toiveemme tulevasta kodista. Suunnittelupalaveria ennen talomyyjämme myös kävi katsomassa tonttiamme ennen tonttikauppoja, ja varmisti samalla kaavasoveltuvuuden ja miten hyvin Lato tontille asettuisi. Meille parhaimmaksi toimitusvaihtoehdoksi muodostui Talopaketti-toimitus asennuslaajuudellaan ”ulkoa valmis”. Koska tonttimme sijainti on sen verran kaukana, tekee Kannustalo perustukset ja talon ulkoa päin valmiiksi, ja paikalliset yrittäjät sisäpuolen. Talomyyjämme myös auttoi meitä sisäpuolen urakoitsijoiden löytämisessä ja kysyi apunamme urakoitsijoilta suosituksia.

Tilanne nyt

Talokauppojen jälkeen tuntui, että asioita alkoi tapahtumaan nopeasti. Lokakuun 2020 viimeisenä päivänä tontilla alkoivat maatyöt ja perustukset valettiin ennen joulua. Perustuksien valaminen kuului talopakettiimme. Paperitöissä ja lupahakemuksien teossa apunamme on ollut talomyyjämme ja vastaava mestari. Itse talopaketti ja elementit toimitetaan viikolla 11 2021. Tammi- ja helmikuu onkin ollut suurimmaksi osaksi odottelua, mutta ajan olemme hyödyntäneet sähkö-, LVI- ja sisustussuunnitteluilla.

Perustukset ennen muottien poistoa.

Seuraavassa blogipostauksesta kerromme lisää tulevasta talosta sekä sen pohjasuunnitelmasta.

Tontin mittailua.

Maallemuuttajat

Olemme Riina Vauhkonen, 27, ja Markus Karttunen, 27, ja edessämme on elämämme ensimmäinen rakennusprojekti. Perheeseemme kuuluu lisäksi saksanseisoja Hulda, 2,5. Rakennamme omakotitaloa ”Kuopion kuppeeseen” järven rannalle puolen hehtaarin tontille.

Katso kaikki postaukset