Sorasta kesäkeitaaksi

Sammalleimu, mätäsrikko, kuunlilja… Pihasuunnitelmamme alkaa kuulostaa ihan kuin noidan keittokirjan aineksilta. Kyseessä on kuitenkin mitä kauneimpia kasveja, jotka toivon mukaan koristavat pihaamme ensikesänä. Sisäpintojen valmistumiseen kun on enää vain kuukausi aikaa jäljellä, on ajatuksemme siirtyneet toden teolla pihan mylläykseen. Maaurakoitsijamme Kuljetus Huttunen Oy teki viime syksynä talomme perustukset, ja nyt tekeillä on lopputontin maatyöt, noin puolen hehtaarin kokoinen alue.

Kannustalon aliurakoitsijat tulevat asentamaan heinäkuun alussa takapihan terassin, sitä kun ei vielä talonpystytyspäivänä pystytty aikaisemmin asentamaan maan ollessa vielä jäässä. Maaurakoitsija vahvisti ja tasoitti pihamaata terassia varten, joten pian saadaan ihmetellä uutta oleskelutilaa. Ihanaa, kun alkaa palaset loksahdella paikoilleen ja aina ollaan askel lähempänä valmista. Mietinnässä on, asennettaisiinko terassille pergola vai olisiko se suosiolla ensikesän tekolistalla.

Cottage Garden ja hyötypuutarha

Vaikka sitä on vielä nyt kaiken soran keskellä hankala kuvitella, on meillä toivon mukaan ensi vuonna haaveilemamme englantilaisvaikutteinen, rönsyilevä puutarha täynnä valkoisen, sinisen ja violetin värejä vihreää unohtamatta. Kaikkien aikojen ihanin satukirjailija Beatrix Potter on toiminut kauniilla kuvituksillaan inspiraation lähteenä – ehken meilläkin tepastelee keittiön pöydälle lemmikkipupu ankkojen käyskennellessä pihamaalla (unohdetaan hetkeksi metsästyskoiramme riistavietti).

Mirrinminttujen ja arovuokkojen lisäksi on puutarhastamme ehdottomasti löydyttävä niin perinteinen perunamaa, puutarhaparsat sekä härkäpavut. Toiveenamme on olla niin omavaraisia, kun on vaan mahdollista. Metsästys- ja puutarhaharrastus on tälle tavoitteelle ainakin hyvä edellytys.

Maaurakoitsija myllää pihan aina rantaan saakka, jotta koko tontin ala saadaan hyötykäyttöön. Tontin oikeaan laitaan tulee laituri ja venetalas sekä jossain vaiheessa tulevaisuutta myös rantasauna. Vasemmalle puolelle tonttia, mihin aurinko paistaa miltei koko päivän, rakennamme taas kasvihuoneen. Puita ja marjapensaita on ajatuksena laittaa hieman eri kohdille tonttia. Tontin etuosaakaan ei ole tarkoitus jättää harmaaksi sorapinnaksi, vaan sinnekin tulee istutuksia ja huomioimme niissä ympäröivän luonnon ja havupuut.

Lisää kuvia

Maallemuuttajat

Olemme Riina Vauhkonen, 27, ja Markus Karttunen, 27, ja edessämme on elämämme ensimmäinen rakennusprojekti. Perheeseemme kuuluu lisäksi saksanseisoja Hulda, 2,5. Rakennamme omakotitaloa ”Kuopion kuppeeseen” järven rannalle puolen hehtaarin tontille.

Katso kaikki postaukset