TEKSTI Jutta Ylä-Mononen KUVAT Jaanis Kerkis

Golfkentän laidalla

Aiemman vapaa-ajan kotinsa itse rakennuttaneet Viktoria ja Timo Herskoi eivät voineet uskoa, kuinka vaivattomasti Kannustalon Muuttovalmis-talo valmistui. Nyt he viettävät paljon aikaa Auma-talossaan Nordcenterin golfresortissa.

Viktoria ja Timo Herskoilla oli perheineen 15 vuotta vapaa-ajanasunto Loviisan saaristossa. Matkaa Loviisan keskustasta oli 20 kilometriä mökkirantaan. Vaikka talo oli ulkosaaristossa, pääsi sinne autolla perille pihaan asti. Helsingissä asuneet Herskoit olivat valinneet mökkipaikan harrastuksensa mukaan, sillä he olivat vuosikausia innokkaita veneilijöitä.

Poreamme on täysin omassa rauhassa, vaikka tontin vieressä notkelmassa on golfväylä.

Uusi harrastus

Viktorian ja Timon elämässä tapahtui iso ja yllättävä käänne, kun molemmat innostuivat pelaamaan golfia ja halusivat viettää entistä aktiivisempaa vapaa-aikaa. Loviisan vapaa-ajan kodista matka lähimmille golfkentille Rönnäsiin ja Porvooseen oli kohtalaisen pitkä.

– Oli puhdas vahinko, että päädyimme Nordcenteriin Åminneforsiin. Golfvalmentajani Paloheinästä järjesti pelimatkoja. Naisten fitnessgolf-ryhmällämme oli tarkoitus tulla tänne pelaamaan, mutta reissu peruuntui, kertoo Viktoria.

Pariskunta ajatteli lähteä Nordcenteriin yhdessä pelaamaan, mutta päätyivät ajelemaan seudulla muuten. Paikka jäi kuitenkin vaivaamaan Timoa ja hän ajoi myöhemmin yksinään Nordcenteriin. Hän ihastui alueeseen ja halusi, että he tulisivat käymään siellä yhdessä Viktorian kanssa.

Timo sai houkuteltua vaimonsa mukaan ja ajoi noin kilometrin päähän alueella sijaitsevasta vanhasta Åminneforsin kartanosta, joka toimii golfkentän klubitalona. Timo ehdotti talon rakentamista. Viktoria ei ollut innostunut uudesta rakennusprojektista. He kävivät kuitenkin pelaamassa Nordcenterin kahdella golfkentällä muutaman kerran, ja Viktoria tuli myös toisiin ajatuksiin.

Avoimen olohuoneen, ruokailutilan ja keittiön lähes koko pitkä seinä on suurta lasipintaa. Vepsäläiseltä ostetun lepakkotuolin istuinosa on lampaantaljaa. Adean Camp-sohva rajaa olohuoneen selkeästi ruokailutilasta.

Kuinka päädyttiin Kannustaloon?

He alkoivat käydä läpi eri talotoimittajien vaihtoehtoja, selailla esitteitä ja tutkia nettisivuja. Edellinen vapaa-ajankoti Loviisassa oli ollut hirsitalo ja mietinnässä olikin rakennetaanko hirsitalo vai perinteinen puutalo.

– Puutalotoimittajista Kannustalo tuntui hyvältä heti alusta lähtien. Ensimmäiset yhteydenotot Kannustaloon olivat hyvin mutkattomia. Ajatus hirsitalosta kulki kuitenkin vielä siinä vierellä. Lopulta päätös oli helppo, ja mitä enemmän olimme Kannustalon kanssa tekemisissä, sitä helpommilta asiat tuntuivat, kertoo Timo.

Tonttikaupat tehtiin joulukuussa 2020 ja muutaman kuukauden kuluttua helmikuussa Herskoit tekivät sopimuksen Muuttovalmiista talotoimituksesta Kannustalon kanssa. Ensimmäisen version he olivat piirtäneet ruutupaperille. Sen jälkeen arkkitehdin koulutuksen saanut Kannustalon talomyyjä Sirkku Kontinen tarkisti mitoitukset ja piirsi talosta Viktorian ja Timon toiveiden mukaisen. Sirkku oli yksi projektin avainhenkilöistä.

Pohja oli sattumalta hyvin lähellä Kannustalon yhtä Harmaja-malliston talomallia. Alueen rakennuskaava mahdollisti sekä harja- että aumakattoisen talon rakentamisen. Naapuritontilla oli rakenteilla aumakattoinen talo, joka miellytti molempien silmää. Niin talon ulkomuodoksi valittiin Kannustalon Auma.

Maansiirtotyöt tontilla tehtiin keväällä 2021, ne olivat Timon ja Viktorian vastuulla. Sen jälkeen Kannustalo teki perustukset ja talotoimitus tuli kesäkuussa. Muuttovalmis-toimitus oli ainoa realistinen vaihtoehto, sillä Timo oli jatkuvasti ulkomailla työmatkoilla ja rakentaminen olisi ollut hankalaa. Hän suosittelee Muuttovalmis-toimitusta, jos ei ole aiempaa kokemusta rakentamisesta tai ei ole itse rakennusalan ammattilainen.

Viktoria ja Timo kehuvat vuolaasti Puustellin keittiösuunnittelua. Keittiöstä saatiin juuri sellainen, kun haluttiin. Keittiön musta hana on Tapwellin ja tiskiallas Franken. Siemensin liesi ja tasoon upotettu liesituuletin sijoitettiin saarekkeeseen.

Keittiössä ja ruokapöydän alla on samanlaiset kantatut juuttimatot. Seinät on maalattu kahdella erilaisella Tikkurilan greigen sävyllä, tummemmalla Ajopuulla ja vaaleammalla Mulperilla. Puustellin keittiökalusteiden sävy Kashmir sointuu seiniin. Grönlundin samppanjan väriset Chester-valaisimet ruokapöydän ja keittiön saarekkeen päällä luovat tilaan yhtenäisen tunnelman. Keittiön tasot ovat kvartsia. Saarekkeen päällä Cobellosta ostetut Ferm Livingin rottinkiset, päärynän ja omenan malliset säilyttimet.

Aiemmat rakennuskokemukset

Edellisen vapaa-ajan kodin he rakennuttivat itse ja Timon mukaan se oli raskasta aikaa. Kannustalon rakentama talo valmistui aikataulussa, ilman minkäänlaisia viivästyksiä helmikuussa 2022. Tehtaalla asiakasvastaava Nina Kivelä ja rakennuksella työpäällikkö Otto Syvähuoko pitivät huolen kaikesta. Puheluihin ja sähköpostiviesteihin vastattiin heti. Viktorialle ja Timolle tuli tunne, että he olivat turvallisissa käsissä, eikä heitä jätetty rakennusprojektissa yksin ja vaille tukea.

– Teimme päätöksen hyvään aikaan ennen kuin rakennusmateriaalien hinnat lähtivät kovaan nousuun. Muuttovalmis talo on rakentajalle turvallinen vaihtoehto kun hinta on tarkkaan tiedossa ennen rakentamista, jos vaan malttaa pysyä alkuperäisissä suunnitelmissa. Meille tuli muutoksia omien valintojemme vuoksi, ja se tietysti vaikutti myös lopulliseen hintaan. Rakennusaikana emme tehneet itse juuri muuta kuin siivoilimme vähän paikkoja. Kaikki meni niin hienosti, että kannatti pysyä pois tieltä. Kannustalon konsepti on uskomattoman hyvä, sanoo Timo.

Yksi makuuhuoneista on sisustettu työhuoneeksi. Siellä on myös 4-vuotiaan tyttärentyttären lelut. Avattava vuodesohva on Tapio Anttilan ja matto VM-Carpetin mallistosta.

Viktorian ja Timon makuuhuone on erotettu olohuoneesta Porvoon lasitehtaan lasisella liukuovella. Auringonkukkalakanat ovat Gantin mallistosta. Kaikki kodin viltit on vaihdettu Balmuirin Aurora Kid Mohairiin, joita koiranpentu ei saa purtua rikki.

Sisustuskonsultaatio

Herskoilla oli vahva visio siitä, mitä he halusivat ja Viktorialla jo selkeä ajatus myös värimaailmasta. Kannustalon Muuttovalmis-toimitukseen kuuluu kolmen tunnin sisustuskonsultaatio sisustussuunnittelija Helena Karihtalan kanssa. Helena oli pariskunnalle jo ennestään tuttu.

– Meillä oli omat vahvat ajatukset, mutta oli kiva pallotella niitä sisustuksen ammattilaisen kanssa ja vahvistaa omia näkemyksiä. Helena on tosi tarkka työssään ja pitää huolen siitä, että kokonaisuus pysyy kasassa, sanoo Viktoria.

Kylpyhuoneen lisäksi eteisen yhteydessä on erillinen wc, jossa on pehmeä beigensävyinen värimaailma. Talossa on yhteensä kolme makuuhuonetta, joista tämä vierashuone sijaitsee sisäänkäynnin vieressä. Päiväpeitto ja tyynyt Lexingtonilta ja kevyt penkki Vepsäläiseltä.

Kodinhoitohuoneeseen valittiin Puustellin kalusteet ja beiget laatat Kannustalon tuotekuvastosta. Kodinhoitohuoneessa on runsaasti säilytystilaa ja Timon ideasta lähtenyt erillinen säilytyshuone golfbägeille, -kengille ja -vaatteille. Elämää urheilevassa perheessä helpottaa integroitu kuivaava pesukone. Saunan Iki-kiuas on upotettu lauteisiin. Saunan lauteet, seinät ja katto ovat lämpökäsiteltyä haapaa. Kylpyhuoneen laatoissa on sama hillitty värimaailma kuin kodinhoitohuoneessa.

Elämää Nordcenterissä

Viktorian ja Timon kaupunkikoti vaihtui myös Espooseen, lähemmäs nykyistä vapaa-ajankotia. Matkaa ovelta ovelle on vain 70 kilometriä.

Lomilla ja viikonloppuina pariskunta pelaa yhdessä golfia, pelaamaan lähdetään jo aamulla aikaisin. Herskoit kehuvat Nordcenterin lukuisia vapaa-ajanvietto mahdollisuuksia. Alueella on kaksi golfkenttää, mutta paljon muutakin tekemistä kuin golfin pelaaminen. Åminneforsin kartanossa on golfklubi ja ravintola sekä biljardi, kuntosali ja saunat sekä lisäksi kaksi padel- ja kaksi tenniskenttää. Läheinen venesatama ja kaunis luonto sienestys- ja marjastusmahdollisuuksineen on saanut monet ihastumaan alueeseen. Billnäsin ja Fiskarsin ruukkialueet ovat lähellä, ja Tammisaari ja Hankokin ovat päiväretken päässä.

Golfkentältä tullessa sisään mennään takaoven kautta. Halkopino on kaunis elementti talon tummaa seinää vasten.

Talon takana on puinen terassi, joka jatkuu kivilaatoituksena. Puuterassiin on upotettu poreamme, jonne on suora käynti takaovesta. Puolen kilometrin päässä sijaitseva meri siintää metsikön takana.Terassilta voi seurata metsän eläimiä tai par 3 -väylällä pelaavia golfareita.

Pihatyöt tehtiin heti kesällä 2022, kun talo oli valmistunut helmikuussa. Istutukset suunnitteli ja toteutti Puutarha Ruusupapu Fiskarsista. Hyvään palveluun kuului vielä vuoden kuluttua tehty tarkastus, että kaikki kasvit olivat alkaneet kasvamaan toivotulla tavalla.

Tontti jätettiin mahdollisimman luonnonmukaiseksi. Pihasta haluttiin helppohoitoinen.

Pystyrimoitetut seinämät suojaavat sisäänkäyntiä. Betonilaatoitettu etupiha pysyy sateellakin siistinä.

Lisää kuvia

Auma 100

Perheen koti perustuu Auma 100 malliin

Tutustu tästä