harmaja-verivaahtera-001

Harmaja-KOTI verivaahteroiden katveessa

Kaunis Harmaja-koti pilkottaa verivaahteroiden katveesta. Eija ja Tapio Niemi istuvat olohuoneessa ja kertovat suunnitelleensa muuttoa Mäntsälän keskustaan pitkään ja hartaasti. Muutaman vuoden Harmajassa asuttuaan pariskunta ihmettelee, mikseivät he muuttanee ihmisten ilmoille jo ajat sitten. Niemen koti pohjautuu Harmaja 134 -talomalliin. Kannustalon suunnittelijat muokkasivat perusversiota perheen toiveita ja tontin vaatimuksia vastaavaksi. Toimitustavaksi valittiin Kannustalon räätälöity talopakettitoimitus, koska Eija ja Tapio halusivat osallistua itse rakentamiseen.

-Rakensimme perheellemme omakotitalon kolmisenkymmentä vuotta sitten sukuni maille parinkymmenen kilometrin päähän Mäntsälän keskustasta. Samassa kylässä asuu lähes koko sukuni, ja he olivat aivan ihmeissään kuullessaan muuttosuunnitelmistamme, Eija Niemi kertoo.

harmaja-verivaahtera-003

harmaja-verivaahtera-004

harmaja-verivaahtera-005

Kun lapset kasvoivat aikuisiksi ja muuttivat perheineen Mäntsälän keskustaan, Eija ja Tapio huomasivat tuijottelevansa toisiaan isossa talossa metsän keskellä.
– Ei siinä ollut enää mitään järkeä, pariskunta huokaa.
Talo päätettiin laittaa myyntiin, kaupankäynti otti aikansa.
– Talomme oli myynnissä pari vuotta. Sinä aikana meillä oli paljon aikaa suunnitella, mitä haluamme. Kävimme paljon talonäyttelyissä ja muutimme mieltämme moneen kertaan. Saatoimme olla jo useamman kuukauden täysin varmoja siitä, mitä haluamme, mutta sitten tuli taas jotain uutta vastaan ja muutimme mieltämme.

harmaja-verivaahtera-009

harmaja-verivaahtera-010

Kannustalon Harmajan myötä valinta varmistui.
– Minulle isot ikkunat ja tilojen avaruus ovat tärkeitä asioita. Monissa muissa katsomissamme talomalleissa ikkunat olivat kuin ampuma-aukot. Ihastuin heti Harmajan suuriin ikkunoihin ja runsaaseen yhteiseen tilaan. Tässä on hyvä olla isommallakin joukolla. Yhteistyö Kannustalon edustaja Tapio Vuohtoniemen kanssa sujui jouhevasti ja teimme kaikki suunnitelmat rauhassa valmiiksi.
Toki Niemet olisivat halunneet saada talonsa myytyä nopeammin ja päästä rivakammin eteenpäin rakennusprojektinsa kanssa, mutta jälkeenpäin katsottuna rauhallisella tahdilla oli hyvätkin puolensa.
– Meillä oli hyvin aikaa suunnitella uutta kotiamme ajan kanssa. Rakennusaikana ei tarvinnut enää miettiä ja kierrellä, kun kaikki oli selvää, Eija Niemi kertoo.

harmaja-verivaahtera-008

harmaja-verivaahtera-012

harmaja-verivaahtera-011

Unelmien tontti

Oma lukunsa oli sopivan tontin löytäminen.
– Halusimme tontin mahdollisimman läheltä Mäntsälän keskustaa, mutta sellaista ei tuntunut löytyvän millään. Lopulta laitoimme ilmoituksen paikallislehteen ja meihin otti yhteyttä mies, jonka iäkkäillä vanhemmilla oli todella iso tontti aivan Mäntsälän keskustassa. Vanhemmat olivat halukkaita myymään puolet tontistaan meille. Kun keskustelimme tarkemmin tontin sijainnista, tajusin, että kyseessä oli juuri se paikka, jonka upeita verivaahteroita olin ihaillut koko ikäni! Teimme tonttikaupat ennen talomme myyntiä.

harmaja-verivaahtera-007

harmaja-verivaahtera-006

Kun vanha talo oli myyty, oli aika laittaa iso pyörä pyörimään.
– Talopaketti tuli tontille huhtikuun puolivälissä 2012 ja muuttamaan pääsimme marraskuun ensimmäinen päivä. Pystytysporukkana oli kaksi sieviläistä Kannustalon asentajaa, homma toimi tosi rivakasti. Rakennusprojektin ajan Tapsa oli jatkuvasti iltavuorossa ja päivät raksalla.
– Kannustalon kanssa kaikki meni tosi hyvin. Jos jotain puuttui, niin puhelimella sai hyvin kiinni ja tavaraa tuli nopeasti, Tapio kiittelee.

harmaja-verivaahtera-013

Väliaikainen asuinpaikkakin järjestyi loistavasti, kun Niemet saivat vuokrata tonttia vastapäisen huoltoaseman yläkerran. Matka tontille oli lyhyt.
– Muutimme uuteen kotiin vasta kun kaikki oli täysin valmista. Rakensimme samalla nykäisyllä myös kahden auton tallin – ja vain yksi verivaahtera jouduttiin kaatamaan!
Niemet ovat uuteen kotiinsa äärettömän tyytyväisiä. Työmatkakin lyheni parikymmentä kilometriä ja lapsenlapset asuvat lähes naapurissa. Heidän kanssaan mummu ja pappa ovat tekemisissä päivittäin.
– Kun lapset jäävät yöksi, minä joudun yleensä evakkoon, kun he haluavat papan viereen, Eija naurahtaa.

harmaja-verivaahtera-017

harmaja-verivaahtera-016

harmaja-verivaahtera-015

Hän toteaa, että heidän taloonsa on kiinnitetty paljon huomiota.
– Jo rakennusaikana tästä oltiin todella kiinnostuneita, Mäntsälän keskustaan rakentaminen tuntui hämmentävän koko kylää. Esittelyssäkin kävi ihmisiä todella paljon. Tätä taloa on ihailtu aivan valtavasti ja väri on herättänyt mielenkiintoa. Yhä edelleen ihmiset pysähtyvät talomme luo ja tulevat perille asti katsomaan ja kysymään talosta enemmän.

harmaja-verivaahtera-014

Aivan totta. Tämäkin juttu syntyi niin, että Kannustalon toimitusjohtaja Mika Uusimäki ajoi Mäntsälän läpi ja huomasi upean Harmajan vaahteroiden keskellä. Piti ottaa heti selvää, keitä talossa asuu, saisiko kotia kuvata ja asukkaita jututtaa. Niemet toivottivat vieraat lämpimästi tervetulleiksi.

harmaja-verivaahtera-019b

harmaja-verivaahtera-020

Muutaman vuoden jälkeen kaunis Harmaja istuu vaahteroiden keskelle kuin valettu ja näyttää siltä, kuin olisi ollut paikalla aina.
– Valmis talo on tupsahtanut vaahteroiden keskelle. Kyllä meidän olisi pitänyt tehdä tämä siirto jo kymmenen vuotta sitten. Mutta toisaalta – silloin ratkaisu olisi voinut olla toinen.
Nyt on hyvä just näin!

harmaja-verivaahtera-002