TEKSTI Jutta Ylä-Mononen KUVAT Jaanis Kerkis

Lato metsän keskellä

Pilvi ja Jarkko Vuorelan rakennusprojekti sai alkunsa perhepiirissä tapahtuneesta tragediasta. Vihdoin rohkeus riitti toteuttaa yhteinen pitkäaikainen unelma. Nyt metsän keskellä Sipoon Pigbyssä asuu onnellinen perhe.

Pilvi ja Jake Vuorela miettivät aika ajoin talo rakentamista, mutta ajatus tuntui pelottavalta ja liian suurelta hankkeelta toteuttaa. He asuivat 16 vuotta Oulunkylässä kaksikerroksisessa rivitalossa ja viihtyivät alueella hyvin. Perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi kaksi aikuistuvaa tytärtä Emma ja Sofia sekä lemmikkikoirat Armas ja Urho. Pilvi haaveili asumisesta metsän keskellä, josta pääsisi suoraan kotiovelta sienestämään ja ulkoilemaan koirien kanssa. Jaken oli paljasjalkaisena helsinkiläisenä vaikea kuvitella itseään maalle, kunnes hektinen arki mainosfilmialalla ja rankat kokemukset perhepiirissä saivat hänet kaipaamaan luonnon rauhaa.

Olohuoneessa on keskeisellä paikalla Nordpeisin valkoinen Monaco-takka. Se tuo lämpöä ja tunnelmaa isoon avonaiseen olohuone-keittiö-ruokailutilaan. Ruokapöydän päällä on B.Livingin rottinkinen Inala-valaisin. Viisimetrisestä lasipinnasta tulee paljon valoa sisään. Koko kotiin asennettiin Novafloorin Meister DD 350S tammi pure yksisauvainen vinyylilattia, joka on akustoiva ja myös koiraperheessä helppohoitoinen ja kestävä.

HAAVEET TOTEUTETAAN NYT

Pilvin sisarenpojan vakava sairastuminen ja kuolema olivat suuri suru koko perheelle ja lähipiirille. Pilvi ja Jake puhuivat keskenään paljon elämän rajallisuudesta ja siitä kuinka tärkeää on toteuttaa haaveet ja elää tässä ja nyt, koska huomisesta ei koskaan tiedä. Se oli lopullinen sysäys ryhtyä rakentamaan unelmien kotia. He alkoivat saman tien katselemaan sopivaa tonttia kohtuullisen matkan päästä Helsingistä.
He löysivätkin tammikuussa 2021 täydellisen tontin Sipoon Pigbyn kylästä, mutta päätöksen tekoon kului aikaa. Tontti oli kallioinen ja Jake alkoi mielessään ennakoimaan, kuinka paljon kallion louhimiseen ja kunnalliseen viemäriverkostoon liittymiseen palaisi aikaa ja rahaa. Sen vuoksi tontin etsimistä jatkettiin, ja Vuorelat kävivät katsastamassa parikymmentä muuta tonttia Keravalla, Tuusulassa ja Järvenpäässä. Mikään ei kuitenkaan tuntunut samalta kuin Sipoon tontti, minne he palasivat moneen kertaan haaveilemaan. Jo ensimmäisellä käynnillä Pilvi oli ihastunut täydelliseen hiljaisuuteen.

Avoimen tilan sisäkorkeudessa on hyödynnetty koko harjakorkeus. Olohuoneen, ruokailutilan ja keittiön sydän on kauniin pastelliset A.S.Helsingön keittiökalusteet, joissa on Ikean rungot. Hakolan Lazy-kulmasohvaan valittiin vaalea Latte-sävy. Keittiösaarekkeen päällä on siro, kuparinen GANTlightsin Copper Pendant -valaisin, jonka pituus on 182 senttiä. Pilvi ja Jake ovat molemmat innokkaita kokkamaan. Avaraan keittiöön saarekkeen ympärille mahtuu useampikin kokki yhtäaikaa.

Leffahuoneesta on pitkä näkymä avoimen ruokailutilan ja keittiön kautta aina talon toisessa päässä sijaitsevaan Pilvin ja Jaken makuuhuoneeseen. Mustat lasiovet rytmittävät muuten vaaleaa tilajatkumoa.

TALOVALMISTAJIEN VERTAILUA

Lopulta tonttikaupat tehtiin ja pariskunta pääsi toteuttamaan unelmaansa Pigbyn kylään. Ajatus itse talosta oli piirtynyt kirkkaaksi jo vuosia aiemmin. Tunnelmallinen kuva Kannustalon Ladosta iltavalaistuksessa muistui molempien mieleen. Rakentamispäätöksen jälkeen Pilvi ja Jake tutustuivat kuitenkin useiden valmistajien talomalleihin ja kävivät talonäytöissä.

– Ymmärsimme nopeasti valtavan laatueron eri talovalmistajen välillä. Vakuutuimme Kannustalon rakentamisen jäljestä ja laadusta. Tavattuamme Kannustalon talomyyjän Jarkko Rossin välillemme syntyi heti täydellinen luottamus ja hyvä keskusteluyhteys. Pääsimme katsomaan lähes valmista Muuttovalmis-toimituksena rakennettua Lato-malliston taloa Vantaan ja Sipoon rajalla. Käynnin jälkeen päätös oli helppo tehdä. Aloimme muokkaamaan Jarkon kanssa meille sopivaa kotia Lato 150:n pohjasta. Muutamia ovia ja takkaa siirrettiin, että huoneista saatiin helpommin kalustettavia. Suurin muutos oli takapihan julkisivuun lisätty iso ikkuna ja kolmemetrinen lasiliukuovi, kertoo Jake.

Pilvin ja Jaken makuuhuoneseen tulee valoa kahteen suuntaan antavista ikkunoista. Valkoinen akustoiva katto on Mesk Stretch-katto Oy:n valmistama. Päätyseinä on päällystetty Jukola Industries Oy:n valmistamalla Pyöräpaanulla. Sisusta itse -toimitustapa antaa rajattomat mahdollisuudet materiaalien valinnassa.

OMALLA TYYLILLÄ

Muuttovalmiin talon helppous houkutteli, mutta Pilvi ja Jake päätyivät pienen pohdinnan jälkeen Sisusta itse -toimitukseen. He halusivat toteuttaa rakennusprojektissa omaa persoonallista tyyliään ja käyttää myös rohkeasti värejä.

Jake teki sisätiloista 3D-mallinnoksen, joka helpotti hahmottamaan huonekalujen paikat ja niiden mittasuhteet. Kun talon sokkeli oli valettu, Vuorelat säikähtivät talon kokoa. Se näytti aivan liian pieneltä! Seinäelementtien pystyttäminenkään ei vielä hälventänyt tätä pelkoa. Vasta kun väliseinät saatiin rakennettua talon todellinen koko alkoi hahmottua. Silloin Pilvi ja Jake ymmärsivät, kuinka tilava talosta oli tulossa ja olivat tyytyväisiä tekemäänsä tilasuunnitteluun.

Tehtyään päätöksen rakentamisesta Pilvi ja Jake alkoivat saman tien selaamaan Pinterestistä kuvia ja tekemään moodboardeja sisustuksesta ja valaistuksesta. Vaikka he tiesivät, että materiaali- ja värivalintoihin oli tarjolla paljon vaihtoehtoja, rajattomalta tuntuva valikoima silti yllätti. Sisustusratkaisut oli tehty jo sulassa sovussa ennen kuin tontille alettiin kaivaa monttua. Ainoastaan joitakin värejä ja yksityiskohtia vielä puntaroitiin. Päätösten tekoa helpotti samanlainen maku ja molempien taito tehdä kompromisseja. He käyttivät paljon aikaa vertaillakseen hintoja ja laatua.

Molemmilla tytöillä on tilavat ja valoisat huoneet, joissa on lähes lattiasta lähtevät korkeat ikkunat. Tyttöjen huoneissa ja eteisen wc:ssä on erityiskorkeat, äänieristetyt ovet. Kattoon on asennettu huomaamattomat verhokiskot. Pilvi ja Jake ihastuivat A.S.Helsingön kauniisiin värisävyihin ja käytännöllisiin ratkaisuihin. Myös kodinhoitohuoneen vaaleanruskeat kalusteet ja Raaka Rån vaaleanpunaiset käsin tehdyt keraamiset vetimet ovat sieltä. Muista tiloista poiketen kodinhoitohuoneeseen valittiin Hietakarin lasiovi valkoisena.

JALAT MAASSA, PÄÄ PILVISSÄ

Rakentamiseen liittyvät käytännön asiat jäivät enimmäkseen Jaken hoidettaviksi, sillä Pilvi työskenteli päiväkodissa eikä hänellä ollut arkisin mahdollisuutta osallistua tapaamisiin. Jakella on työnsä vuoksi kokemusta mainosfilmiprojektien aikatauluttamisesta ja siitä oli paljon hyötyä talon rakentamisessa. Suurin osa asioista oli hoidettava arkisin työpäivän aikana ja Jake pystyi järjestelemään omia aikataulujaan. Hän hoiti kaikki materiaali- ja tarviketilaukset sekä aikataulutti ne rakentamiseen.

Rakennusbudjetti oli mietitty ja laskettu melko tarkasti etukäteen, eikä siinä yritetty säästää. Kun rakentamaan oli vihdoin ryhdytty Pilvi ja Jake halusivat toteuttaa kaikki unelmansa, joista he olivat puhuneet ja haaveilleet vuosikausia. Jake piti koko rakennusprojektin ajan kuluista tarkkaa excel-taulukkoa. Vaikka rakentamiseen liittyy aina yllättäviä, ennakoimattomia kuluja, projektin budjetissa pysyttiin hyvin. Muuttovalmis-toimituksessa lopullinen hinta on tarkkaan tiedossa, mutta Sisusta itse -toimituksessa voi tulla yllätyksiä esimerkiksi materiaalin hintojen noustessa.

Kylpyhuoneen seinässä on samaa akustoivaa rimapaneelia kuin olohuoneen katossa. Harmaa kylpyhuoneen kaluste on A.S.Helsingöltä kuten kaikki kodin kiintokalusteet. Lasitehdas.com:sta tilattu peili on takaa valaistu. Talon rakentamisesta yli jääneet laudat hyödynnettiin tekemällä niistä kesäkeittiö, joka sulautuu hyvin seinään. Kesällä grillataan lähes päivittäin tilavalla takaterassilla.

AMMATTILAISET ASIALLE

Lopulta Pilvi ja Jake päättivät palkata ammattilaiset esimerkiksi tasoittamaan ja maalaamaan seinät. He olivat alun perin suunnitelleet tekevänsä sen itse, mutta taloon asennettiin paljon epäsuoraa valoa, joka olisi paljastanut kaikki epätasaisuudet seinissä. He päättivät luottaa ammattilaisiin. Kannustalo teki seinät levyvalmiiksi, jonka jälkeen Vuorelat teettivät seinä- ja lattiapinnat ja kalusteasennukset omilla urakoitsijoillaan. Sisusta itse -toimitukseen kuuluu lvi- ja sähköasennukset, jotka Kannustalon asentajat hoitivat vielä lopuksi.

Helpolla Jake ja Pilvi eivät ole rakentamisessa päässeet, mutta silti heitä ei kaduta että valitsivat Sisusta itse -toimituksen. Kodista saatiin kaikkine yksityiskohtineen juuri sellainen kuin haluttiin. Varsinkin Jake sanoo, että välillä jaksaminen oli koetuksella, kun samaan aikaan rakentamisen kanssa oli isoja työprojekteja tiukkoine aikatauluineen. Paineita aiheutti myös se, ettei rakennuksella ollut varaa tehdä virheitä ja kaikki eteni kovaa vauhtia.

Pitkälle terassille mahtuu niin kesäkeittiö, ruokapöytä, oleskelutila, aurinkotuolit kuin Drop-allaskin. Kesällä elämä keskittyy viihtyisäksi sisustetulle terassille, jonka voi hyvin yhdistää sisätiloihin kolme metriä leveillä liukuovilla.

UNELMIEN KOTI

Perhe pääsi muuttamaan uuteen kotiin ennen vappua 2022. Heti samana vuonna rakennettiin autokatos ja pihan puolelle iso ja viihtyisä terassi. Myös pihatyöt saatiin hyvään vaiheeseen. Molempien työpaikat ovat Helsingissä, mutta matkustaminen ei rasita kun tietää työpäivän päätteeksi pääsevänsä kodin rauhaan metsän keskelle.

– Alusta asti itse suunniteltu koti on meille niin monen vuoden unelmien täyttymys. Emme oikein vieläkään täysin ymmärrä tätä kaikkea tapahtunutta ja sitä, että talo on meidän. Puolentoista vuoden asumisen jälkeen olemme kaikkeen edelleen tosi tyytyväisiä. Jake käytti paljon aikaa myös hifijärjestelmän ja valaistuksen suunnitteluun. Hyvällä valaistuksella täällä pimeyden keskellä on iso merkitys, sanoo Pilvi.

Seuraa instagramissa @villa.mantyla

Älyvalaistus

Jarkko Vuorela teki valaistussuunnitelman ja ohjelmoi perheen kotiin älyvalot Philips Hue -järjestelmällä. Kaikki talon ja tontin sähkölaitteet on liitetty Athom Homey -kotiautomaatio hubiin aina ulkovaloista keittiökoneisiin.

Tarkkaan mietitty kotiautomaatio ja valaistuksen ohjelmointi helpottaa arkea ja tuo mukavuutta ja tehokkuutta elämään.

Hifi-järjestelmä

Hifi-järjestelmä samoin kuin valaistus täytyy lyödä lukkoon jo talon suunnittelun alkuvaiheessa. Vuorelat halusivat järjestelmästä mahdollisimman helpon ja langattoman.
Talon leffahuoneeseen asennettiin järjestelmä, jossa on neljä kaiutinta ja subwoofer eli erityisesti matalia taajuuksia toistava alataajuuskaiutin. Valaisu on tehty Philipsin Hue -järjestelmällä, joka vaihtaa värit sen mukaan mitä tv-ruudulla tapahtuu. Elämyksestä tulee kokonaisvaltainen.

Lato 150

Perheen koti perustuu lato 150 malliin

Tutustu tästä