KUVAT Niclas Mäkelä

Tarkan budjetin talo

Hanna ja Eero Jokirinne ovat rakentaneet Kannustalon Suomen Lohjan Asuntomessualueelle. He kertovat, kuinka on mahdollista pysyä tiukassakin budjetissa.

KUINKA OLETTE LAATINEET BUDJETIN?

Kävimme alustavan keskustelun pankin kanssa lainan suuruudesta. Tämän tiedon valossa kartoitimme talomalleja. Valittuamme Kannustalon Suomen, teimme laskelmat ja kävimme ne läpi vastaavan mestarin kanssa. Hänen mielestään budjetti oli tiukka, mutta tarkalla seurannalla saavutettavissa. Esitimme budjetin pankille ja saimme lainahyväksynnän. Excel on ollut tiukassa käytössä budjetin laadinnassa.

MIKÄ ON TALONNE KOKONAISBUDJETTI? MISTÄ SE KOOSTUU?

340–350 000 euroa ilman tonttia. Hintaan sisältyy talo- ja katospaketti, maatyöt putkineen, pihatyöt (terassi, pergola, nurmialueet, asfaltti, kiveykset ja istutukset), aurinkopaneelit, ilmalämpöpumppu, takka ja poreallas. Sekä tasonkorotukset saunaan, kiintokalusteisiin ja sähköihin.

MITÄ TEETTE ITSE JA PALJON ARVIOITTE SÄÄSTÄVÄNNE?

Talon ja katoksen rakentamiseen osallistumme ainoastaan hoitamalla rakennusaikaiset siivoukset. Vielä on auki teetämmekö vai teemmekö itse pihatyöt. Asfaltoinnin hoitaa ulkopuolinen urakoitsija. Harkitsemme terassi- ja maalaustöiden tekemistä. Tekemällä ne itse säästäisimme noin 8 000 euroa.

VINKKINNE KILPAILUTTAMISEEN?

Ensin pitää tietää mitä haluaa ja luottaa omaan näkemykseen. Talopaketin kilpailuttamisen teimme lyhyessä ajassa. Eniten vaikutti tapaamisemme Kannustalon myyjän kanssa. Koimme, että meistä välitetään ja meille ollaan rakentamassa kotia, eikä vain yhtä Kannustaloa. Tarjoukset talopaketeista kannattaa lukea tarkkaan kohta kohdalta läpi ymmärtääkseen niiden sisällön. Muun muassa asfaltointi ja terassin teko eivät kuulu talopakettiin. Määrittelimme ensin mitä haluamme. Kysyimme tarkasti eritellyn tarjouksen mahdollisimman monesta paikasta. Näin saimme kuvan hintatasosta ja pystyimme aidosti kilpailuttamaan.

MISSÄ ASIOISSA PIHISTÄTTE, MIHIN PANOSTATTE?

Luovuimme arkieteisestä ja autotallista, varastosta rakennettiin vain puolilämmin. Suihku- ja saunatilat suunniteltiin toimiviksi pieniin neliöihin. Valitsimme tavalliset wc-pöntöt, perussuihkukaivot ja yhden suihkun. Keittiö on perusmallia, ilman aamiais- ja viinikaappia. Seinäpinnat ovat pääosin maalattuja. Talon etupiha asfaltoidaan ja takasivupiha on tehty kalkkikivestä. Panostimme energian omavaraisuuteen lämmityksen ja viilennyksen osalta eli takkaan, ilmalämpöpumppuun ja aurinkopaneeleihin. Halusimme porealtaan, ison terassin, pergolan ja kivitasot keittiöön. Lisäksi panostimme sähkötöihin ja korotimme kattoa keittiössä, ruokailutilassa ja olohuoneessa.

KUINKA SEURAATTE BUDJETISSA PYSYMISTÄ?

Seuraamme budjettia Excelillä, johon lisäämme kulut laskujen mukaan. Budjetoimme Exceliin myös kilpailutuksessa olevia keskeneräisiä töitä.

KUINKA OLETTE VARAUTUNEET MAHDOLLISIIN YLLÄTYKSIIN?

Emme nostaneet heti maksimilainaa, meillä on siinä tarvittaessa vielä joustovaraa.

Kannustalon Suomi

Lohjan asuntomessuilla

Tutustu

Virtuaalikierros

Käy virtuaalisesti kierroksella perheen kodissa!

Astu sisään