rauhala-pori-001

Unelma omasta Kodista

Koti on elämän tärkeimpiä asioita. Koti kuvastaa asukkaidensa unelmia elämästä, kodin pitää tuntua kodilta. Siellä pitää voida olla ja elää. 

Tämä koti räätälöitiin Rauhala 153 mallin pohjalta. Perhe valitsi toimitustavaksi räätälöidyn talopakettitoimituksen, josta yhteistyökumppanit jatkoivat rakentamista.

Kotifriikkejä alusta alkaen

Vaikka olemme liikkuneet ja matkustelleet paljon olemme kuitenkin olleet koko yhteisen elämämme ajan hyvin kotikeskeisiä, kotifriikkejä. Yhteistä kotia on kaavailtu heti ensimmäisistä kuukausista alkaen.

Muistamme kuinka ensimmäisten kuukausien aikana olimme hiihtämässä Kuusamossa ja mukaan oli siunaantunut Kannustalon esitteitä. Talomallit tulivat tutuiksi ja pari Kannustaloa tuli jo samalla reissulla katsottua Posiolla ja Oulussa. Sen jälkeen ei sitten kilometrejä laskettu vaan omaa kotia suunniteltaessa kierrettiin katsomassa rakenteilla olevia ja valmiita Kannustaloja pitkin Suomea. Sivuille ei vilkuiltu – meidän valinta oli Kannustalo.

rauhala-pori-013

rauhala-pori-015

Unelmat täyttyvät

Perhettä perustettiin, avioiduttiin ja jouluna 2001 syntyi perheen esikoinen Vilma. Vaikeasti sairaana syntyneen tyttären hoitaminen vaati kuitenkin perheen kaikki voimat ja keskityimme aluksi täysin hänen hoitamiseen. Elämää on vain kaikesta huolimatta elettävä eteenpäin ja niinpä teimme v. 2002 päätöksen aloittaa oman kodin rakentamisen seuraavana vuonna. Olimme täysillä asiamme takana, mutta pitihän sitä asioiden kanssa jaksamista alituiseen selitellä lääkäreille ja kaikille.

Talomalli löytyi Seinäjoelta, käytiin oikein paikanpäällä katsomassa. Kannustalon mansardikattoisia unelmia löytyi sittemmin muualtakin ja se oli sitten sitä myöten selvää – sellainen sitä sitten rakennettaisiin kun vaan nyt tontti löytyisi. Etsivä löytää. Eräänä sunnuntaina lehdessä oli ilmoitus tontista Porin keskustan välittömässä läheisyydessä, tiesimme paikan ja ostimme tontin siltä istumalta.

Rakennuslupien kanssa oli aluksi vaikeuksia, mutta Kannustalon tuella ja Porin kaupungin rakennusvalvonnan erittäin asiallisen suhtautumisen myötä saimme luvat kuntoon ja pääsimme aloittamaan suunnitelmiemme mukaan syksyllä 2003. Alkuperäiseen talomalliin tehtiin muutamia, mielestämme onnistuneita muutoksia, joilla mm. saimme lisää tilaa kodinhoitotilaan ja ison lasitetun terassin eteläpihan puolelle. 1½ -kerroksiseen Rauhalaan saatiin kaikkiaan huoneistoalaa 150 m2 ja kokonaispinta-ala on 201 m2. Pihapiiriin rakennettiin myös autokatos, jonka yhteyteen tehtiin 9 m2 lämmin varasto.

rauhala-pori-007

Kannustalo on sijoitus, jonka arvo nousee hyvissä käsissä vuosien kuluessa.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Pyrimme tekemään rakentamisessa kaiken mahdollisimman suoraviivaisesti. Oman työn osuus oli budjetissa varsin iso, mikä ei kuitenkaan tarkoittanut yökausien raatamista työmaalla – pikemminkin päinvastoin. Emme esimerkiksi tehneet koskaan töitä tontilla sunnuntaisin vaan se oli aina perheen yhteinen päivä. Tarkalla suunnittelulla, kilpailuttamisella ja ennen kaikkea projektin hallinnalla saatiin rakentamiseen nopeutta ja sitä myöten koko projektiin kustannustehokkuutta.

Perustuksiksi toteutettiin tuulettuvana alapohjana, joka toteutettiin Parman –betonielementteinä paalutuksen päälle. Mielestämme valinta oli hinta ja laatu huomioiden paras ja perustusten tekeminenkin kesti vain pari – kolme viikkoa.

Yksi tärkeimpiä, ja vaikeimpia päätöksiä oli lämmitystavan valinta. Olimme kyllästyneet takan kanssa touhuamiseen edellisessä rivitaloasunnossa eikä ostopuilla lämmittäminen muutoinkaan olisi ollut kovin järkevää, joten emme halunneet rakentaa takkaa. Valitsimme osittain varaavan lattialämmityksen sähköllä, jota tukee ilmalämpöpumppujärjestelmä ylä- ja alakerrassa. Olemme olleet valintaan todella tyytyväisiä; perustamiskustannus oli pieni, lämmön säätö Deviregin älytermostaateilla on hyvin helppoa ja sähkönkulutus pientä. Koko talon sähkönkulutus koneellisine jäähdytyksineen on pysytellyt alle 21.000 kWh tasolla, joka tarkoittaa nykyisellä sähkön hinnalla alle 150 euron sähkökustannuksia kuukaudessa.

Talopaketti toimitettiin lokakuun viimeisellä viikolla 2003. Yhdessä siinä sitten vaimon kanssa ihmeteltiin unelman täyttymistä pystytyksen edetessä. Tarvittavat urakkasopimukset oli syksyn aikana tehty ja työt alkoivat tosissaan vuoden vaihteen jälkeen. Työt etenivät suunnitelmien mukaan emmekä kokeneet rakentamisen aikana minkäänlaisia mainittavia vastoinkäymisiä.

rauhala-pori-004

rauhala-pori-008

Perheen koeponnistus

Tyttären sairaudessa ainut parantava hoito, elinsiirto tuli ajankohtaiseksi huhtikuussa. Olihan se perhe aika ohuella langalla kasassa – vaimo on tyttären kanssa HYKSin teholla ja perheen isä hoitaa työnsä pankissa sekä sukkuloi sairaalan ja tontin väliä. Jotenkin siitäkin selvittiin ja tytärkin kotiutui sopivasti uuteen kotiinsa ilman aiemmin kotona tarvittua sairaalakalustoa. Olemme tästä vaiheesta elämässämme nöyrän kiitollisia, saimme voimia viedä asiat loppuun ja Vilmakin pääsi lopulta nauttimaan elämästään.

Pääsimme muuttamaan uuteen kotiin suunnitelman mukaisesti toukokuun puolivälin jälkeen 2004. Hyvä niin, sillä olimme myyneet silloisen rivitalokotimme ja uudet omistajat olivat muuttamassa sinne toukokuun lopussa.

Kiitoksen sanat vaimolle

Tainalle huonekalualan ammattilaisen tyttärenä on tärkeää sisustamisen onnistuminen. Niinpä varauduimme sisustamiseen jo budjetissa ja mm. uusimme lähes kaikki kalusteet. Monin mielestä kotimme on ollut valoisa ja kaunis, mutta olemme kokeneet sen myös käytännöllisenä. Oikeastaan Taina oli koko projektin taiteellinen johtaja, rakentaminen oli helppoa kun yhdellä on selvä näkemys mitä tehdään eikä tarvinnut tehdä valintoja työmaalla. Urakoitsijat kiittelivät ja isännän oli helppo hymyillä asioiden luistaessa.

Kannustalo järjesti kodissamme taloesittelyn syksyllä 2004. Porilaiset taisivat rikkoa Kannustalon taloesittelyn kävijäennätyksen, 5 tunnin esittelyn aikana kodissamme kävi yli 1400 vierasta. Ymmärsimme tehneemme vaikeassa elämäntilanteessa jotain sellaista, joka huomattiin.

rauhala-pori-006

rauhala-pori-005

Oikeastaan Taina oli koko projektin taiteellinen johtaja. Urakoitsijat kiittelivät ja isännän oli helppo hymyillä asioiden luistaessa.

rauhala-pori-011

Elämä kuljettaa

Olemme nyt asuneet unelmiemme talossa 2½ vuotta. Kaikki on ollut juuri sitä mitä halusimme, kodikasta ja toimivaa. Rakensimme talon itselle, valitsimme parhaan talotoimittajan ja teimme kotimme parhaista aineista elääksemme siinä vuosikymmeniä.

Elämä kuitenkin kuljettaa ja olemme päättäneet heittäytyä eteenpäin. Erkka on siirtynyt uralla eteenpäin ja aloittanut työt Tampereella syyskuussa 2006. Muutamme työn myötä Pirkanmaalle keväällä 2007. Päätös itse rakennetun kodin myymisestä ei ollut helppo, mutta toisaalta meillä oli jo ollut haaveissa muuttaa Tainan synnyinseudulle ja ehkä rakentaa vielä uudelleen.

Laitoimme kotimme ns. hiljaiseen myyntiin syksyllä 2006, mutta päätimme asua siinä toukokuulle 2007 asti. Arvelimme hyvin tehdyn talon myynnin olevan Porissakin järkevällä hinnalla suhteellisen helppoa, mutta emme osanneet aavistaakaan kuinka kaupanteko etenisi. Laitoimme kotimme esille kiinteistövälittäjän verkkosivuille marraskuisena perjantaina ja kahden tunnin päästä meillä oli 84 yhteydenottoa. Kotimme oli myyty saman päivän iltana.

On selvää, että pystyimme hyödyntämään Kannustalon brandin ja oman näkemyksemme kauniista ja toimivasta kodista. Kaikki se mikä Kannustalon paketissa saattaa maksaa muutaman tuhat euroa kilpailijoita enemmän tuli takaisin korkojen kera. Olimme tehneet oikean valinnan valitessamme Kannustalon.

rauhala-pori-012

Uusia unelmia

Muuttopäätöksen myötä oli tehtävä päätös asumisesta uudella seudulla. Tontteja jo katseltiin, mutta silti enemmänkin oli sattumaa, että saimme tiedon Kangasalla myytävänä olevasta, etelään viettävästä tontista. Varasimme sen ja ostimme ensinäkemältä.

Uuden kodin suunnitteleminen onkin osoittautunut haasteelliseksi. Porin kotimme on ollut ja on edelleen unelmiemme talo, mutta toisaalta olemme ajatelleet vaihtoehtona yhteen tasoon rakennettavaa kotia. Sisustukseen haemme aavistuksen modernimpaa linjaa, ja ehkä myös jotain aasialaista tuulahdusta tulevan pienen perheenjäsenen synnyinmaan myötä.

Päärakennuksen suunnittelu on siis vielä kesken, mutta kahdesta asiasta olemme varmoja – rakennamme Kannustalon ja tällä kertaa rakennamme myös pihasaunan. Unelma elää.

Haluamme kiittää Kannustaloa kaikesta siitä inhimillisyydestä, jolla koteja rakennatte. On hienoa olla mukana.
Tarina jatkuu. Tällä hetkellä perhe asuu kolmannessa rakentamassaan Kannustalossa,

rauhala-pori-002