alatalo-016

Unelmamme asettui luonnon keskelle

'Asuimme jonkin aikaa Helsingin keskustassa, mutta pian harrastimme sunnuntaisin asunto- ja tontti-ilmoitusten lukemista. Autoomme kertyi tuhansia kilometrejä etsiessämme unelmakotia. Tavoittamattomana haaveena oli kivinavetta järvenrannalla, se ei ehkä toteutunut, mutta saimme tilalle jotain yhtä hyvää. Sipoon kurkipariskunta ja mäyräperhe ovat saaneet meistä uudet naapurit. Ihmetys on ollut varmasti molemminpuolista.'

Koti suunniteltiin mittatilaustyönä perheen toiveiden ja tontin vaatimusten mukaan. Toimitustavaksi valittiin räätälöity talopakettitoimitus, josta yhteistyökumppanit jatkoivat rakentamista.

Meidän perhe

Olemme molemmat kotoisin pieniltä paikkakunnilta, mutta työmme toi meidät keskelle Helsingin kiireistä elämänmenoa. Olemme aina tottuneet tekemään päämääriemme eteen kovasti töitä. Elämämme etenikin pitkään opiskeluiden ja työn sulavassa sekamelskassa.

Olen aina halunnut toimia luovassa ammatissa ja estetiikan tavoittelu on aina ollut osa minua. Opiskelupaikkaa valitessa sattuma puuttui peliin ja löysin itseni opiskelemasta tv-tuottajaksi Tampereella, vaikka minut oli hyväksytty Yhdysvaltoihin sisustussuunnittelija koulutukseen. Nyt olen ehtinyt toimia noin 14 vuotta tv-mainoselokuvien parissa, jossa olen päässyt toteuttamaan itseäni ensin kuvausjärjestäjänä ja stailistina ja myöhemmin tuottajan haastavassa työssä. Kiinnostus sisustamiseen on kuitenkin kulkenut työni rinnalla ja yöpöydältä on aina löytynyt pinoittain sisustuskirjoja ja lehtiä.

alatalo-001

alatalo-004

Vesa on urheillut koko ikänsä, mutta ilmailu on kuitenkin aina haukannut suurimman osan ajankäytöstä. Vesa onkin toiminut ilmailun parissa melkein koko työikänsä. Lentäjän työ tuntuu edelleen haastavalta ja mielenkiintoiselta, vaikka se vie usein pitkäksi aikaa pois perheen parista. Meidän perheen silmäteränä on häärännyt vuoden verran energinen Helmi-tyttö. Kotimme ehti valmistua mukavasti ennen kuin Helmi ilmoitti tulostaan.

Tontin metsästys kesti kauan

Tontin etsiminen pääkaupunkiseudulta on välillä kuin kadonneen aarteen metsästystä. Meidänkin prosessiin vierähti viisi pitkää vuotta. Kun vihdoin löysimme unelmiemme tontin Sipoon kumpuilevasta maisemasta jouduin muutaman kerran tulemaan sydäntalvella istumaan kannonnokkaan tänne keskelle ei mitään. Olin varma, että kesällä viihtyisin varmasti, mutta entä sitten kun syksyn pimeys alkaa syleilemään ja lähimpien naapureiden valoja joutuu etsimällä etsimään.

Kun olimme päätöksemme tehneet, emme ole joutuneet sitä myöskään katumaan. Olemme sopeutuneet hyvin avoimen kirkkaan tähtitaivaan alle. Olohuoneemme ikkunasta avautuvat näkymät saavat hengityksen salpautumaan ja tutuiksi ovat tulleet myös pelloilla vilistävät jänikset, ketut ja hirvipariskunta.

alatalo-015

TALOIDEAT TULIVAT NOPEASTI

Tonttimme rakennuslupa oli umpeutumassa kun ostimme tontin, joten meidän piti toimittaa kuntaan lupa-anomukset piirustuksineen parissa kuukaudessa. Menimme samana keväänä naimisiin 15 vuoden yhteiselon jälkeen. Lisäksi mieheni vaihtoi työpaikkaa, joten noina parina kuukautena ehti tapahtua paljon. Olimme ideoineet tulevan talon jo useaan kertaan, joten paperille luonnostelu kävi helposti. Tiesimme kaikki ne perusratkaisut ja tunnelman, joita kotiimme halusimme.

Lähdimme liikkeelle pohjaratkaisusta. Mahdollisimman paljon avaraa tilaa ja vähemmän tavaraa, tilan harmoniaa. Koti, josta puuttuu turhat rönsyt. Mietimme myös taloa ulkoapäin, neliöt hyötykäyttöön, energiataloudellisesti linjakkaat muodot, ei ylimääräisiä erkkereitä. Kuistit päätettiin lasittaa vasta myöhemmin. Halusimme luoda kodistamme tilan, jossa koko perhe voi tehdä asioita yhtä aikaa niin että kaikille välittyy läsnäolon tunne, vaikka olisikin keskittynyt omaan työhönsä.

alatalo-003

alatalo-005

KUKA RAKENTAISI TALOMME

Pidimme rakentamisen kriteerinä sitä, että materiaalin pitää olla hyvää – emme halunneet rakentaa mitään pahvitaloa. Kotimme pitää seistä samoilla kivijaloilla oman elinikämme ja sen jälkeenkin. Halusimme myös laadukkaan talotoimittajan. Loppusuoralla vaihtoehtoina meillä oli Kannustalo ja ruotsalainen talonmyyjä, joka olisi toimittanut talon avaimet käteen periaatteella. Päädyimme lopulta Kannustaloon, sillä tiesimme, että asiat elävät vielä rakentamisen aikana ja urakoimalla itse pystyi vaikuttamaan vielä rakentamisen lopputulokseen. Talomme piirrettiin Kannustaloilla lopulliseen muotoon nopeassa muutaman viikon aikataulussa toiveidemme mukaisesti ja olemme olleet lopputulokseen todella tyytyväisiä.

alatalo-009

alatalo-010

Koska arvostamme laatua korkealle päätimme teettää rakennustyöt alan ammattilaisilla. Urakoitsijamme Marko Oksasen kautta opimme, että hyvään lopputulokseen rakentamisessa vaikuttaa ammattilaisten keskinäinen vuorovaikutus ja aikataulut. Kannattaa palkata töihin sellaiset rakentajat, joiden keskinäiset henkilökemiat toimii. Homma etenee, kun ihmiset pitävät toisistaan. Keskityimme rakentamisessa omiin vahvuuksiin: suunnitteluun ja kokonaisprojektin hallintaan. Itse tekemällä meidän perhe ei olisi saavuttanut parasta mahdollista lopputulosta, joten homman jättäminen ammattilaisille ei kaduta.

LUONNON YKSILÖLLISET SISUSTUSRATKAISUT

Ikkunoiden takana avautuva luonto on kuin suuri taidenäyttely, joka vaihtuu aina vuodenaikojen mukaan. Siitä nousevat myös monet kotimme sisäpintojen sävyt. Harmonisuus, itämaisuus ja Feng Shuin mukainen ajattelu ovat luoneet peruslogiikan sisustukseen, vaikka olemmekin antaneet maalaisjärjen sanella kotimme lopulliset sisustusratkaisut. Tällä hetkellä tosin yksivuotias Helmi sanelee paljon kodin arjen järjestystä ja tällä hetkellä rönsyily on sallittu esteetikonkin kotona.

alatalo-008

alatalo-007

alatalo-006

Yhtenä pääperiaatteena läpi koko rakentamisprosessin olivat meidän näköisemme, yksilölliset sisustusratkaisut. Halusimme asioita, joita ei saa kaupasta ja siksi olemme teettäneet paljon kiintokalusteista yksityiskohtiin puusepällä. Olemme varanneet sisustuksen viimeistelyyn paljon aikaa, sillä haluamme teetättää loputkin puusepäntyöt ilman lainasumman kasvattamista. Talon kaikki puusepäntyöt; mm. keittiö, rappuset, säilytysjärjestelmät ja osa huonekaluista ovat Veijon Verstaan käsialaa. Oli todella onni löytää mainio puuseppä joka vaivatta toteutti piirustuksemme ja suunnitelmamme mukaisesti kalusteet. Vaikka talomme on ollut valmis jo kaksi vuotta, niin sisustaminen jatkuu edelleen, kun on hetken asunut kodissa on helppo muokata viimeisetkin yksityiskohdat toimivaksi. Tosin meidän perheessä sisustaminen ei lopu koskaan, mutta peruslinjat säilyvät, pienillä asioilla voidaan helposti irrotella.

Talomme sisustuksen luonne ja sävymaailma saivat osittain muotonsa olohuoneen marmoritakan hankinnasta. Aivan alussa emme olleet ajatelleet näin koristeellista takkaa, mutta pidämme ajatuksesta, että aidot materiaalit kestävät aikaa. Käytössä syntyneet naarmut ja ajan patina vain lisäävät niiden ajattomuutta. Lattia ja seinien lopulliset värit rakennettiin näiden elementtien ympärille.

alatalo-011

alatalo-012

PALAAMINEN NUORUUDEN UNELMAAN

Vaikka uusi kotimme ryhdikäs Kannustalo seisoo luonnon helmassa maaseudun rauhassa, silti varsinaiset työmme ovat ihmisten keskellä pääkaupunkiseudulla. Meille kummallekin on kuitenkin avautunut elämään jotakin uutta muuttomme myötä. Vesa on alkanut harrastamaan enduroa, ajamiseen tarvittavat maastot kun alkavat täällä melkein oman kodin nurkalta. Minulle aikoinaan taakse jäänyt sisustajan ammatti on avautunut ikään kuin itsestään omaa Kannustaloa rakentaessa. Kotimme on toiminut käyntikorttinani ja olen saanut asiakkaakseni ihania perheitä joiden kotiunelmia voin toteuttaa tekemällä sisustajan töitä osa-aikaisesti omassa yrityksessäni tuottajan työni ohella. Nyt minulla on mahdollisuus hyödyntää mainosmaailmasta ammennettua tietotaitoa mm. valaistuksesta ja materiaaleista, yhdistettynä intohimooni sisustamiseen, taloudellista näkemystä unohtamatta.

alatalo-013

ARVOSTUS OMAA KOTIA KOHDEN KASVOI

Koko rakentamisajan 10 kk asuimme vuokralla pienessä puulämmitteisessä mummonmökissä ilman mukavuuksia. Suihkuhuoneessa oli talvella +8 astetta lämmintä. Asuimme niin askeettisesti kuin vain pääkaupunkiseudulla voi. Opimme, että kun jostakin luopuu niin jotakin saa. Säästetyt vuokrarahat sijoitettiin uuteen kotiin tarkasti. ensimmäinen budjettimme raapusteltiin post-it lappuihin. Lapuista huolimatta budjettimme piti loppuun asti. Epätoivoisimpia hetkiä rakentamisessa koin silloin kun tulin pitkältä työmatkalta Lapista väsyneenä ja suuntasin vielä rakennuksille merkitsemään valojen paikkoja. Seisoessani korkeilla tikkailla yöllä alueelle tuli sähkökatkos. Silloin tuntui pienen hetken todella kurjalta. Onneksi näitä hetkiä ei meidän rakentamisen aikana ollut kovin montaa. Sitäkin enemmän saimme nauttia rakentamisen aiheuttamasta positiivisesta kierteestä elämässämme ja rakennustalkoista hyvien ystävien seurassa, jotka välillä keskittyivät enemmän grillin lämpimänä pitämiseen!

alatalo-017

alatalo-002

Pimentyvässä yössä, tähtien loisteessa ja uudessa kodissamme olemme löytäneet elämäämme monia kadoksissa olevia asioita. Olemme myös miettineet ajankäyttöämme, luovuimme televisiosta ja ennen kaikkea vietämme aikaa silmäterän – Helmin kanssa, joka varmasti on saanut rakkauden sisustamiseen jo äidinmaidossaan.