TEKSTI Jutta Rissanen KUVAT Paula Osenius

Villa Solstrand

Pohdinnoissa oli aluksi keittiöremontti, joka kasvoi pikkuhiljaa kokonaiseksi uuden talon rakennusprojektiksi! Nyt lasten muutettua omilleen kodiksi haluttiin kaikki unelmat täyttävä talo, jossa voitaisiin asua vielä eläkeiässäkin. Täydellinen lopputulos ja aikataulussa valmistuminen taattiin valitsemalla Kannustalon Muuttovalmis-toimitus.

Vanhan talon remonttihaaveista alkanut unelmointi uudesta kodista meren rannalla ja lopulta rakentajiksi ryhtyminen oli 50+ ikäisille pariskunnalle suoranainen hyppy tuntemattomaan. Kummallakaan ei ollut aiempaa kokemusta kodin rakentamisesta, toki tuttavapiirin kokemuksista oli kuultu paljon ja remonttiakin oli sekä kotona että mökillä tehty. Talon saaminen muuttovalmiina olikin reunaehto, mistä ei haluttu joustaa lainkaan.

Tontti perheellä oli jo valmiina ja se helpotti alkuasetelmia paljon. Merenrannalla, Sipoossa oleva maa-alue oli pääosin toiminut sukulaisten autojen säilytyspaikkana ennen venematkaa mökille saareen. Tosin lähtötilanteessa tontti oli täynnä risukkoa ja sekametsää, tontin parhaita puolia, merellisen rantaviivan ohella, pystyttiin tuolloin vain arvailemaan.

Riittävästä aikaa päätöksenteolle…

Kun esipäätös rakentamisesta oli tehty, ryhdyttiin etenemään varovasti. Kiirettä ei haluttu pitää, nyt vasta tunnusteltiin, olisiko pariskunnasta rakennuttajiksi, mitä tällainen projekti tulisi lopulta maksamaan, saataisiinko kodista juuri toiveiden mukainen…kysymyksiä ja kauhukuviakin epäonnistumisista välkkyi mielessä paljon.

Ensimmäinen konkreettinen askel eteenpäin otettiin tammikuisena talvipäivänä ystävien keittiönpöydän ääressä, jossa paperille piirreltiin pohjahahmotelmia, kartoitettiin tarpeita ja niitä asumisen unelmia. Sivusilmällä samalla vilkuiltiin netistä talovalmistajien tarjontaa ja yksi mieleenpainuvimmista kohteista oli Kannustalojen Villa Aawa, joka toimi esikuvana myös tässä kodissa.

Samana keväänä päästiin vielä Villa Aawan talonäyttöön – talo oli yhtä ihana kuin kuvista oli nähty! Vasta kesälomien jälkeen päätettiin rohkaistua ja pyytää talotarjous Kannustalolta, sillä pelkkä tarjoushan ei vielä sido mihinkään.

Omat hahmotelmat annettiin Kannustalolle ja heidän luottorakennusarkkitehdilleen, Villa Aawankin suunnitelleelle, Tiina Pyykölle silmäiltäväksi.

Tiina oivalsi heti talon idean ja viimeisteli pohjapiirroksen toimivaksi kokonaisuudeksi. Koti oli kahden aikuisen yksikerroksinen koti, johon haluttiin avaruutta ja suuria ikkunoita. Kokonaisuuden toivottiin olevan lämminhenkinen, mutta tyylikkään moderni-ilmeinen ja riittävän yksinkertainen, ettei se veisi huomiota tärkeimmästä eli merimaisemasta. Neliömäärä talossa saisi pysyä hillittynä, yhteen tasoon sijoitettuna ja extra korkealla huonekorkeudella pienikin määrä neliöitä tuntuisi avaralta.

Pyykön suunnitelmien perusteella annettu tarjous olikin yllättävän kohtuullinen. Seuraavaksi ystävät saivat lukea Facebook-päivityksestä elokuun lopussa, että nyt on aika kilistellä shampanjalla – perhe oli allekirjoittaneet sopimuksen ja projekti nykäistiin virallisesti käyntiin.

…Ja riittävästi aikaa suunnittelulle

Sopimuksen jälkeen hahmoteltiin aikataulu: suunnittelua loppuvuosi, rakennuslupa sisään, tontin puut nurin vuoden vaihteessa ennen syvää lumipeitettä, heti rakennusluvan saamisen jälkeen maatyöt keväällä ja lopulta kesän kynnyksellä talon runko tontille. Taloa tehtäisiin
pitkälti paikan päällä, sillä viimeiset kolme kilometriä tiestä oli yhtä kapeaa kiemuraa. Syksyllä kuultiin, että ennen haja-asutusalueena ollut alue on päätetty liittää kunnallisiin palveluihin, ja tieto oli suoranainen onnenkantamoinen!

Samaan aikaan pohdittiin sopivia kiintokalusteita, lattiamateriaaleja, laattoja ja maaleja Kannustalon Muuttovalmis-valikoimista.

Tämä aika tuntui erityisen stressaavalta, sillä suuria päätöksiä täytyi tehdä paljon. Koska edellisestä, vanhan kodin remontoinnista oli jo sen verran aikaa, tuntuivat modernit materiaalit, uudet tekniset sovellukset ja niiden suomat mahdollisuudet välillä utopialta.

Keittiö ja kosteiden tilojen kalusteet, kuten kaikki muutkin säilytyskalusteet, tulivat muuttovalmis-sopimuksella Topi-Keittiöiden kautta, jossa istuttiin useampikin ilta miettimässä eri tuotteiden yhteensopivuutta ja pohtimassa mekanismien toiminnallisuuksia.

Ennen viimeisiä sisustuspäätöksiä pariskunta tapasi vielä sisustuskonsultaatiossa Helena Karihtalan, jonka avulla ajatukset saatiin lopullisen selviksi ja valinnat määriteltyä tehtaalle vielä ennen joulua.

Syksyn alkajaisiksi uusi koti

Talon runko saapui kesän kynnyksellä ja sen jälkeen pariskunta vetäytyi lomien ajaksi mökille saareen. Välillä käytiin tietysti kurkistelemassa ihastuneena miten työt etenevät.

Kannustalon Tiina Pyykkö oli ollut talon asemoinnissa tontille tarkka. Suunnitelmien mukaan varsinaisen asuinrakennuksen ja viereen rakennettavan varasto/autotallin väliin jäisi leveä katettu kaistale, josta kotiin tullessa näkyy meri. Toden totta, kun talo ja autotalli yhdessä täyttävät tontin lähes kokonaan leveyssuunnassa, on etu- ja takapihan välinen kuilu mainio ratkaisu.

Lokakuun lopussa päästiin sitten muuttamaan uuteen kotiin. Tässä vaiheessa elämää perhe halusi karsia kaikki turhat tavarat, joten muutto oli oikeastaan kuin uusi luku elämässä. Kun kodissa on nyt asuttu ensimmäinen talvi ja kevät, voi tehdä jo välitilinpäätöksen. Pariskunta on sitä mieltä, että hyppy uuteen kannatti. Riittävän pitkä suunnittelu- ja kypsyttelyaika takasi lopputuloksen, joka tuntuu kaikin puolin omanlaiselta. Pidempi työmatkakin korvautuu joka ilta, kun saunan lauteilta saa tuijotella lempimaisemaa, merenlahtea.

Harmaja 133

Avarassa kolmen makuuhuoneen kodissa huomio kiinnittyy isoon oleskelutilaan, joka aukeaa heti sisäänkäynnistä.

Tutustu

Virtuaalikierros

Tutustu perheen kotiin virtuaalisesti!

Astu sisään

Rakentajatarinoita

Lue lisää asiakkaidemme rakentajatarinoita.

Selaa tarinoita