Juhani Melenderin taidetta

Kannustalon messukohteissa

Juhani Melender aloitti maalaamisen vasta aikuisena, vaikka oli aina innostunut taiteesta ja sen tekemisestä. Hän työskenteli kirjapainoalalla yli 30 vuotta ja aloitti varsinaisen uransa taidemaalarina 1990-luvun alussa sairastuttuaan alle 50-vuotiaana. Juhani oli tuottelias ja innostunut konkretismin taitaja. Hänen abstraktin taiteen kokoelmansa on ainutlaatuinen ja monipuolinen.

Vielä 80-vuotiaana Juhani maalasi kuukaudessa pari–kolme uutta taulua. Työhuoneen seinät ja lattiat täyttyivät tauluista ja varastossa oli iso määrä lisää. Juhani tunnettiin erityisen taitavana sommittelijana ja värien käyttäjänä. Hänen tapansa oli tehdä tarkkaa ja selkeää viivaa. Teokset ovat aina harmonisia, vaikka niissä saattaa olla paljon erilaisia sävyjä ja kuvioita.

– Valitsin teokset messukohteeseen intuitiolla, sillä isäni teoksista löytyy usein jotain mikä sopii mihin tahansa sisustukseen, kertoo Juhanin tytär Anne Melender.

Juhani Melender menehtyi kesäkuun alussa, joitakin päiviä sen jälkeen kun Loviisan asuntomessukodit oli sisustettu ja taulut ripustettu seinille. Taiteilijan tyttärenä Annella oli varma näkemys siitä mihin taulut sijoitetaan. Taulun paikkoja ei tarvinnut mittailla, vaan naulat iskettiin paikoilleen silmämääräisesti ja taulut ripustettiin seinille – juuri oikeille paikoilleen.

VASEN: Juhani Melender työhuoneessaan Kokkolassa 2014 (kuva: Jaanis Kerkis). OIKEA: Juhani Melenderin töitä oli ensimmäisen kerran esillä Kannustalon messutalo Pohjanmaassa Seinäjoella kesällä 2016.