Kodin pintamateriaalit

Päivä päivältä talomme alkaa näyttää valmiimmalta. Varsinkin nyt, kun viimeisetkin isommat pintamateriaalit eli lattiat on asennettu. Listat vielä puuttuvat, mutta nekin laitetaan pian paikoilleen. Pintamateriaalivalinnat teimme hyvissä ajoin rakentamisprojektin alkuvaiheessa – käytännössä siis silloin, kun tontillamme ei ollut vielä talosta tietoakaan. Tuntuikin hyvältä päästä edistämään projektia suunnittelulla ja tekemään kaikessa rauhassa valintoja juuri siinä vaiheessa, kun työmaa ei ollut vielä käynnistynyt.

Kannustalon muuttovalmiin talopaketin yhtenä etuna on tapaaminen sisustussuunnittelija Helena Karihtalan kanssa. Meidän projektissamme tapaaminen järjestettiin Kannustalon sisustusstudiolla Espoossa. Tämä etu onkin aivan mainio, sillä vaikka itsellä olisi selkeä käsitys kodin sisustuksesta, pystyy pienimmätkin yksityiskohdat viilaamaan ammattilaisen kanssa kuntoon. Ja mikäli omaa näkemystä talon sisustusratkaisuista ei olisi, erilaisia ideoita ja vaihtoehtoja olisi varmasti saatavilla.

Meidän kotimme värimaailma on selkeä ja yksinkertainen: valkoista, mustaa ja harmaan eri sävyjä. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta näissäkin väreissä on paljon sävyeroja ja pohdintaa esimerkiksi siitä, taittaako jokin väri keltaiseen vai ruskeaan, on helpompaa tehdä ammattilaisen kanssa. Ammattilaisella on harjaantunut silmä katsomaan, mitkä sävyt sopivat toisiinsa ja mitkä taas saavat tilan näyttämään ei-toivotulta.

Ennen tapaamista olimme puhuneet Helenan kanssa puhelimessa ja lähettäneet sähköpostitse hänelle toiveitamme ja ajatuksiamme tulevan sisustuksemme suhteen. Meillä oli selkeänä mielessä tulevan kotimme värimaailman lisäksi pintamateriaalien tyyli. Saimme Helenalta vahvistusta ajatuksillemme ja hän saikin nopeasti kiinni toiveistamme, ehdottaen meille sopivia materiaaleja. Helenan rautaisesta ammattitaidosta oli paljon hyötyä valintoja tehdessämme.

Deco Grey-värikartan tummanharmaa sävy 1925 keittiön seinässä.

Lähdimme pintamateriaalivalinnoissa käytännöllisyys edellä. Lattiamateriaaliksi kuiviin tiloihin valitsimme kestävän ja helppohoitoisen laminaatin. Meille on ehtinyt vuosien aikana kertyä kokemusta monenlaisista lattioista ja niiden kokemusten avulla päätös uuden kodin lattiasta oli helppo.

Meillä on paljon lattiapinta-alaa ja halusimme löytää lattian, jossa hinta ei huimaisi päätä. Lattia joutuu meillä kovaan käyttöön, joten sen täytyy olla kestävä ja helppohoitoinen. Toivoimme löytävämme hieman leveämpää lankkumaista laminaattia, jollaista olikin Kannustalon sisustusstudiolla nähtävillä.

Valitsimme vaalean, hieman harmahtavan Pergonin laminaatin. Sen lupaillaan kestävän erinomaisesti arjen kovaa kulutusta ja AquaSafe-teknologian ansiosta myös vedenkestävyys pitäisi olla erittäin hyvää. Nämä ovat tärkeitä ominaisuuksia perheessämme. Takuuta tällä lattialla on 25 vuotta ja meillä lattiat pääsevätkin todelliseen kestävyystestiin ensimmäisistä päivistä alkaen.

Portaiden väriksi valitsimme mustan, jonka normaalin kiiltoasteen pienensimme siten, että väri on lähes mattamusta. Portaat ovat meillä keskeisellä paikalla keittiöstä, olohuoneesta ja eteisestä katsottuna, joten oli hyvä päästä mallailemaan portaiden näytepalaa sekä valitsemaamme lattiaan että seiniin sisustusstudiolla käydessämme. Olimme ajatelleet haluavamme valkoiset portaat, mutta näytepaloja mallaillessamme huomasimme, ettei kyseinen valkoinen sopinut muiden materiaaliemme kanssa toivotulla tavalla yhteen.

Wc:n Oregon -laatta värissä antrasiitti. Kylpyhuoneen marmorivalkoinen seinälaatta, musta lattialaatta, mustakarminen suihkuseinä ja hyllyt.

Meille valikoitui koko alakerran laatoitettuihin tiloihin tummanharmaa 45 x 45 cm kokoinen keraaminen laatta. Tykästyimme suureen eläväpintaiseen laattaan ja päädyimmekin Helenan ehdotuksesta laatoittamaan koko alakerran WC:n seinät ja lattian sillä, samoin kuin pukuhuoneen ja pesuhuoneenkin. Eteisessä tätä samaista laattaa on 16 neliömetrin verran. Yhtenäisen laatoituksen ansiosta näiden lähekkäin sijaitsevien tilojen ilme pysyy rauhallisena.

Yläkertaan valitsimme sekä kodinhoitohuoneen että kylpyhuoneen lattialle 10 x 10 cm kokoista mattamustaa laattaa, joka näyttäytyy tietyssä valossa tummanharmaana. Kylpyhuoneen seinille halusimme marmorinvalkoiset laatat raikastamaan tummaa lattiaa. Kattoon valitsimme valkoiseksi sävytettyä kuusipaneelia. Meille on tulossa mattamustat suihkut ja hanat, joiden kanssa raikas valkoinen sopii hyvin yhteen.

Tikkurilan valkoinen ja Pergon Siberian Oak -laminaatti.

Sisäseinissä meillä on värinä Tikkurilan valkoinen. Se on sävyltään pehmeänvalkoinen ja sopii listavalkoisten ovien ja listojen kanssa yhteen saumattomasti. Olikin yllätys, kuinka monta eri valkoisen sävyä on olemassa – ja miten ihmeessä niistä voisi valita juuri omaan kotiin sopivan? Onneksi Helena oli suurena apuna pähkäilyssä ja hänen kokemukseensa luottaen valitsimme meille sopivan valkoisen sävyn, joka onkin osoittautunut nappivalinnaksi.

Aivan kaikkia seiniä emme halunneet valkoiseksi. Leffahuoneen, kodinhoitohuoneen ja yhden makuuhuoneen väriksi valitsimme Tikkurilan Deco Grey -värikartalta kauniin harmaan. Kodinhoitohuoneessa seinät on maalattu Tikkurilan mattapintaisella lujamaalilla kosteuden kestävyyden vuoksi. Lastenhuoneissa on myös tapettiseinät lasten toivomilla teemoilla.

Keittiössä meillä ei ole yläkaappeja ollenkaan ja halusimmekin keittiön seinästä näyttävän. Seinä on maalattu Tikkurilan Deco Grey -kartan tummanharmaalla lujamaalilla ja päälle tulee vielä mikrosementtikäsittely, jonka ansiosta seinä kestää kosteutta hyvin. Toiveenamme on saada betonimainen, rouhea seinäpinta. Mikrosementtipinnoite on vielä laittamatta, mutta sekin laitetaan lähipäivinä.

Deco Grey -värikartan sävy 1923. Tikkurilan valkoinen.

Käynnistä Kannustalon sisustusstudiolla jäi todella hyvä mieli. Saimme laadukkaat ja meille sopivat materiaalit, eikä lisähintaa muutostöille juurikaan tullut. Kannustalon valikoimissa edullisimmatkin tuotteet vaikuttivat meidän silmiimme niin laadukkailta, että pintamateriaalien vuoksi budjettia ei todellakaan ole välttämätöntä nostaa. Oli hienoa kuulla arvostamaltamme ammattilaiselta, että meille on rakentumassa toimiva ja kauniin harmoninen koti. Joskus lapsiperheen arjen kaaoksessa harmonia tuntuu olevan hyvin kaukainen käsite, mutta huolella mietityt omaan kotiin sopivat sisustusvalinnat voivat parhaimmillaan rauhoittaa kaaosta ja tehdä arjesta toimivampaa. Onneksi on olemassa ammattilaisia, joiden puoleen voi kääntyä näissäkin asioissa.

Koti Paloheinässä

Tätä blogia kirjoittavat Jenna, 31, ja Jukka, 33, Oksaharju, jotka rakennuttavat itse suunnittelemaansa Kannustaloa Helsingin Paloheinään. Neljä lasta, koira, harrastukset ja työt pitävät perheen liikkeessä, mutta taloprojektille täydellinen aika on juuri nyt.

Katso kaikki postaukset