Viimeisen kuukauden TO DO -lista

Talon luovutukseen on enää kuukausi aikaa. Sopimuksen tekovaiheessa sovimme luovutuspäiväksi 19. huhtikuuta. Onneksemme nyt näyttää siltä, että päivämäärä pitää hyvin ja talo on viimeistään silloin valmis. Kuukausi on siis vielä aikaa saattaa valmiiksi kaikki työt, mitkä ovat vielä talolla kesken.

Jonkin verran hidastetta projektin loppusuoralle on tuonut portaiden viivästyminen alkuperäisestä suunnitelmasta. Käytännössä porrastoimitus on siirtynyt projektin sisäisessä aikataulussa alun perin suunniteltua myöhempään vaiheeseen eli itse projektin kokonaiskesto ei ole muuttunut.

Muilta osin talon rakentaminen on edennyt oikein hyvässä tahdissa. Portaat saapuvat talolle näillä näkymin huhtikuun ensimmäisellä viikolla, jolloin toivottavasti lähes kaikki alla olevan listan mukaiset muutkin asiat ovat jo valmiina.

Lattia- ja kattolistojen sekä valokatkaisijoiden ja pistokerasioiden asentamisen jälkeen valtaosa huoneista on valmiina. Asennusta odottavat vielä suihkut, hanat ja seinä-wc:t. Saunassa riittää vielä hieman lauteiden, kiukaan ja valaistuksen asennustöitä.

Viimeisen kuukauden TO DO -lista näyttää siis tältä:

 • portaiden asentaminen
 • lattia- ja kattolistojen asentaminen loppuun
 • väliovien ja ulko-oven asentaminen paikoilleen
 • LVI-kalusteiden asentaminen
 • saunan rakentamisen viimeisteleminen
 • kiintokalusteiden asennuksen viimeisteleminen
 • valaisimien asentaminen sisälle ja ulos
 • vesipostien asentaminen ulkoseiniin

Tekemistä siis edelleen riittää, mutta ammattitaitoinen työporukka varmasti osaa aikatauluttaa työnsä siten, ettei merkittäviä viivästyksiä tule ja talon luovutuspäivään mennessä jokainen työvaihe on valmis. Muuttopäivän olemme kaavailleet koittavan hyvin pian talon luovutuksen jälkeen, joten aikataulussa on tärkeää pysyä – rakentamisaikaisen tilapäisasuntomme vuokrasopimus päättyy ensi kuun aikana. To do -listaa katsellessa muuttovalmiin talon rakennuttajana meidän ei onneksi tarvitse olla kauhuissamme työn määrästä, sillä ainuttakaan listan asiaa emme tee itse. Sen sijaan oma TO DO -listamme voisi näyttää tältä:

 • loppusiivoukseen valmistautuminen
 • sopimuksen läpikäyminen ja huolehtiminen siitä, että omat vastuualueet on hoidettu
 • jokaisen paikan tarkastaminen talolla huolellisesti

Nyt siis käynnistyy viimeinen kuukautemme rakennuttajina. Sitten raksaelämä vaihtuu omakotitaloelämään. Sitä onkin odotettu! Toiveet arjen helpottumisesta sopivien tilojen ansiosta ovat korkealla. Pienessä ja ahtaassa vuokra-asunnossa asuminen suuren perheen kesken on vaatinut veronsa meiltä kaikilta.

Muuton jälkeen jatkuvat pihatyöt, joita odotammekin innolla. Pihan kivetyksen tulee tekemään paikallinen yritys ja tämän jälkeen saamme koota pihaan yhden pienimpien lasten eniten odottamasta asiasta: leikkimökin. Meille tulee Kannustalon iso moderni leikkimökki ja takapihan kallioiden päälle on tulossa Kannustalon laavu. Etupihalle säilytyspaikaksi hankimme Kannustalon Valkoinen Harmaja polkupyörä-jätekatoksen ja Valkoinen Harmaja pihakaapin isompana versiona. Pihanrakennuksemme lopputulokseen palaamme myöhemmin, sillä jatkamme blogia vielä sisäänmuuttomme jälkeenkin.

Omaan listaamme voisi vielä lisätä, että ”ei stressiä”. Vastaava työnjohtajamme on jo aikatauluttanut itselleen tarkastuskierroksen talolle ja sisäänmuuttoa varten tehtävän katselmuksen. Siten projekti on etenemässä maaliin sujuvasti ilman tarvetta stressata kaikkien asioiden osalta itse.

Rakennuttaminen on ollut ainutkertaista aikaa, jota varmaan jossain vaiheessa tulee ikävöityä. Onhan tämä ollut hienoa seurata oman unelman toteutumista ruutupaperiversiosta oikeaksi taloksi, meidän kodiksemme. Päällimmäisinä tunteina ovat onnellisuus, kiitollisuus ja sopivalla tavalla virinnyt pieni jännitys – ja nämä samat tunteet ovat seuranneet läpi raksa-ajan. Kiitos tähänastisesta onnistumisesta kuuluu ensisijaisesti Kannustalolle, joka on hoitanut kunnialla rakennusprojektimme sen ensihetkistä jo lähes maaliin asti, täysin aikataulussa ja juuri niin laadukkaasti kuin alkujaan ajattelimmekin.

Koti Paloheinässä

Tätä blogia kirjoittavat Jenna, 31, ja Jukka, 33, Oksaharju, jotka rakennuttavat itse suunnittelemaansa Kannustaloa Helsingin Paloheinään. Neljä lasta, koira, harrastukset ja työt pitävät perheen liikkeessä, mutta taloprojektille täydellinen aika on juuri nyt.

Katso kaikki postaukset