EI VARAA VIRHEISIIN

Työstäni on ollut paljon hyötyä tässä rakennusprojektissa. Vaikka en olekaan projektipäällikkö ammatiltani, olen joutunut tekemään paljon aikatauluttamista filmiprojekteissa. Pilvillä ei ole työnsä takia mahdollisuutta hoitaa arkisin rakentamiseen liittyviä käytännön asioita. Kaikki yhteydenotot, palaverit, tapaamiset ja muut on hoidettava arkipäivinä työpäivän aikana, ja olen pystynyt järjestelemään omia aikataulujani. Materiaali- ja muiden tilausten tekeminen sekä niiden aikatauluttaminen on ollut vastuullani. Ihmettelen välillä, miten ihmeessä kaikki on hoitunut ilman aiempaa kokemusta.

Kun olimme tehneet rakentamiseen ja sisustamiseen liittyvät päätökset, käytimme paljon aikaa selvittääksemme, mitä kannattaa tilata, mistä ja milloin. Kartoitimme muun muassa Black Fridayt, Cyber Mondayt ja niissä olevat tarjoukset, ja seurasimme niitä aktiivisesti. Säästimme siinä tuhansia euroja.

Rakennusprojektin aikataulu ja eteneminen on täytynyt pitää koko ajan mielessä. Olen selvittänyt toimitusaikoja, ja miettinyt mitä rakennustyömaalle voidaan tilata ja milloin. Korona on pidentänyt toimitusaikoja ja rakennusmateriaalien hinnat ovat myös nousseet. Myyjät yrittävät käyttää sitä myös myyntikikkana, että pian tulee hinnankorotuksia.

Pisin toimitusaika on ollut 16 viikkoa, kun tilasimme 270 senttiä korkeat ääntä eristävät, karmittomat erikoisovet tyttöjen huoneisiin ja vessaan. Kun oven magneettilukko menee kiinni, oven lehdistä laskeutuu kynnys, joka eristää ääntä vielä paremmin. Hintaa niille tuli kymmenkertaisesti normaaleihin sisäoviin verrattuna. Huomasimme myöhemmin, että lähes kaikki valitsemamme materiaalit: katot, vinyylikorkkilattia ja ovet, ovat akustoivaa, ääniystävällistä materiaalia, jotka lisäävät asumismukavuutta.

Avoimen keittiö-olohuone-ruokailutilan kattoon ja joihinkin seiniin halusimme akustoivan rimapaneelin. Muihin huoneisiin tulee akustoiva stretch-katto. Ensimmäinen ajatuksemme oli käyttää tanskalaisen WoodUppin rimapaneelia, ja tilasimme sieltä mallipalan. Sen jälkeen löysin latvialaisen yrityksen, josta saimme kaikista heidän puupuristeesta valmistetuista malleistaan näytepalat. WoodUp oli laadultaan vähän parempi, mutta visuaalisesti nämä kaksi vaihtoehtoa näyttivät melko samanlaisilta. Otimme riskin ja tilasimme rimapaneelit Latviasta. Säästimme tällä päätöksellä huimat 16 000 euroa. 

Rimapaneeli ja stretch-katto parantavat tilojen akustiikkaa todella paljon

Olimme miettineet talon budjetin etukäteen suurin piirtein, emmekä edes ole yrittäneet säästää siinä. Joihinkin asioihin käytämme enemmän ja toisiin taas vähemmän rahaa kuin mitä olimme budjetoineet. Nyt haluamme toteuttaa kaikki unelmat, kun siihen kerran on mahdollisuus. Silti saan välillä paniikkeja budjetista. Olen pitänyt koko projektin ajan excel-taulukkoa kuluista, mutta niiden hahmottamisessa on auttanut paljon myös intuitio. Vaikka rakentamisen aikana on tullut yllätyksiä, niin projekti on pysynyt aika hyvin budjetissa. Olen vaatinut kaikilta urakoitsijoilta jonkunlaisen hintahaitarin tehtävistä töistä, etteivät laskujen loppusummat pääse yllättämään.

Heti alusta lähtien listasimme kaiken, mitä aioimme tilata ja määrittelimme niille maksimihinnan. Nyt enää pieniä asioita, kuten vessapaperitelineet, on ostamatta. Kaikelle tälle tilpehöörille laskin könttähintoja. Olin kuitenkin tutkinut tarkkaan hintoja, ja tiesin suurin piirtein mitä ne maksavat.

Remppasimme edellisen kotimme lattiasta kattoon, se oli meille hyvä harjoitus. Viime metreillä tässä rakennusprojektissa päätimme kuitenkin käyttää ammattilaisia osa-alueissa, jotka olimme alunperin ajatelleet tehdä itse. Yleisilmeelle on tärkeää, että esimerkiksi seinät on tasoitettu ja maalattu hyvin. Varsinkin kun kotiimme tulee paljon epäsuoraa valoa, joka paljastaa kaikki epätasaisuudet seinissä. Kannustalo teki seinät levyvalmiiksi, sen jälkeen teetämme seinä- ja lattiapinnat ja kalusteasennukset omilla urakoitsijoillamme. Lopuksi Kannustalon asentajat hoitavat vielä lvi- ja sähköasennukset. Yhteistyö ja kommunikointi on tärkeää, tiedon täytyy kulkea molempiin suuntiin ettei tule virheitä.

Välillä on ollut raskasta, kun rakentaminen on vienyt paljon aikaa ja voimia, ja samanaikaisesti on ollut isoja työprojekteja, joissa on ollut tiukat aikataulut. Olen tuntenut kovaa painetta siitä, että missään ei ole varaa tehdä virheitä. Rakennuksella kaikki menee hurjaa vauhtia eteenpäin. Välillä olen ajanut pari kolmekin kertaa päivässä edestakaisin Helsingistä Sipooseen rakennustyömaalle hoitamaan asioita. Vaikka toisinaan on ollut todella hektistä, on se samalla ollut meidän pelastuksemme. Kun viime kesänä oli kaikkein kurjimmat fiilikset niin rakentaminen piti meidät pinnalla. Se oli hyvä tapa purkaa suruamme. Projektit tontilla, esimerkiksi puiden kaataminen, oli hyvä pakokeino oikeasta elämästä.

Emme oikein aina vieläkään ymmärrä, että tämä talo on meidän. Into pirskahtelee, kun tajuamme, että tämä kaikki on oikeasti totta. Olemme päättäneet, että kun pääsemme muuttamaan uuteen kotiin, on aika pitää kunnon bileet.

Saunan tehosteseinä on valmistunut ❤️ se on täydellinen ja sopii todella hyvin. 

Seinä on @jukolaind lastu

SISUSTA ITSE -TOIMITUS LYHYESTI

  • Valitse ja räätälöi mieleisesi talomalli.
  • Rakennamme talosi sisäpinnat levyvalmiiksi ja valamme lattiat. Ulkopinnoilta rakennamme talon valmiiksi.
  • Huolehdimme talotekniikasta.
  • Teet itse talon pinta- ja sisustustyöt sekä kalustehankinnat.
  • Hintoihin lisättävä mm. rahtikulut, tontti, liittymät ja maatyöt. Katso tarkempi toimitussisältö.

KENELLE SISUSTA ITSE -TOIMITUS SOPII?

Sisusta itse -talotoimitus on paras vaihtoehto rakentajille, jotka haluavat osallistua talon sisäpintojen rakentamiseen ja tehdä talon pintavalinnat itse oman maun ja aikataulun mukaan.

LUE LISÄÄ

LATO 150

Perheen koti perustuu Lato 150 -malliin.

 

Tutustu tästä