TEKSTI Minna Juti KUVAT Kristiina Hemminki

Aivan täydellinen Rauhala virittäytyy jouluun

Kolmas kerta toden sanoo. Kun Sassa ja Joni Suna rakensivat kolmannen yhteisen talonsa, he valitsivat Kannustalon Rauhalan. – Tässä kodissa emme muuttaisi mitään, he sanovat tyytyväisinä valmistellessaan kotiaan jouluun.

On aivan mahdoton sanoa, mihin vuodenaikaan Sunan perheen kaunis kotitalo Varkaudessa on parhaimmillaan.

Näin joulun aikaan Kannustalon isoikkunainen ja mansardikattoinen Rauhala on kuin valaistu lyhty valkoisessa maisemassa.

Kesällä sama talo tuntuu olevan yhtä ympäröivän luonnon kanssa. Talon pitkä sivu on Haukivedelle päin. Maisema avautuu isoista ikkunoista talon koko mitalta keittiöstä, olo- ja vierashuoneesta. Pariovet vievät olohuoneesta terassille, jonne kesällä on helppo pujahtaa aamukahville. Terasseja koko talossa on lähes sadan neliön verran.

”Parasta meillä on valoisuus”, sanoo Sassa Suna.

”Ikkunoita on niin paljon, että talvipäivinäkin valo ulottuu sisälle”, hän jatkaa.

aivan-taydellinen-rauhala-joulu-7

Sassalle ja hänen miehelleen Joni Sunalle valkoiseksi maalattu Rauhala on jo peräti kolmas yhdessä rakennettu talo. Muuttomatkaa kolmen talon välille Varkauden Lehtoniemessä ei ole kuitenkaan kertynyt kuin korkeintaan kilometri.

”Ensimmäisen talon rakensimme 2006, kun esikoisemme Siiri oli vauva. Talo oli puolitoistakerroksinen, ja huomasimme pian, että pienen lapsen kanssa yläkerta jäi hyvin vähälle käytölle. Koska myös naapuritontti oli meidän, päätimme suunnitella sille yksikerroksisen talon, jossa ei ollut hukkaneliöitä. Se valmistui 2011”, Sassa ja Joni kertovat.

Kun perhe sen jälkeen pian kasvoi kahdella pojalla, Sunat alkoivat kaivata lisää tilaa. Uusi tontti löytyi taas Lehtoniemestä, nyt aivan rannan tuntumasta.

”Olimme jo aiemmin tutustuneet Kannustalon talomalleihin. Vihervaara kiinnosti silloin, kun suunnittelimme yksikerroksista kotiamme. Nyt houkutteli ajatus mansardikatosta”, Sassa muistelee.

Kolmannen talon suunnittelu sai vauhtia, kun talo numero kaksi meni vauhdikkaasti kaupaksi.

”Onneksi tiesimme, mitä halusimme. Kahden talon rakentaminen ja niissä asuminen oli osoittanut, mitä tarvitsemme. Kun olimme yhteydessä Kannustalon myyjään, osasimme kertoa tarkasti toiveemme. Talon suunnittelu kävi rivakasti”, Sunat sanovat.

Mallistosta löytyi hieman yli 200-neliöinen, kaksikerroksinen Rauhala, jota muokattiin Sunien toiveiden mukaisesti. Talo sai lisää pituutta ja leveyttä. Siihen suunniteltiin myös lisää seinänkorkuisia ikkunoita. Talon asuinpinta-alaksi tuli 234 neliötä ja yläkerran makuuhuoneisiin riittävästi kokoa kasvavien lasten tarpeisiin.

aivan-taydellinen-rauhala-joulu-5

Rauhalan rakentaminen alkoi syksyllä 2015. Joni teki talon perustus- ja pohjatyöt, ja Kannustalon porukka toi tontille seinäelementit ja pystytti ne. Sen jälkeen Joni teki seuraavat kuukaudet pitkää päivää, sillä hän rakensi talon lähes kokonaan yksin.

”Sassa suunnitteli kiinteän sisustuksen ja hoiti materiaalihankinnat, minä toteutin”, hän sanoo.

Parin yhteistyö sujui sutjakasti, sillä perhe muutti uuteen kotiin jo yhdeksän kuukauden kuluttua kesäkuussa 2016.

Sassa on ollut aina kiinnostunut sisustamisesta. Nyt hänellä oli tavoitteena selkeys ja se, että kaikki ratkaisut kestäisivät aikaa.

”Uudet, modernit sisustusideat ovat kyllä ihania, mutta monet niistä jäävät pintailmiöiksi ja menevät pian pois muodista. Hain kotoisaa selkeyttä, ja yhdistelin vähän talonpoikaisuutta ja industrialismia”, Sassa sanoo.

Tyyli näkyy muun muassa keittiössä. Valkoiset kaapistot saavat ryhtiä mustista kivipinnoista. Mustat, näyttävät valaisimet tuovat tilaan tehdasmaista rosoa.

”Jokaisessa talossamme on ollut Topi-Keittiön kaapistot. Tällä kertaa valitsin jopa saman ovimallin kuin edellisessä talossamme”, Sassa kertoo.

Keittiössä on saarekkeen lisäksi yli viisi metriä työtilaa ja paljon kaappeja, sillä niitä tarvitaan isossa perheessä.

Olohuoneen sisustamista Sassa kertoo pohtineensa paljon.

”Olohuone on tilana kaunis, ja on aivan ihanaa, että siitä avautuvat pariovet terassille. Huoneen sisustamista on kuitenkin vaikeuttanut se, että siinä ei ole yhtään ehjää seinää”, hän sanoo.

Tila tulee kuitenkin pian oikeuksiinsa, kun Siiri pääsee ripille ensi kesänä ja hänelle järjestetään isot juhlat.

Sunat ovat myös jouluihmisiä.

”Jouluna on mukava tunnelmoida. Pidän leipomisesta ja koristelen kotia mielelläni. Sanon helposti, että teen sen lasten takia, mutta nautin siitä myös itse. Joulu on myös yhdessä olon aikaa”, Sassa sanoo.

Perhe on juuri palannut lomalta Floridasta. Amerikassa joulua koristellaan runsaasti, ja sen innoittamana Sassa toi matkalta uusia koristeita kuuseen ja neljä uutta pähkinänsärkijähahmoa jo ennestään isoon kokoelmaansa.

Joni ja Sassa ovat molemmat kolmanteen taloonsa tyytyväisiä.

”Tässä talossa en muuttaisi mitään”, Sassa sanoo.

Siitä huolimatta hän tunnustaa kysyneensä Jonilta puolisen vuotta sitten, että mitä tämä sanoisi, jos talolle löytyisi ostaja. Joni vastasi Sassalle heti, ettei tämä voi kysyä asiaa tosissaan.

Mutta Sassa on iskenyt silmänsä Kannustalon Latoon. Sen suoralinjaisuus, valoisuus ja moderni tyyli pyörivät hänen mielessään ja houkuttelevat pohtimaan uusia sisustusratkaisuja.

Jäämme odottelemaan, miten Sassan ja Jonin käy.

aivan-taydellinen-rauhala-joulu-25

Lisää kuvia