10 vinkkiä, joilla onnistut oman kotisi suunnit­telussa

Oman Kodin rakentaminen on yksi elämän suurimmista päätöksistä. Siksi hyvän ennakkosuunnittelun merkitystä ei voi olla korostamatta. Vanha sanonta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, pätee erityisesti rakentamiseen. Suunnitteluvaiheessa lyödään myös lukkoon valtaosa rakentamisen kokonaiskustannuksista. Nämä vinkit auttavat sinua välttämään rakentamisen karikkoja:

  1. Mieti miten te arkena toimitte, mille asioille tarvitsette tilaa tai toimivan ratkaisun. Miten asutte viiden, kymmenen tai viidentoista vuoden päästä? Mistä olet valmis tinkimään, jos on pakko? Katsele myytävien asuntojen pohjapiirustuksia. Haastattele kaikki mahdolliset ystävät ja kysele heidän toimivista ja toimimattomista ratkaisuista. Kun päättänyt ja tietää mitä tahtoo, niin silloin löytää keinot niiden järkevään ja turvalliseen toteutukseen ja jättää sellaiset vastaukset kuten ei kannata, ei onnistu, aivan hullua -kommentit omaan arvoonsa.
  2. Suunnittelun tärkeys. Kaikki se tiedonkeruu, esityö, selvittely, kysely, vertailu, joka nurkan omaksuminen ennen kuin ne ovat konkreettisia, niiden ”näkeminen ja tunteminen” on ehdottomasti tärkeintä ja eniten aikaa vievää.
  3. Putkimiehen ja sähkömiehen kommentit pohjapiirustuksesta suunnitteluvaiheessa.
  4. Tee tiukka budjetti, näin pienikin ylitys tuntuu tappiolta, vaikka oikeasti ei vielä olisikaan piru merrassa – ja pysyt paremmin ruodussa.
  5. Kunnon rakennusmestarista/valvojasta kannattaa maksaa enemmän. Varsinkin ensikertalaiselle rakentajalle osaavan ammattilaisen tietotaito on korvaamatonta. Yleensä hän osaa myös suositella sopivia työmiehiä.
  6. Sisustussuunnittelija on parempi ottaa mukaan projektin alkuvaiheissa kuin murehtia jälkeenpäin.
  7. Harkitut sisustusmateriaalivalinnat. Vaikka päätös olisi jo tehty, mieti kaikki vielä ainakin kerran läpi. Ja aina kun mahdollista, hanki/lainaa näytepala raksalle. Sisustusliikkeessä tuote voi näyttää valaistuksenkin takia aivan erilaiselta kuin lopullisessa ympäristössään.
  8. Ammattitaitoiset työntekijät. Referenssit pöytään, kemiat kohdalleen ja aina kun on kysyttävää kysyy, vaatii, väittelee. Ammattiylpeä ihminen ei muutu tai karkaa vaikeuksien edessä. Jos rakennat itse, valitse sellaiset urakoitsijat, joilla ei ole mitään sitä vastaan ja joilta voi kysyä neuvoa tarvittaessa.
  9. Tekninen tila ja kodinhoitohuone. Mieti tarkkaan, minkä kokoisen teknisen tilan haluat ja onko oikea paikka khh:n yhteydessä vai omana, erillisenä tilanaan. Kodinhoitohuone ei ole koskaan liian suuri!
  10. Pikkuasioita sähköistykseen liittyen: Kattovalaisimien paikat kannattaa miettiä ja merkata tarkoin. Ne pitää sattua juuri oikeille kohti. Pistorasioita kannattaa mieluummin olla reilusti.