VAPAUS

Kannustalon uusi Vapaus-talomallisto on suunniteltu erityisesti heille, joille tilojen esteettömyys on tärkeää. Talomalliston mitoituksessa on huomioitu eri tavoin liikkuvien ihmisten tarpeet ja liikkumiseen tarvittavien apuvälineiden käyttö. Mallistoa suunnitellessamme olemme erityisesti ajatelleet perheitä, joissa lapset ovat muuttaneet kotoa ja nyt on aika rakentaa koti kahdelle aikuiselle, loppuelämää varten. Esteetön Vapaus-talomalli sopii hyvin myös esimerkiksi lapsiperheelle tai perheelle, jolla on lemmikkieläimiä. Sen ratkaisut helpottavat monella tavalla lapsi- ja lemmikkiperheen arkea.

Löysitkö sopivan talomallin?

Kiitos palautteestasi! Voit antaa lisätietoa alapuolella.

Tutustu Vapaus-mallistoon

Kannustalolla olemme kiinnittäneet huomiota siihen, että esteettömien omakotitalojen kysyntä on kasvanut. Eri tavoin vammautuneille henkilöille rakennetun ympäristön esteettömyys on ensiarvoisen tärkeää, jotta heillä on mahdollisuus hyvään elämänlaatuun.

Myös väestön ikääntymisen myötä tarve esteettömille asunnoille kasvaa. Vuoteen 2030 mennessä Suomessa tarvittaisiin jo miljoona esteetöntä kotia. Toimintakykyiset, ikääntyvät ihmiset haluavat asua omissa kodeissaan mahdollisimman pitkään.

Esteetön Vapaus-talomallisto sopii yhtä hyvin kaikille, riippumatta iästä tai tavasta liikkua ja toimia. Hyvin suunnitellussa esteettömässä ympäristössä on kaikilla yhdenvertaiset mahdollisuudet asua, tehdä töitä, opiskella ja harrastaa.

Onko esteetön rakentaminen kalliimpaa?

Usein ajatellaan, että esteettömän talomallin rakentaminen on huomattavasti kalliimpaa verrattuna normaaliin rakentamiseen. Toki käyttäjän omatoimisuutta tukevat apuvälineet ja varusteet maksavat, mutta esteettömyys on investointi, mikä lisää mahdollisuuksia liikkua ja toimia aktiivisesti ja sitä kautta myös parantaa elämänlaatua.

Kun esteettömyys huomioidaan jo uudisrakentamisvaiheessa, esteetön rakentaminen on vain 1–2 % kalliimpaa normirakentamiseen verrattuna.

Vapaus-malliston lähtökohtana on luoda Kannustalon suosituimmista pohjaratkaisuista entistä esteettömämpiä

Mitä ottaa huomioon suunnittelussa?

Esteettömyys kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa, sillä seinärakenteiden vahvistaminen apuvälineitä varten, tilojen avartaminen väliseiniä poistamalla ja oviaukkojen suurentaminen jälkikäteen voi olla hankalaa ja kallista.

Kannustalon arkkitehdit ovat apunasi koko suunnitteluvaiheen ajan. Suunnittelutiimissämme on vahvaa erityisosaamista esteettömän talon suunnittelusta. Yhdessä toteutamme unelmiesi ja tarpeidesi mukaisen kodin.

Näin suunnittelemme sinulle esteettömän kodin

Useimpia Kannustalon talomallistojen tyyppimalleja voidaan muokata esteettömiksi. Halutessasi Arkkitehtipalvelumme suunnittelee esteettömän kodin myös täysin räätälöidysti mittatilaustyönä toiveittesi ja tarpeittesi mukaan. Saat tarkempaa tietoa alueesi Kannustalo-myyjältä. Olethan yhteydessä! Aloitetaan esteettömän kotisi suunnittelu.

Kuinka esteetön talomalli eroaa muista tarjolla olevista talomalleista?

Esteetön Vapaus-talomalli on peruslähtökohdiltaan selkeämpi ja avarampi kuin normaali talo, jolloin myös käytännöllisyys kasvaa. Se tarkoittaa muun muassa leveämpiä ovia, tilavampia kulkuväyliä ja loivempia luiskia. Yleensä muodoltaan neliömäinen huone on liikuntaesteisen kannalta helpompi kalustaa kuin pitkänomainen. Huoneissa on pystyttävä kääntymään pyörätuolilla.

Sopiiko esteetön talomalli sellaisenaan erilaisten asukkaiden tarpeisiin?

Tarpeet ovat yksilöllisiä – esimerkiksi liikkumisen tilan tarve sekä mahdollisen apuvälineen ja avustajan vaatima tilan tarve. Me Kannustalolla kartoitamme muun muassa näitä asioita heti suunnittelun alusta lähtien, räätälöimme talomallin huomioiden asukkaan toiveet ja hänelle parhaiten toimivan kodin edellytykset.

Miksi esteettömään talomalliin kannattaa panostaa?

Esteetön omakotitalo palvelee asukastaan elinkaaren eri vaiheissa. Esteettömäksi suunniteltu talomalli on turvallinen ja toimiva kaikille. Se vähentää muutostöiden tarvetta esimerkiksi asukkaiden ikääntyessä. Myös esteettömän talon jälleenmyyntiarvo on parempi.

Kodin on tarkoitus mahdollistaa asukkaalleen hyvä ja mahdollisimman itsenäinen elämä

Kestävää ja pitkäaikaista käyttöä edistää se, että esteettömät tilat ovat muunneltavissa. Tällöin tilat joustavat asukkaiden tarpeiden mukaan.

riikka matilainen

Millaista osaamista Kannustalolla on esteettömästä rakentamisesta?

Kannustalon arkkitehtisuunnittelija Riikka Matilainen on syventynyt esteettömään rakentamiseen suorittaessaan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Lisäksi hän on käynyt esteettömyyskoulutuksen. Tarvittaessa teemme yhteistyötä myös Invalidiliiton kanssa.

Kulkureitit ja rampit

Suunnittelemme ja toteutamme kulkureitit ja rampit aina tontin vaatimusten ja asiakkaan tarpeiden mukaan yksilöllisesti.

Lisätietoa kotihissistä

Kotihissi kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa seuraavista syistä:

  • Jos omakotitalo on useammassa kerroksessa, liikkuminen kerrosten välillä helpottuu, alkaen muutosta.
  • Jos oleskelu- ja ruokailutilat ovat yläkerrassa, ruokaostokset on helpompi kuljettaa yläkertaan. Jos taas makuuhuoneet ovat yläkerrassa ja kodinhoitohuone alakerrassa helpottaa hissi pyykkihuoltoa.
  • Ison omakotitalon toiseen päähän voi rakentaa portaat ja toiseen hissin.
  • Huomioidaan vieraat, joille liikkuminen on haasteellista.
  • Pienelle ja ahtaalle tontille voi rakentaa kaksikerroksisen esteettömän talon.
  • Hissin rakentaminen tilavaraukseen on myöhemmin mahdollista ja helposti toteutettavissa.

Hissin asennusaika on noin yksi viikko, kun hissille vapaa tila on olemassa ja välipohja on helposti purettavissa.

Mistä Vapaus-malliston nimi tulee?

Malliston nimi valittiin Invalidiliiton ja Kannustalon järjestämän nimikilpailun vastauksista, kiitos kaikille osallistujille! Nimiehdotuksia tuli yli 500, Vapaus-nimeä ehdotettiin kolmanneksi eniten. Vapaus kuvastaa tilaratkaisujen ja kodin suunnittelun kautta muodostuvaa vapautta asua omassa, itselle sopivassa kodissa.

Suosittelemme esteetöntä kotia, kun on aika rakentaa koti kahdelle aikuiselle, loppuelämää varten

Esteettömässä rakentamisessa otetaan huomioon muun muassa seuraavat seikat:

Kalusteet ja ulottuvuus

  • Kaapit sokkelittomia, pyörätuolista ulottuminen helpompaa
  • Alta avoimeen saarekkeeseen jää jalkatilaa, saarekkeen alla liikuteltavia apupöytiä tai laatikostoja
  • Korkeussäädettävät kalusteet tai alas vedettävillä kaappimekanismeilla varustetut yläkaapit ovat melko hintavia, samoin tasot työtasonostimella. Edullisempana vaihtoehtona on korkeussäädettävien kalusteiden tilalle pidempi työtaso, jolloin ulottuvilla on enemmän säilytystilaa. Työpöytätason alapuolelle vetolaatikostoja, jotka ovat hyllykaappeja käytännöllisempiä
  • I- tai L-mallisessa keittiössä toiminnot saa suunniteltua järkevästi esteettömyyden huomioiden
  • Yhdistelmäuuni, jos kalusteet halutaan minimoida
  • Laatikkokylmälaitteet
  • Sivulle aukeava kalusteuuni
  • Korotetut kalusteet, joihin integroituna muun muassa astianpesukone
  • Pistorasioiden sijoittaminen

Tilankäyttö ja pintamateriaalit

  • Liukuovet ovat helppokulkuisia, eivätkä ovet käänny eteen
  • Riittävästi lasku- ja säilytystilaa kodinhoitohuoneessa ja keittiössä
  • Yleensä neliömäinen huone on liikuntaesteisen kannalta helpompi kalustaa kuin pitkänomainen
  • Turvalliset, kestävät ja helppohoitoiset asuintilat. Laatat esim. sopivan karheita, ei nastapintaisia keraamiikkalaattoja, joihin voi kertyä vettä ja aiheutuu liukastumisvaara
  • Esteettömän autopaikan saamiseksi on järkevää kytkeä autokatos talon yhteyteen
  • Terassin muoto vaikuttaa oleellisesti sen kalustettavuuteen, suositeltava vähimmäispinta-ala on 6-8 m2
  • Saunassa loivat portaat, tuki- ja suojakaiteet
  • Pesuhuoneen suihkutankoa voi käyttää tukikahvana

Muuta

  • Rakenteissa huomioitava apuvälineiden kiinnitys ja suuret pistemäiset kuormat
  • Luiskat
  • Oviaukkojen kynnyksettömyys

LVIS

  • Elektroniset hanat tarpeen mukaan
  • Lattiakaivot linjakaivoja, kaadot vain yhteen suuntaan. Lattia mahdollisimman tasainen ja helppo liikkua, etteivät apuvälineet keiku
  • Taloautomaatiota voidaan asentaa asukkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan Taloautomaatiolla voi seurata, ohjata ja valvoa esim. valaistusta, ilmanvaihtoa, sähkön ja veden käyttöä, viihdelaitteita ja turvatekniikkaa (palo, murto) myös etänä. Sopii myös taloihin, joissa on hybridijärjestelmä eli yhdistetään erilaisia lämmitysmuotoja. Järjestelmällä voidaan hyödyntää esimerkiksi aurinkokeräimillä saatavaa auringon lämpöenergiaa osana lämmitystä

Muita asumista helpottavia ratkaisuja:

  • Sähkötoimiset väliovet, jotka avautuvat napin painalluksella
  • Verhomoottoriohjaimet

Uusi Vapaus-mallisto nyt tilattavissa!

Tilaa esite