valkoinen_harmaja_paakuva

Valkoinen Harmaja

Vuosien haaveilu toteutui ja perhe viettää onnellista elämää valkoisessa Harmajassa. Koti on valoisa ja avara ja suunniteltu sillä mielellä, että tilat toimivat lapsiperheen arjessa.

Suvi ja Magnus ovat molemmat Kokkolasta kotoisin. Tavallinen tarina vei nuorenparin opiskeluiden ja töiden perässä Kokkolasta Vaasaan 1990-luvun lopulla. Vaasaan rakennettiin ensimmäinen oma talo ja sinne oli tarkoitus jäädä, 13 vuoden jälkeen mieli muuttui.

– Ei me oltu koskaan aiottu takaisin Kokkolaan tulla, mutta kun tuli nuo kaks pientä, ja valtaosa sukulaisista asui Kokkolassa, aloimme kaivata takaisin tänne, Suvi ja Magnus toteavat kuusivuotiasta Danielia ja nelivuotiasta Fionaa katsellen.

Suvi kertoo haaveilleensa valkoisesta Harmajasta jo silloin, kun he rakensivat Vaasaan vuonna 2007.

– Ensimmäinenkin talomme oli moderni ja aivan vitivalkoinen, ikkunanpuitteita myöten. Nyt toteutimme unelman ja rakensimme aidon Harmajan.

Nimensä mukaisesti Harmaja on totuttu näkemään useimmiten harmaana.

– Kyllä me mietittiin ihan tummanharmaatakin, mutta päädyimme kuitenkin valkoiseen. Valkoinen on ajaton.

Nelihenkisen perheen muutto ja oman kodin rakentaminen Kokkolaan sujui äärimmäisen jouhevasti. Kokkolan kaupungin mainostama ”tontti tiskiltä” -palvelu toimi moitteettomasti.

– Kun olimme allekirjoittaneet kauppakirjat Vaasassa talomme ostajan kanssa, laitoin samana iltana kaupungille netin kautta hakemuksen tästä tontista. Seuraavana aamuna puhelin soi, ja Haimakainen (tonttiteknikko Heikki Haimakainen) lupasi tontin. Kysyin vielä, että saako tontille rakentaa yksikerroksisen pulpettikaton kortteliin merkityn kaksikerroksisen sijaan. Haimakainen otti asian selvitykseen, jutteli Koivun (kaavoituspäällikkö Veli-Pekka Koivu) kanssa ja antoi luvan viisi minuuttia myöhemmin. Ainoastaan kattokaltevuutta piti hieman säätää alkuperäisistä suunnitelmista.

Niinpä perheellä oli toivomansa tontti takataskussaan jo heidän muuttaessaan takaisin Kokkolaan kesäkuussa 2010. Työasiatkin lutviutuivat hienosti, kun Magnus sai siirrettyä työpaikkansa konsernin sisällä Vaasasta Kokkolaan ja Suvi teki alussa etätöitä Vaasaan ja löysi sitten Kokkolasta uuden työpaikan.

Harmajapaketti saapui tontille lokakuun 2010 lopussa, aktiivista rakennusvaihetta kesti vajaat puoli vuotta ja uuteen kotiin perhe pääsi muuttamaan huhtikuussa 2011 Fionan juuri täytettyä kolme vuotta.

– Tässä rakennusprojektissa pääsin helpommalla kuin Vaasassa. Meillä oli timpuritiimi Sakari & Teemu, joka huolehti pystytyksestä, väliseinistä ja laatoituksesta. Minä olen tehnyt pintoja. Paklannut ja maalannut sekä vetänyt ilmanvaihdon. Erillisen saunarakennus rakennettiin pikkuhiljaa talon valmistumisen jälkeen.

Blogi seuraa elämää

Kokkolalaisen lapsiperheen elämällä on tuhansia seuraajia virtuaalimaailmassa. Suvi-äiti pitää erittäin suosittua Valkoinen Harmaja -blogia, jolla on runsaasti tykkääjiä myös Facebookissa.

– Pidin jo aiemmin muotiblogia, ja kun olimme aloittamassa rakennusprojektia, heräsi ajatus omasta raksablogista. Kaikki tutustumani raksablogit olivat aikalailla miesten pitämiä, minä halusin blogiini enemmän sisustuksellista näkökulmaa. Aikani ei riittänyt kahden blogin pitämiseen, joten keskityin kokonaan Valkoiseen Harmajaan. Akuutin raksavaiheen jälkeen blogi on keskittynyt entistä enemmän sisustamiseen, josta olenkin ollut aina kiinnostunut. Jo pikkutyttönä sisustin barbeilleni taloja.

– Suvin barbitavarat ovat edelleen varastossa, Magnus kuittaa vierestä.

– Me viihdymme ja vietämme paljon aikaa kotona, siksi haluamme myös panostaa kotiin. Jo opiskeluaikoina meillä oli aina sisustettu koti, tykkään laittaa kodin nätiksi ja laitan rahani ennemmin kotiin kuin vaikka kuntosalikorttiin tai golfiin.

Suvi seuraa aktiivisesti pohjoismaisia sisustuslehtiä ja varsinkin blogeja. Suosikki on ruotsalainen sisustussuunnittelija Lotta Agaton, joka pitää myös nettikauppaa ja vetää Beckmans Academin järjestämiä sisustuskursseja.

– Sellaiselle kurssille Suvi haluaisi lähteä heti, kun siihen on hyvät mahikset, Magnus toteaa ja Suvi vähän jarruttelee:

– Olisihan se mahtavaa, mutta sisustaminen on minulle kuitenkin vain harrastus. Eikä sinne noin vain mennä, kurssille pitää pyrkiä.
Omaan tyyliinsä Suvi suhtautuu rennosti.

– Tyylini on moderni ja ajaton, iloinen sekoitus designklassikoita, Ikea- ja kirppislöytöjä. Kun kodin yleisilme on ajaton, pienillä asioilla ja yksityiskohdilla saa helposti trendikkyyttä, Suvi linjaa.

Vielä yksi talo

Suvi ja Magnus haaveilevat rakentavansa joskus myöhemmin vielä yhden talon – jonnekin korpeen.

– Nyt halusimme rakentaa nimenomaan tänne, jotta lapsilla on kaverit, päiväkoti, koulu ja harrastukset lähellä. Kun lapset ovat kasvaneet isommiksi, voisimme rakentaa vielä yhden talon jonnekin syrjempään.

– Kotimme on suunniteltu sillä mielellä, että täällä viihdytään ja tilat toimivat meidän perheen arjessa. Meillä on esimerkiksi kaksi kylpyhuonetta, äidillä ja isällä omansa ja lapsilla omansa. Lapset saavat leikkiä vapaasti koko kodissa eikä vain omissa huoneissaan. Silti täytyy sanoa, että jos aloittaisimme nyt uuden rakennusprojektin, niin joitain asioita tekisimme toisin. Lastenhuoneet saisivat olla vielä suuremmat ja kun sisäkatosta on harjakorkeuteen vielä monta metriä, niin olisi sitä voinut jonkinlaisen parven ja käyttöullakonkin rakentaa, Suvi ja Magnus tuumaavat.

Suvi kertoo saaneensa blogin kautta paljon palautetta siitä, että ”kuinka lapsiperheen koti voi olla aina noin siisti”. Niksi on siinä, että äiti esittelee blogissaan kunnossa olevan paraatipuolen.

– Ei blogi kuvaa todellisuutta. Ei meidän talossa ole aina siistiä, on sukka- ja pyykkivuoria ja lasten leluja ympäriinsä. Usein viikonloppuaamuisin me vielä loikoillaan sängyssä, kun lapsilla on jo täydet leikit menossa, tänäänkin olohuone oli jo leluja täynnä meidän noustessamme ylös, Suvi naurahtaa leppoisana lauantai-iltapäivänä.

Musta sauna ja runsas piha

Perheen asuttua vuodenpäivät Harmajassaan, on sisällä ja erillisessä saunarakennuksessa kaikki tip-top. Pihalla riittää vielä paljon tehtävää.

– Perusajatus siitä, mitä pihalle haluamme, on jo olemassa, mutta kasvivalinnat ovat vielä tekemättä. Tavoitteena on, että modernin talon vastapainoksi pihastamme tulee runsas. Paljon suuria kasveja, valkoista ja vihreää. Tärkeää on, että piha on sellainen, jolla lasten on hyvä leikkiä.

Suvi odottaa nurmikkoa ja viimeisteltyjä kulkuväyliä, nyt ulkoa sisälle kulkeutuu paljon hiekkaa.

– Juuri tänään tyhjensin kurarallista liioittelematta puoli ämpäriä hiekkaa, Magnus vahvistaa.

Kontrastia valkoiselle Harmajalle antaa myös yksi kodin erikoisuus, erillinen saunarakennus, joka on sisältä hyvin tumma, suorastaan musta. Sisällä talossa ei saunaa ole ollenkaan.

– Meillä oli Vaasassa tosi pieni sauna, nyt halusin ison, Magnus perustelee.

Saunarakennuksessa on hulppea saunakamari, jossa takka loimottaa, jenkkijääkaappi seisoo nurkassa ja hifi-varustus on kunnossa. Vuodesohvan ansiosta saunarakennus palvelee tarvittaessa mainiosti myös vierashuoneena.

– Takka on samalla myös kiuas. Sauna lämpenee löylykuntoon yhdellä pesällisellä puolessa tunnissa, sitten tarvitsee vain muutaman kalikan ylläpitoon, ja kiuas on ison kivimassansa ansiosta löylykunnossa vielä puolitoistatuntia tulen sammumisen jälkeenkin.

Perheen lapset ovat selvästi saunafaneja ja lempparipaikka on porehtiva kylpyamme. Fiona on heti valmis kylpyyn isän esitellessä vielä kylmää saunaa, ja taitaisi se Danielillekin olla paikallaan, molemmilla on suut sokerissa ja leuat hillossa herkullisen munkkihetken jälkeen.

Blogia voit seurata osoitteessa:
valkoinenharmaja.fi

Katso HARMAJA 135B »

Lisää kuvia