Katsaus kiinto­kalusteisiin

Kotimme kiintokalusteet on nyt asennettu ja ne ovat pieniä viilauksia vaille valmiit. Asennuksessa kesti reilun viikon verran ja Puustellilta oli välillä kaksikin asentajaa yhtä aikaa työnteossa. Kotiimme on tulossa melko paljon kaappeja ja hommaan menikin muutama päivä kauemmin kuin alun perin oli arvioitu. Vielä täytyy sokkeleita kiinnitellä ja paria peiliä laskea alemmas – sitten työ on Puustellin osalta valmis.

Puustellin suunnittelukuva keittiöstä.

Kiintokalusteiden suunnittelua varten meille oli varattuna kaksi käyntiä Puustellin toimitiloihin. Ensimmäisellä kerralla oli tarkoituksena lyödä lukkoon LVIS-paikat ja tutustua yleisellä tasolla Puustellin mallistoon. Toisella kerralla oli tarkoituksena lukita kalustemateriaalit ja kalusteiden sijoittelu. Tämän jälkeen saimme laskelman muutoshinnasta omien valintojemme perusteella. Tässä vaiheessa olisi vielä voinut viilailla suunnitelmia omaan budjettiin sopivalla tavalla.

Varatuista ajoista käytimme vain toisen ja siitä yhdestä käynnistäkään emme tarvinneet koko aikaa. Saimme erittäin osaavaa palvelua, ja koska tiesimme tarkalleen, mitä tulevan kotimme sisustukselta toivomme, ei meidän tarvinnut pohtia eri vaihtoehtojen välillä. Saimmekin kehotuksen katsella Puustellin kuvastoa ennen tapaamisia ja miettiä valmiiksi värimaailmaa ja materiaaleja sekä käydä läpi vielä pohjapiirroksemme mukaisen kalustesuunnitelman.

Puustellin suunnittelukuva keittiöstä.

Kiintokalustevalinnoilla voi vaikuttaa merkittävästi talon kokonaishintalappuun ja Puustellista saimmekin selkeät hinnat kaikille eri vaihtoehdoille. Esimerkiksi aamiaiskaappien ja materiaalien suhteen oli suuria hintaeroja, kodinkoneista puhumattakaan. Suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä tarkasti, mitä toimintoja kaappeihin haluaa kätkeä ja paljonko säilytystilaa todellisuudessa tarvitsee. Me teimme konkreettisen pohjapiirroksen, missä huoneessa ja missä kaapissa säilytämme mitäkin. Paljonko tilaa tarvitsemme keittiössä astioille, paljonko eteisessämme on kenkiä säilytettävänä, missä säilytämme kausivaatteet ja varapeitot? Nyt kaikelle on suunniteltuna oma paikkansa.

Meille kiintokalusteiden suunnitteluun varatut ajat siis riittivät paremmin kuin hyvin. Vielä nyt kuukausien jälkeenkin suunnittelukäynnistä olemme edelleen saaneet hetkessä meitä palvelleen myyjän kiinni sähköpostitse ja puhelimitse. Suunnittelutapaamisen jälkeen saimme sähköpostiin luonnoskuvat, jotka hyväksyimme ja homma oli sillä selvä. Kun talo oli siinä vaiheessa, että kiintokalusteiden asennus oli ajankohtaista, tuli Puustellista henkilökuntaa vielä tarkistusmittaamaan kaikki paikat.

Puustellin suunnittelukuvat eteisestä.

Kalustesuunnittelussa lähdimme liikkeelle eteisestä, yhdestä meidän kotimme parhaiten onnistuneista tiloista. Eteisen seinustalla on neljän metrin mittainen kaapisto, jossa jokaiselle perheenjäsenelle on oma kaappi. Liukuovia emme tällä kertaa halunneet, sillä koimme ne aiemmassa kodissamme lasten kanssa hankaliksi. Ovet olivat useimmiten auki tai ihan ”väärin” aseteltu ja ainakin peiliovet likaantuivat päivittäin hurjaan kuntoon, kun niitä ulkoa tullessa kuraisilla kintailla ja sormilla auottiin. Katsotaan, toimisivatko nämä perinteisemmät ovet meidän arjessamme paremmin.

Eteisessä sijaitsee toinen vessamme, jossa on allaskalusteena mattavalkoinen pieni kaapisto. Valitsimme Puustellin valikoimista malja-altaan ja siihen sopivan Tapwellin mattamustan hanan bideesuihkulla. IDO:n seinäwc:tä ei ole vielä asennettu, mutta se varmasti sopii pelkistettyyn ilmeeseen hyvin.

Puustellin suunnittelukuva keittiöntasosta.

Keittiömme on I-mallinen avokeittiö. Halusimme mahdollisimman yksinkertaisen ja eleettömän keittiön, joka kuitenkin kätkisi suuren määrän käytännöllisiä toimintoja kaapiston sisään. Keittiöseinustamme on kuusi metriä pitkä ja sisältää aamiaiskaapin, kaksi korkeaa kaappia, jääkaapin, pakastimen, tiskikoneen, keittotason, altaan ja tason, jonka alle kätkeytyy muun muassa jätesäiliöt. Kaikki kodinkoneet ovat integroidut. Välitila ja koko seinusta saa vielä mikrosementtikäsittelyn ylleen. Valitsimme tasoon sopivan mustan ison tiskialtaan ja Tapwellin mattamustan keittiöhanan.

Olennaisena osana keittiötämme on saareke. Saarekkeeseen emme halunneet uunin lisäksi muita toimintoja, sillä haluamme pitää tason kokonaan ruokailua ja tarjoiluja varten. Vanhassa kodissamme oli saareke, jonka ääressä söimme aina aamiaiset, välipalat ja iltapalat. Se oli lempipaikkamme keittiössä. Kuitenkin tasolla oleva keittotaso oli monesti häiritsevä, sillä pieniä lapsia ei voinut jättää ruokailemaan keittotason ääreen hetkeksikään ilman vahtimista. Myös saarekkeelle kattaessa keittotason sijainti tuntui epäkäytännölliseltä, sillä tasolle ei saanut tarjoiluja hyvin laitettua keittotason ollessa tiellä. Me pidämme paljon juhlia joka vuosi ja tykkäämme kutsua läheisiä syömään ja kahville. Siksi on ihanaa, että saarekkeen saa kattaa kauniiksi kauttaaltaan, eikä tiskiallas tai keittotaso ole tiellä.

Saarekkeeseen meillä on sijoitettuna mattamusta Electroluxin uuni ja paljon laatikko- sekä kaappitilaa. Toiselle puolelle saareketta mahtuu hyvin viisi baarituolia. Saarekkeen taso, samoin kuin keittiöseinustan taso, on mustaa eläväpintaista laminaattia. Kolmessa aiemmassa kodissamme on ollut puutasot ja vaikka niitä ei kovin usein tarvitse käsitellä ja huoltaa, tuntuivat nekin kerrat vaivalloisilta.

Uudessa kodissa haluamme minimoida kaikki huoltotoimet, mitkä eivät ole välttämättömiä. Puu ei vain oikein kestä kauniina käytössämme, eikä sitten taas kivitasokaan tuntunut meille oikealta. Meillä on arjessakin käytössä lasiastiat, jotka menevät helposti rikki kolahtaessaan tai pudotessaan kivitasolle – tämän huomion teimme ystävän kodissa. Tästä syystä laattalattiakin oli ehdoton ei meidän keittiöömme. Vanhassa kodissamme laattalattialle hajosi lukematon määrä astioita, kun taas laminaattilattialle ei ole ainakaan toistaiseksi tainnut hajota mitään.

Kylpyhuone

Kodinhoitohuoneemme sijaitsee yläkerrassa aivan makuuhuoneiden yhteydessä. Kaappeja tilassa on 8,5 neliömetrin verran. Halusimme kodinhoitohuoneeseen riittävästi säilytystilaa kaikille kodin tekstiileille. Täällä on tarkoituksena säilyttää petivaatteet, varapeitot ja -tyynyt, pyyhkeet ja lastenvaatteista ne, jotka ovat isosisaruksilta jääneet odottamaan sopimista pienemmille. Myös siivouskaappi sijaitsee kodinhoitohuoneessa. Taso ja allas hanoineen on juuri samat kuin keittiössä.

Kodinhoitohuoneen ja makuuhuoneiden vieressä olevaa kylpyhuonetta käytämme varmasti päivittäin paljon. Toisin kuin alakerran WC:n ja pesuhuoneen tumma värimaailma, tästä tilasta halusimme valoisan ja raikkaan. Valitsimme tilaan valkoisten seinälaattojen kanssa sopivan valkoisen kaapiston. Mustakarminen suihkuseinä, musta suihku, musta hana bideellä ja musta lattia tuovat kivasti kontrastia puhtaanvalkoiselle. Allaskalusteeksi halusimme tilavan ja helppokäyttöisen laatikoston, jonne saisi kaikki tarpeelliset purkit ja purnukat sujuvasti järjestettyä. Lisäsäilytystilana meillä on molemmin puolin allasta pienet seinäkaapit.

Lastenhuone

Kodinhoitohuonetta on lähimpänä vanhempien makuuhuone, jossa on kaappitilaa yhden seinustan verran. Lastenhuoneissa on niukemmin kaappeja, mutta säilytystilaa on sen verran, että kaikki käytössä olevat lastenvaatteet mahtuvat hyvin kaappeihin. Kausivaatteet säilytämme lämpimässä varastossa, ja tarvittaessa lisäkaappitilaa löytyy kodinhoitohuoneen kaapeista.

Vaikka kuinka hyvin ennakoisi ja miettisi säilytystilojen tarpeen, voi silti tulla yllätyksiä muuttuvan elämäntilanteen myötä. Esimerkiksi harrastusvälineiden viemät tilat vaihtelevat hyvin paljon harrastuksesta riippuen. Kun korisharrastus vaatii kengät ja pallon, jääkiekkovarusteet taas vievät helposti kokonaisen kaapin verran tilaa. Säilytystiloja suunniteltaessa kannattaakin varata jonkinlaiset tilat myös mahdollisille tuleville harrastuksille, niin kaikki harrastusvaatteet ja -välineet eivät joudu lojumaan lattialla.

Koti Paloheinässä

Tätä blogia kirjoittavat Jenna, 31, ja Jukka, 33, Oksaharju, jotka rakennuttavat itse suunnittelemaansa Kannustaloa Helsingin Paloheinään. Neljä lasta, koira, harrastukset ja työt pitävät perheen liikkeessä, mutta taloprojektille täydellinen aika on juuri nyt.

Katso kaikki postaukset