Talokierros yläkerrassa

Viime viikolla esittelimme talon alakerran huoneet ja nyt käymme kierroksella yläkerrassa. Kaikki väliseinät on asennettu yläkertaan kuluneen viikon loppuun mennessä, joten huonejako on jo hyvin nähtävissä. Seuraavana on vuorossa yläkerran osalta sähkötöiden viimeistely ja sitten alkavatkin maalaustyöt. Kalusteasennukset on tarkoitus toteuttaa helmikuun aikana, minkä jälkeen yläkerran toiminnallisuudet hahmottuvat uudella tavalla.

Yläkerran pohjakuva.

Vietämme yläkerrassa varmasti paljon aikaa, sillä makuuhuoneet, kodinhoitohuone, kylpyhuone ja oleskeluaula sijaitsevat siellä. Koko taloa ja erityisesti yläkertaa suunnitellessamme pyrimme miettimään jo tulevia vuosia, kun lapset kasvavat ja heidän tarpeensa muuttuvat. Toiveenamme on, että tässä kodissa olisi toimivat ja käytännölliset tilat asumiseen koko sen ajan, kun lapsemme asuvat kotona. Siksi pohdimme tilojen muunneltavuutta ja erilaisia käyttötarkoituksia pitkälle tulevaisuuteen. Tästäkin syystä on hienoa, että muuttovalmiin talon pystyy nykyisin suunnittelemaan omien toiveiden pohjalta. Mikään valmis malli ei meitä niin hyvin palvelisi, kuin itse suunniteltu koti.

Esikoisemme on 11-vuotias ja kuopuksemme vasta 3-vuotias, joten asumiselta edellytetään hyvin erilaisia tarpeita jo ikienkin puolesta. Juuri nyt meillä ei ole välttämätöntä tarvetta olohuoneen lisäksi sekä yläkerran aulatilan oleskelualueelle että alakerran elokuvahuoneelle, mutta niiden merkitys kasvaa lasten kasvun myötä. Tulevaisuudessa meillä on useampi teini-ikäinen – toivottavasti kavereineen – ja siinä vaiheessa yhteisiä ajanviettotiloja alkaa arvostaa eri tavalla. Siihen asti elokuvahuone pystyy toimimaan ajan hengen mukaisesti etätyöskentelyhuoneena ja yläkerran oleskeluaula jumppa- ja leikkitilana.

Vaikka nyt pärjäämme mainiosti yhdellä suihkulla ja alakerran vierekkäiset suihkut ovat todennäköisesti lasten suosiossa, niin tulevaisuudessa on hyvä, että talossa on kaksi erillistä suihkutilaa. Teinit tuskin haluavat enää suihkutella samassa tilassa, vaan kaipaavat omaa rauhaa ja yksityisyyttä. Myös vaatesäilytys on huomioitu niin, että pienimpien lasten vaatteet mahtuvat kodinhoitohuoneeseen ja makuuhuoneen kaapit ovat lelusäilytystä varten. Kun lapset kasvavat, on heidän huoneessaan kuitenkin vaatekaapit ja he saavat rauhassa huolehtia omasta pukeutumisestaan. Sisustusta miettiessä kannattaakin ajatella nykyhetkeä pidemmälle sitä, millä tavoin arki säilyy toimivana esimerkiksi säilytystilojen ja niiden muunneltavuuden suhteen.

”TULEVAISUUDESSA MEILLÄ ON USEAMPI TEINI-IKÄINEN
– TOIVOTTAVASTI KAVEREINEEN –
JA SIINÄ VAIHEESSA YHTEISIÄ AJANVIETTOTILOJA ALKAA ARVOSTAA ERI TAVALLA”

Myös lasten erilaiset luonteet heijastuvat pohjaratkaisun lopputulokseen. Kaksi poikaamme ovat molemmat hyvin liikkuvaisia, vauhdikkaita ja aika äänekkäitäkin persoonia. Heillä on usein käynnissä futispelit tai painiottelut, joista syntyy vauhdin lisäksi paljon ääntä. Heitä yhdistää vahva kilpailuvietti ja erilaiset liikunnalliset kilpailut tarvitsevat tilaa ympärilleen. Myös melutaso on usein sitä luokkaa, että kahdesta kerroksesta tulee olemaan hyötyä ainakin siten, ettei koko perheen tarvitse kuunnella kovaäänistä menoa silloin, kun kaipaisi ympärilleen rauhaa.

Mahdollisuus jakaantua välillä eri tiloihin on meille tärkeä asia. Tällä hetkellä asumme väliaikaisesti asunnossa, jossa on yksi pienehkö olohuone ainoana yhteistilana. Siellä tapahtuu yhtä aikaa pienimmän lapsen legoleikit, poikien painiottelu, aikuisten etätyöt ja esikoisen videopuhelu kavereiden kanssa, tai parhaimmillaan etäviulutunti. Kärsivällisyyttä on koeteltu perheessämme, kun omaa tilaa ei löydy oikein kenellekään. Tämän vuoksi halusimme uuteen kotiin elokuvahuoneen hieman kuin toiseksi olohuoneeksi ja myös yläkerran aulatila on erinomainen lisä samaan tarkoitukseen.

”TOIVEENAMME ON, ETTÄ TÄSSÄ KODISSA OLISI TOIMIVAT JA KÄYTÄNNÖLLISET TILAT KOKO SEN AJAN, KUN LAPSEMME ASUVAT KOTONA. SIKSI POHDIMME TILOJEN MUUNNELTAVUUTTA JA ERILAISIA KÄYTTÖTARKOITUKSIA PITKÄLLE TULEVAISUUTEEN”

Portaikko eteisestä katsottuna.

Kulku yläkertaan tapahtuu eteisen aulatilasta. Halusimme suorat portaat ja kulkusuunnan olohuoneen sijasta eteiseen, jotta talon jokaisesta huoneesta olisi sujuva kulku pääsisäänkäynnille ja olohuone säilyisi rauhallisena yhdessäolon paikkana. Portaat ovat vielä tällä hetkellä rakennusaikaiset lautaportaat työmaan aikaista käyttöä varten. Lopulliset portaat meille asentaa Kannustalon yhteistyökumppani Hoviportaat helmikuussa, jolloin kerromme siitä lisää.

Yläkerran aula.

Portaiden yläpäästä alkaa noin 20 neliömetrin kokoinen aula. Aulasta on käynti kaikkiin yläkerran huoneisiin. Makuuhuoneet halusimme vierekkäin ja kodinhoitohuoneen lähelle makuuhuoneita, jotta pyykkien kuljettaminen kodinhoitohuoneen ja makuuhuoneiden välillä olisi mahdollisimman vaivatonta. Aulatilassa on runsaasti luonnonvaloa olohuoneen suurten ikkunoiden vuoksi.

Väliaikaisen puukaiteen tilalle on tulossa lasikaide, jotta luonnonvalon määrä maksimoituu. Tähän tilaan meillä on suunnitteilla puolapuut ja roikkumisrenkaat lapsille sekä erilaisia liikuntavälineitä. Omaa kotia suunnitellessa onkin ollut hienoa, että olemme saaneet suunnitella juuri meidän tarpeisiimme sopivat tilat. Nyt meillä on oma paikka suunniteltuna kaikille arjessa tärkeille asioille, kuten vaikka liikuntavälineille. Mahtavaa, että käsipainot ja hulavanteet eivät pyöri enää eteisen tai olohuoneen lattialla, vaan niille on oma tilansa yläkerran aulassa.

Jos joskus aulalle löytyy jumppahuonetta parempi käyttökohde, on tilasta helppoa muokata vaikkapa etätyöskentelyyn sopiva paikka. Sähkösuunnitelmaa tehdessämme huomioimme myös tv-pistokkeiden paikat molemmin puolin aulaa, vaikka juuri tällä hetkellä meillä ei ole tarkoituksena hankkia aulaan televisiota. Kannustalon työpäällikön aloitteesta päädyimme vahvistamaan kaksi aulan seinää, jotta ne kestäisivät puolapuut ja mahdollisen television seinäkiinnityksen. Näin tila on muunneltavissa eri tarkoituksiin.

”ON OLLUT HIENOA, ETTÄ OLEMME SAANEET SUUNNITELLA JUURI MEIDÄN TARPEISIIMME SOPIVAT TILAT”

Kylpyhuone.

Kylpyhuoneemme on kooltaan 5,5 neliömetriä. Suihkun vieressä on täyskorkea ikkuna, joka suuntautuu etelään. Siten luonnonvalo valaisee kylpyhuonetta alkuiltaan asti. Tätä kylpyhuonetta käytämme varmasti arjessa päivittäin ja alakerran suihkuja todennäköisesti harvemmin.

Kodinhoitohuone.

Kodinhoitohuone on kooltaan 10 neliömetriä. Myös siellä on täyskorkea ikkuna tuomassa luonnonvaloa, kuten saunaa lukuun ottamatta on jokaisessa huoneessamme. Kodinhoitohuoneeseen mahtuu ikkunan myötä yksi kaappi vähemmän, mutta luonnonvalo tekee tästäkin tilasta avaran ja viihtyisän. Luonnonvalon merkitystä ei voi liikaa korostaa.

Missään aiemmassa kodissa meillä ei ole ollut erillistä kodinhoitohuonetta ja tilan suunnittelu olikin kaikista huoneista haastavin. Muihin huoneisiin meillä oli selkeä näkemys siitä, mikä ratkaisu juuri meillä toimisi parhaiten, mutta kodinhoitohuoneesta ei ollut kertynyt kokemusta. Huoneesta tuleekin varsin yksinkertainen: paljon kaappi- ja kuivaustilaa, kodinkoneet vierekkäin, tilava allas ja helposti puhdistettavat pinnat ovat varmaankin toimiva yhdistelmä ison perheen pyykkihuollossa. Kaikki kiintokalusteet meille tulee Puustellista ja saimmekin hyviä neuvoja kodinhoitohuoneeseen liittyen, kun kävimme kalustesuunnittelupalaverissa heidän toimitiloissaan.

”KODINHOITOHUONEESEEN MAHTUU IKKUNAN MYÖTÄ YKSI KAAPPI VÄHEMMÄN, MUTTA LUONNONVALO TEKEE TILASTA AVARAN JA VIIHTYISÄN. LUONNONVALON MERKITYSTÄ EI VOI LIIKAA KOROSTAA”

Ovi makuuhuoneesta parvekkeelle.

Kodinhoitohuoneen vieressä on aikuisten makuuhuone. Kokoa huoneella on 16 neliömetriä ja mukavana lisänä on parveke. Parveke suuntautuu länteen, joten siellä on mahdollisuus viettää myös kesäiltoja auringonlaskua katsellessa. Varsinaisia ikkunoita huoneessa ei ole, mutta parvekkeen lasiovet antavat valoa tilaan. On ihana ajatus, että kesällä pystyy avaamaan parvekkeen ovet heti aamulla herätessä ja iltaisinkin varmasti tulee pidettyä niitä usein auki. Kannustalon kanssa tehdyssä LVI-suunnittelussa olemme huomioineet myös koko taloon rakennetun tuloilman viilennyksen, jotta kuuminakaan kesäpäivinä lämpötila ja ilmanlaatu eivät muodostaisi sisätiloissa haasteita.

Kahden pienimmän lapsen yhteinen makuuhuone.

Aikuisten makuuhuoneen vieressä on kahden pienimmän lapsemme yhteinen huone. Huone on kooltaan 10,4 neliömetriä ja siellä on luonnonvaloa tuomassa avattava 2,2 x 1 metrin kokoinen ikkuna. Meidän pikkuiset ovat nyt 3- ja 5-vuotiaita ja he ovat aivan pienistä asti sekä leikkineet että nukkuneet mieluiten aina yhdessä. Toistaiseksi he jakavat huoneen yhdessä mielellään. Tulevaisuudessa joudumme mahdollisesti miettimään huonejakoja uusiksi, jos ja kun pienimmätkin toivovat omat huoneet. Lisämakuuhuoneen saamme alakerran kirjastohuoneesta, joka on malliltaan sellainen, että siitä saa lohkaistua tarvittaessa osan makuuhuoneeksi väliseinällä.

Pojan makuuhuone.

9-vuotiaan poikamme huone on kooltaan 10,9 neliömetriä ja siellä on myös 2,2 x 1 metrin kokoinen ikkuna. Lasten makuuhuoneiden ikkunat sijoittelimme niin, että huoneisiin mahtuisi 140 senttimetriä leveät sängyt seinän viereen ilman ikkunoiden peittymistä. Siksi ikkunat ovat huoneiden laidassa. Näin sijoiteltuna ne osuvat juuri sopivasti alakerran liukuovien ja ikkunoiden kohdille ja taloa ulkoa päin katsottaessa talon julkisivuilme pysyy rauhallisen näköisenä.

Esikoisen makuuhuone.

11-vuotiaan esikoisemme huone on kooltaan 15,4 neliömetriä. Tyttäremme toivoi harrastuksilleen tilaa omassa huoneessaan. Hän maalaa tauluja sekä soittaa pianoa ja viulua. Uudessa kodissa nämä toiminnot mahtuvat juuri sopivasti omaan huoneeseen.

Näkymä yläkerrasta alakertaan.

Tällainen oli kierros tällä kertaa. Seuraavalla kerralla vastaavalla kierroksella talo on toivottavasti täysin valmis ja huoneissa sisustus paikoillaan. Sisustusratkaisuista kerrommekin lisää tulevissa postauksissa, kun sisätyöt rakennuksella etenevät ja huoneet vähitellen valmistuvat.

Lisää kuvia

Koti Paloheinässä

Tätä blogia kirjoittavat Jenna, 31, ja Jukka, 33, Oksaharju, jotka rakennuttavat itse suunnittelemaansa Kannustaloa Helsingin Paloheinään. Neljä lasta, koira, harrastukset ja työt pitävät perheen liikkeessä, mutta taloprojektille täydellinen aika on juuri nyt.

Katso kaikki postaukset