4 vinkkiä tuleville rakentajille
Vinkkejä onnistuneeseen rakentamisprojektiin on netti tietoja pullollaan, joten halusimme tiivistää meitä parhaiten auttaneet vinkkimme neljään. Nyt uudessa kodissa viltin alla sohvalla lopputuloksesta nautiskellessa fiilikset ovat hyvinkin onnelliset ja onnistuneet, ja uskoaksemme seuraavat tiedot ovat siihen osasyy. Rakentaminen vaatii paljon päätöksiä ja aikaa, mutta turhan stressaavaa sen ei kuitenkaan tarvitse olla.
1. Pihasuunnittelu
Mikäli aika riittää rakennusprojektin lisäksi pihasuunnittelun ideointiin, kannattaa se mahduttaa budjettiin jo ennen maanrakennustöiden alkua. Koska pätevät tekijät ovat melkeinpä varmasti bookattu jo seuraavalle kaudelle, olisi pihasuunnittelun kartoitus hyvä aloittaa jo siinä vaiheessa, kun tontti on ostettu. Mikäli tekijöitä on hankala löytää, kannattaa kartoittaa myös alan opiskelijat. Teimme merkittävästi kustannussäästöjä, kun maanrakennustöissä huomioitiin pihamme tarpeet. Lisäksi taitava maaurakoitsijamme osasi hyödyntää tontilla olevat kivet muun muassa kivipenkereeksi talon laidalle ja laiturin pohjalle. Pihasuunnitelmaa laatiessa mietimme, mitä halusimme pihallamme olevan; turvallista tilaa koirille juosta, tilaa kasvihuoneelle, marjapensaille sekä kasvimaalle, eli mahdollisuus mahdollisimman omavaraiseen elämäntapaan. Nurmikon asentaminen sekä muut pihatyöt alkavat meillä keväällä 2021, muttei enää tällöin pihaa tarvitse tulla mylläämään kaivinkoneella, sillä pihan muotoilu ja pohjatyöt kasvihuoneelle ja ulkosaunarakennukselle on jo tehty. Pelkästään jo kaivinkoneen siirtämisestä tontille kustannukset voivat kohota korkealle.
2. Luotettavat tekijät
Voi, kun tämä vinkki itsestään selvä – muttei kuitenkaan laisinkaan. Mistä ne luotettavat tekijät sitten löytyy? Parasta on luottaa vaistoonsa, muttei tämäkään aina riitä. Meidän keinomme oli kilpailuttaa ja kysyä suosituksia. Kannustalon talopaketin valinta oli meille suoraan sanottuna itsestään selvä, kun olimme jo ennen talomyyjäämme ihastuneet Lato-malliin. Mikäli tapaaminen ei kuitenkaan olisi sujunut saatikka luotettavaa oloa tullut, ei kauppoja olisi syntynyt. Asiantuntijuus, vastausten saaminen ajoissa ja yhteisymmärrys budjetista sai kaupat aikaan. Sisäpuolen urakoitsijamme valitsimme samalla tapaa, eli kilpailuttamalla ja suosituksia kysymällä. Tapasimme urakoitsijamme kasvotusten tontilla, mikä oli paras ratkaisu varman valintapäätöksen tekoon. Koska olemme ensirakentajia eikä tietotaitoa ollut rakentamisesta tuon taivaallistakaan, oli hirvittävän merkittävää, miten kärsivällisesti ja perusteellisesti kysymyksiimme vastattiin.
3. Vieraile rakennustyömaalla niin paljon kuin vain mahdollista
Parasta meidän rakennusprojektissamme oli turvallisuuden tunne niin hyvien tekijöiden kuin raksan läheisen sijainnin vuoksi. Olemme maininneet tämän blogipostauksissa aikaisemminkin, mutta meillä oli onnekas tilanne päästä muuttamaan väliaikaiskotiin aivan tonttimme lähelle. Etäpäivinä oli mahtavaa seurata töiden etenemistä, ja aina riitti energiaa käydä siivoamassa tontilla työpäivän jälkeenkin. Tarvittaessa päästiin nopeasti katsomaan rakentajien kanssa yhdessä joku kohta, jos mietittiin vaihtoehtoisia toteutustapoja. Läheinen sijainti osoittautui oivaksi tavaksi säästää hieman, kun huolehdimme itse raksan siivoustöistä, kun urakoitsijoiden ei tarvinnut kerätä, kierrättää ja viedä rakennusjätteitä kaatopaikalle.
4. Kilpailuta
Koska talopakettimme tuli Ulkoa päin valmis-asennuksena, tarkoitti se materiaalien kilpailutusta sisäpintojen osalta. Tämä taas toisaalta tarkoitti sitä, että osallistuisimme kaikkiin materiaalihankintojen päätöksiin, toisin kun jos meille olisi tullut Muuttovalmis-talo. Meille tämä talopaketti antoi kuitenkin lisää muokkausmahdollisuuksia ja materiaalivalintoja. Rautakauppojen hinnoissa on huikeita eroja, kuten myös toimitusajoissa. Hyödynsimme toki myös urakoitsijamme tukkuhintoja, mutta esimerkiksi laattoja tilatessa valikoima oli laajempi, kun ne tilattiin nettikaupasta. Toki jos on mahdollista tilata samalta toimittajalta, voi tällöin saada paljousalennusta ja säästää rahdeissa. Vaikka meillä saunarakennuksen valmistus on edessä vasta ensikesänä, tilasimme LVI-tarvikkeet jo tätä ajatellen. Kilpailuttaminen vaatii paljon aikaa, joten siihen kannattaa varautua. Mitä enemmän on kerennyt ajatella taloaan valmiina, sitä enemmän säästöjä on mahdollista tehdä. Pinterestin ja Instagramin inspiraatiokuvat sekä muiden rakentajien kokemukset auttoivat paljon, ja hakusanat #rakentajat2020, #rakentajat2021 sekä #modernitalo olivat paljon käytössä.