TEKSTI Hannu Lehto KUVAT Aki Paavola

”Perheemme innostui heti Lato-malliston tyylistä”

Också på svenska >>

Pietarsaaressa Kisorintiellä asuu onnellinen Lillqvist-Cederholmin perhe. Yksi syy onnellisuuteen on juuri valmistunut, heidän toiveidensa mukaisesti räätälöity uusi koti Kannustalon Lato-mallistosta.

Lillqvist-Cederholmin perhe uudessa kodissaan: Linn ja Robert sekä lapset Milou ja Mio. Hurmaavan Maxi-koiran tapaat viimeisessä kuvassa.

– Meillä omakotitalohaave on elänyt muutaman vuoden, Robert kertoo.

Haaveesta alkoi tulla totta, kun perhe hankki tontin metsän reunasta Kisorintieltä, muutama kilometri Pietarsaaren keskustasta lounaaseen. Paikka on monelta kantilta ihanteellinen perheelle: Äiti-Linn on tottunut asumaan kaupungissa ja isä-Robert viihtyy taas maaseutumaisessa miljöössä.

– Saimme tontin, missä kummankin toiveet täyttyvät. Luontoa on aivan vieressä, mutta toisaalta matkaa esimerkiksi Pietarsaaren torille on vain kolmisen kilometriä, Linn kuvaa.

Kauniit maisemaikkunat ovat kuin tauluja. Olohuoneen päädyssä on lasiliukuovi isolle terassille.

Perhe kävi hakemassa inspiraatiota omaan isoon projektiinsa kolmilta asuntomessuilta. Tavoitteena oli saada ideoita unelmiensa kotiin, muun muassa talomallin, huoneratkaisujen sekä sisustuksen suhteen. Haaveissa oli löytää sellainen rakennustyyli, mikä olisi selkeälinjainen, mutta sopisi luontevasti maalaismaisemaan.

– Alkuvaiheessa ihastuimme Kannustalon Pohjanmaa-malliin, mutta vaaka kallistui lopulta Lato-tyyliin muun muassa neliömäärän perusteella. Lato-malleissa olevat neliöt riittävät meidän perheellemme, Linn jatkaa.

Harkittuja mustia yksityiskohtia: Koko kodissa on mustat pistorasiat ja valokatkaisijat, olohuoneessa musta takka ja lasipariovet tuovat sopivasti särmää muuten luonnonläheisiin väreihin.

Perheen taloprojekti alkoi konkreettisesti vuoden 2018 lopulla talopaketin suunnittelulla sekä rakennuslupa-asioilla. Kodin huoneistoala on noin 149 m2. Siihen mahtuu iso olohuone-keittiö-ruokailutila ja neljä makuuhuonetta. Lämmityksessä päädyttiin maalämpöön ja vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Talossa on koneellinen ilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Sitten alkoi rakentaminen: Tontilla ollut vanha rakennus purettiin ja pohjatyöt uudelle rakennukselle tehtiin. Kannustalon seinäelementtien pystytys oli ajankohtainen heinäkuun alussa 2019.

– Elementtien suunnittelu ja aikataulutus ihan paikalleen asti etenivät todella jouhevasti. Torstaiaamuna alkoi elementtien asennus ja perjantaina alkuillasta talo oli valmiina aluskatteineen. Saimme talopakettiin kaikki toivomamme, meitä miellyttävät muutokset, Robert kiittelee.

Tavanomaiseen Lato-mallistoon Linn ja Robert halusivat muutamia muutoksia. Esimerkiksi ikkunapintaa tuli isoon olohuone/keittiöön perusmallia enemmän.

– Halusimme, että luonto näkyy sisälle isojen ikkunoiden kautta. Toisaalta halusimme isoihin ikkunoihin ristikot, ihan visuaalisena elementtinä. Rakennuksen eteläpäädyn terassille rakennamme vielä kesällä kunnon pergolan, Linn sanoo.

Skandinaavinen suuntaus näkyy uuden kodin sisustuksessa laajalti: Isot ikkunat, lähes jokaisessa huoneessa, sekä pelkistetty, luonnonläheinen tyyli tekevät talosta modernin.

Pienenä yksityiskohtana talossa on esimerkiksi mustat pistokkeet sekä valokatkaisijat.
– Toki ne maksoivat vähän normaalia enemmän, mutta minusta ne kuuluvat tällaiseen sisustukseen, Linn kuvaa.

Mustat kaakelit sopivat hyvin yhteen saunan tervaleppäpaneelien ja lauteiden kanssa.

Kodin eräänlainen sydän on tilava keittiö/olohuone -kokonaisuus: Siinä tilanjakajana toimii runsaat kaksi metriä pitkä saareke, missä on muun muassa liesituuletin. Vajaan kymmenen hengen ruokailuryhmä on saarekkeen vieressä olohuoneen puolelle siirryttäessä. Niin ruokailuryhmän vieressä kuin lähes koko olohuonetilassa on lattian asti ulottuvat näyttävät ruutuikkunat.

Linn ja Robert, millaisia asioita taloprojektia vasta suunnittelevien kannattaa ottaa erityisesti huomioon?

– Aikatauluissa kannattaa ottaa kaikki mahdolliset asiat huomioon. Meillä pohjatöiden tekemiselle loi omia haasteita lähitielle keväällä kelirikon aikaan tullut painorajoitus, juuri silloin kun raskaiden kaivinkoneiden ja sepelikuormien piti ajaa tontille. No…, me muutimme aikatauluja, Linn kertoo.

– Itse rakentamisen, elementtitoimitusten yms. aikataulut pitivät täsmällisesti, Robert jatkaa.

Alkavana kesänä perhe jatkaa taloprojektia muun muassa pihan laittamisella. Harva talomalli sopisi yhtä hyvin metsänreunaan kuin tummaan harmaalla maalattu Kannustalon Lato.

Maxi-koira keskeytti hetkeksi maisemien ihailun ja poseerasi kuvaajallemme.

Lisää kuvia löydät perheen instatilitä @kisorlato.

Pohjakuvat ja lisätietoja