Muutto­valmis talopaketti rakennut­tajan silmin

Omakotitaloja rakennetaan Suomessa vuosittain noin 7 000 kappaletta Rakennusteollisuus RT:n mukaan. Yhdistettynä Pientaloteollisuuden julkaisemiin lukuihin omakotitaloista muuttovalmiita talopaketteja on yli 70 %. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että muuttovalmis talopaketti on suosituin tapa rakennuttaa talo Suomessa. Eikä syyttä – ainakaan meidän kokemustemme perusteella.

Rehellisesti sellaista täysin ”avaimet käteen”-toimitusta on tuskin olemassakaan. Avaimet käteen tai muuttovalmis talopaketti ei todellisuudessa tarkoita sitä, ettei tilaajan eli rakennuttajan tarvitsisi itse tehdä yhtään mitään. Esimerkiksi tavaroiden vastaanottamiseen, työmaan jätehuoltoon, erilaisten liittymäsopimusten tekemiseen ja maatöiden kilpailuttamiseen pitää ja kannattaakin käyttää omaa aikaa. Toisaalta erot erilaisten talopakettien valmiusasteilla ovat suuret, joten oman työn osuuteen ja siten talopaketin hintaan voi vaikuttaa merkittävästi omilla valinnoillaan.

Me olemme ensikertalaisia rakennuttajina, joten kokemuksemme pohjautuvat ainoastaan tähän juuri nyt käynnissä olevaan projektiimme, Kannustalon Muuttovalmiiseen-talopakettiin. Meille oli alusta alkaen selvää, ettei meidän tiedoilla, taidoilla eikä varsinkaan vapaa-ajalla ole mahdollisuutta rakentaa taloa omin käsin. Syynä on myös raha. Mikäli tekisimme osankaan talosta itse, pitäisi vähentää merkittävästi oman päivätyön tekemistä, eikä se taas olisi millään laskukaavalla järkevää.

Muuttovalmiin talopaketin suurena etuna on helppous. Rakennusprojekti etenee sopimuksen teosta muuttopäivään asti talotoimittajan aikatauluttamana. Koko rakennusprojektin vaiheet saimme Kannustalon työpäälliköltä tiedoksi viikkotason aikatauluna jo projektin alussa. Toistaiseksi siinä on pysytty kiitettävällä tarkkuudella. Valmiiksi tehdyn aikataulun mukaan on ollut selvillä, milloin meidän pitää tehdä esimerkiksi materiaalivalinnat tai milloin vastaavan rakennusmestarin on syytä tarkastaa työnjälkeä. Tämä on helppoa, sillä eri ammattilaiset ovat olleet meihin yhteydessä silloin, kun on ollut valintojen aika.

Meille on ollut tärkeää, että alussa sovittu hinta on pitänyt koko projektin ajan. Yllättäviä kustannuksia ei muuttovalmiin talon rakentamisen aikana ole tullut, sillä hinta koko talopaketille on sovittu jo sopimusta allekirjoitettaessa. Muuttovalmiin talopaketin etuna onkin, että budjetin pystyy määrittelemään tarkasti ennen rakentamisen aloittamista ja yllätyksiä siihen voi tulla ainoastaan silloin, jos itse haluaa projektin aikana vaihtaa vielä esimerkiksi materiaaleja kalliimmaksi.

Kannustalon muuttovalmiiden talojen rakentamisaika on 6–8 kuukautta. Muuttovalmiin talopaketin yhtenä etuna onkin nopea valmistuminen. Meillä rakentamisaikaa on takana nyt noin 5 kuukautta ja valmiusaste on noin 85 %. Hyvää vauhtia on siis edetty ja alussa sovittu aikataulu on pitänyt. Jossakin vaiheessa pohdimme koronan mahdollisia vaikutuksia projektiimme, mutta tässäkin suhteessa muuttovalmis talopaketti on hyvä ratkaisu. Jos työmaalla tulisi karanteeneja, olisi talotoimittajan vastuulla varmistaa, että projekti etenee mahdollisimman hyvin aikataulussa. Mikäli rakentaisimme itse, olisi työntekijöiden hankinta vain meidän vastuullamme.

Rehellisesti sanottuna rakentamisaika on ollut aivan toisenlaista, mitä kuvittelimme. Olimme varautuneet elämään ja hengittämään pelkkää rakennusprojektia koko tämän ajan, olemaan tavoitettavissa ympäri vuorokauden ja uhraamaan kaiken vapaa-aikamme ja osan työpäivistäkin taloprojektin edistämiseen. Niin ei ole kuitenkaan tarvinnut tehdä, vaan rakentamisaika on ollut sujuvaa ja paljon helpompaa kuin ennen projektiin ryhtymistä ajattelimme.

Oman asenteen merkitystä ei sovi unohtaa. Talomme rakennusvaiheessa emme kulje paikalla vahtimassa ja kommentoimassa työtä. Annamme täyden työrauhan ja luotamme työntekijöihin. Uskomme heidän tekevän erittäin hyvää työtä, emmekä tunne tarvetta katsoa jokaista työvaihetta haukan katseella vierestä. Koska emme ole rakennusalan ammattilaisia, emme anna suurta painoarvoa sille, että vahtisimme alan ammattilaisia tekemässä työtä, jota emme itse osaa tehdä.

Käymme usein iltaisin raksalla katsomassa, mitä päivän aikana on tapahtunut ja koemme, että se riittää hyvin. Luotamme sataprosenttisesti myös vastaavaan rakennusmestariimme, joka käy usein raksalla katsomassa työvaiheet ja omalta osaltaan hyväksymässä lopputuloksen. Kannustalon työpäällikkö tiedottaa meitä aina, jos on jotain tiedotettavaa tai kommentoimisen tarvetta ja siksi koemme, että pysymme hyvin kartalla siitä, mitä raksallamme tapahtuu.

Uskomme, että koko työporukalla on sama tavoite: tehdä meille mahdollisimman hyvä koti. Ei ole mitään syytä epäillä, että kukaan tekijöistä haluaisi tehdä huonoa työnjälkeä, vaan jokainen taatusti antaa parhaan osaamisensa. Työnjälki on meidän lisäksemme monen ammattilaisen silmän alla, koska rakennuksella harvoin työskennellään yksin ja ammattilaiset näkevät väistämättäkin, mitä toinen on saanut aikaiseksi.

Koko rakennusprojekti on ollut kaiken kaikkiaan hieno kokemus. Jo talon suunnitteluaika oli mielenkiintoista ja yksi unelman toteutuminen osaltaan. Koko tämä ”raksamatka” on ollut jännittävää ja ikimuistoista perheellemme. Yhtenä isona etuna muuttovalmiissa talopaketissa onkin, että kun rakennusaika ei kuormita meitä vanhempia, ei se kuormita lapsiammekaan.

Lisää kuvia

Koti Paloheinässä

Tätä blogia kirjoittavat Jenna, 31, ja Jukka, 33, Oksaharju, jotka rakennuttavat itse suunnittelemaansa Kannustaloa Helsingin Paloheinään. Neljä lasta, koira, harrastukset ja työt pitävät perheen liikkeessä, mutta taloprojektille täydellinen aika on juuri nyt.

Katso kaikki postaukset